Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminatul cu LED in locuinta-pareri


rinaldoparaipan

Postări Recomandate

Ce parere aveti de aceasta solutie?Eu am inceput sa-mi schimb becurile din casa(am inceput cu baia, bucataria si holurile) cu astfel de becuri.In baie aveam o lampa cu trei spoturi de 50W, acum am cu 4 becuri cu LED de 4W, si am lumina mai multa.In bucatarie in loc de 6x50W am inlocuit cu 6x6W.Recunosc ca schimbarea necesita ceva investie, dar se merita.Vreau sa spun ca in sufragerie am o plafoniera cu 6 spoturi de 50W, si parca tot nu am suficienta lumina.Basca tavanul afumat deasupra.Urmatorul pas este sa le inlocuiesc si pe astea cu 6 becuri de 9W.Astept opinii pro si contra.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nicul

    6

  • Dr.L

    2

  • rinaldoparaipan

    2

  • costy

    1

Top autori în acest subiect

ai inlocuit si corpurile de iluminat ? ai facut tu 'beco-ledurile' sau le-ai cumparat ?de ce intreb, pentru ca asa zisa compatibilitate e mai mult la fasung si nu la felul cum se potriveste becul. de cele mai multe ori trebuie sa schimbi fixtura.am si eu spoturi cu halogen de 50W pe brate orientabile, un corp cu trei si unul cu doua. l-am adaptat pe cel cu doua la patru brate si l-am pus in locul celui cu trei, leduri de 4W si pot sa spun ca rezultatele sunt chiar foarte multumitoare la nivelul luminii.problema e ca piesa ornamentala care se prindea pe becul spot halogen cu doua lamenle elastice, nu mai merge prinsa pe leduri care au corpul mai grasut.

Link spre comentariu

Nu, nu am inlocuit decat corpul din baie fiindca era...demodat.In rest ,nu am schimbat nimic, toate spoturile sunt pe dulie GU10.La cele de pe hol am avut si eu acea mica problema cu lamela elastica(rame Brilux, probabil), dar s-a rezolvat.Becurile le-am cumparat- la cat costa nici nu se merita sa incerci sa manufacurizezi.Cel putin radiatorul e imposibil de confectionat.La un pret competitiv.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Iluminatul cu leduri?Sant necesare leduri cu CRI mare (becoledurile ieftine sant cu leduri chinezesti originale =>CRI mic) ;in spatiile anexe (holuri,debarale,etc) merge si cu CRI scazut ca doar acolo esti in trecere sau ai nevoie sa vezi ceva.In camere sau unde se petrece mai mult timp (atelier ,camera de zi ,dormitoare ,etc) e buna o lumina ambientala buna. Adica o lumina cu spectrul complect si un alb cald .

Link spre comentariu

scrie pe ele ca-s conforme UL cu niste standarde si certificate CSA dupa alte standarde.

mai scrie de lumenshi, grade kelvin, tensiune, frecventa, curent , putere.

cred ca de CRI li si rupi, dar o sa scriu la producator ca sunt persoane care nu mai pot de focul CRI-ului, ca sa corijeze situatia

mai e ceva cu un tip care cred ca e un cod intern ce se termina cu R4. nu e sigur ca e vreo legatura cu bin-uri Cree.

trei din becuri sunt chiar ca asta http://www.fabiobe.com/p/1421/ikea-ledare-gu10/

link cu titlu informativ, nu e reclama si cred ca nu mai e nici la vanzare la ora asta.

'bella luce calda' e suficient pentru cumparatori.

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

De voie de nevoie se va trece pe leduri, asa ca daca-s sanatoase sau nu e mai putin important. Becurile cu incandescenta vor disparea treptat, populatia va invata sa nu se mai bucure de kw/h consumati pe spoturi si asa destul de ineficiente. Ca solutie de viitor as vedea panouri fotovoltaice care sa incarce ultracapacitori care au pana la 100.000 cicluri si care sa alimenteze leduri. Scumpi ce-i drept, dar spre deosebire de o baterie cu plumb, nu se sulfateaza. Iar comparativ cu LiIon/LiPol nu-si pierd anual din capacitate procente bune. N-au treaba cu descarcarile profunde in anotimpul rece. O scc pt leduri isi poate face aproape oricine, spre deosebire de balastul unei lampi cu descarcari in gaze. Lucrez cu LM2577 care la 10lei bucata merita sa alimenteze 3-9leduri de 1W, adica 1-3 spoturi, si combinatiile posibile pot continua. Sursele din prezent au randament peste 85%, in practica am intalnit intre 92-95%, fapt care permite alimentare hibrida (acumulator, trafo, panou fotovoltaic), mentenanta rapida (la o sursa CFL mai bubuie un C prost, 350V rated, dar pe joasa tensiune tolerantele nu dor), manevrabilitate, combinatii.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Nu li se rupe de CRI ,ci e bine ascuns .Becoledurile pot fi pt iluminat - stradal/industrial -CRI mic ->mediu - arhitectural -mediu - indoor -mare .Poate standardul pomenit e unul de iluminare domestic / industrial /arhitectural .Din 10 persoane cu care am discutat ,10 nu stiau cei ala CRI si nu aveau habar ca sant si surse de lumina cu spectru intrerupt (unul a pus o intrebare de genul :cei ala spectru?) asa ca prezentarile comerciale nu includ si informatii de felul asta.Oricum , bianco caldo (2700 °K) presupune un CRI de 80 min. As opta pt CRI 90 la 3500K pt interior (Cree MK-R) dar e o parere personala .

Link spre comentariu

Fii bun si explica ce e CRI, asa sa inteleg si eu. Ce e ala spectru ? Ce e spectru intrerupt ? E asa franjuri sau doar mai lesinat pe alocuri.Daca ma uit la distributia spectrala pentru ledul Cree MK-R vad ca grosul puterii e bagat in culorile albastru, galben si portocaliu, restul fiind slabutz reprezentate.E asa rau daca lipseste vreo lungime de unda ? E bine daca e atata albastru in ledurile albe ? (nu-l observam, dar e acolo la 450 nm).Daca ma uit mai bine , toate ledurile albe au CRI min 80. Probabil ca asta e standardul la toate firmele respectabile.La anul o sa fie min 95 la toti, mai mult ca sigur. Pana la coada e o marime relativa si nu e foarte clar care e referinta lor.Acu nu sunt toma, dar CRI n-am masurat, nu interesa pe nimeni, in schimb am masurat lambda x si lambda y. Poate ca e o notiune mai noua si ia ceva timp pana devine norma.

Link spre comentariu

nu cred ca e asa usor, cu cat ne apropiem de maxim cu atat e mai greu, la fel ca la randamentul unei surse in comutatie, e usor sa-l maresti de la 85 la 90 % dar de la 90 la 95 e mult mai greu

Link spre comentariu
Vizitator tyc

CRI- http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index

Daca urmezi linkul ,in partea dreapa sant niste imagini cu vizualizarea spectrului emis de diferite surse de lumina. Cu o lungime de unda poate ne descurcam dar cu intervale de lungimi de unda, nu!

Nu stiu la ce varianta de MK-R faci referire dar pe pagina producatorului sant prezentate versiuni de la 2700K la 5000K si cu CRI de 70- ,80- ,90- http://www.cree.com/led-components-and- ... ampMKR.pdf .

Notiunea asta mai noua trebuie insusita pana nu devenim toti romani purtatori de ochelari - indiferent ca lucram cu leduri de putere sau numai citim la lumina unui bec chinezesc cu lumina aiurea.

Link spre comentariu

pai la 70 e alb rece, am stabilit deja ca nu-i bun pentru iluminare incaperi.lincul are multe informatii, spectral power distribution, in alt loc se vede pe grafic cum shifteaza culoarea cu temperatura. eu zic ca nu sunt redate la fel toate culorile nici cu led. bun, corijeaza creierul.ne dam la toti romanii cu ochelari. Neonul chiar si economic e mai prost la cri (apar acum versiuni cu trifosfor). Cel mai bun e tungsten halogen. O deductie rapida zice ca mai prost de cum a fost nu se poate. Ne invartim in cerc si-mi amintesc de colegul meu yoghin care nu a invatat decat la lumina naturala toata facultatea. e adevarat ca nici azi nu are nevoie de ochelari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări