dem3ntor Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Salut!Am cumparat un woofer defect de genius 5000.i-am schimbat TDA 7294 si acum functioneaza, doar ca frecventa basului este cam enervanta, cred ca este prea mare.vreau sa modific frecventa, sa gasesc combinatie care sa ma multumesca, dar nu stiu la ce componente sa umblu.Aceasta este schema amplificatorului din genius 5000 Link spre comentariu
Matrixu Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 adica? cum te enerveaza frecventa basului?? Nu e cumva difuzorul in sine defect? Baraie ca dracu? Incearca sa conectezi la etajul de bass un alt subwoofer, atentie la impedanta lui (rezistenta). Daca acela merge corect si are bas placut, atunci e clar ca ai difuzorul de bass defect. Poate fi descentrat si ti-a frecat bobina de miez si te-ai ales cu un scurt in bobina lui care ti-a ars TDA 7294. Ca daca e asa cum zic eu, atunci si rezistenta difuzorului de bass se modifica in functie de cum atinge bobina pe miezul magnetic si rezultatul este un sunet enervant si o rezistenta mai mica pe bobina difuzorului care la o utilizare indelungata poate sa i-ti arda TDA-ul. In concluzie verifica difuzorul ca s-ar putea sa mai pui multe TDA-uri pe el Link spre comentariu
dem3ntor Postat Ianuarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 difuzorul l-am verificat, este OK.am modificat rezistenta R31 si cred ca am coborat putin frecventa. in loc de 12k am pus un pot. si l-am reglat la 20k. Link spre comentariu
Matrixu Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 pai de ce nu ai pus 12k daca 12k e in scheme? Daca nu gasesti exact valoarea respectiva, atunci inseriaza 2 bucati de 6k si te-ai scos. Sau orice alta combinatie care sa i-ti dea 12k.Spor. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 incearca sa maresti valoarea lui C11 din bucla de reactie , asa mai scade frecventa, dar atenstie , sa nu prea scazi prea mult.. Link spre comentariu
Bloodmist Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 poti sa cobori limita frecventei si marind C42, dar tot asa, in pasi mici. daca il maresti prea mult risti sa incepi sa atenuezi inclusiv intre 30-40Hz. succes la modificari! exista si posibilitatea sa se auda placut dar numai pana la o anume putere, fiindca in functie de filtrul trece-jos putem intui ca si incinta nu a fost proiectata sa se axeze pe frecvente asa joase (pe romaneste, posibil ca randamentul sa se reduca) Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 exact Bloodmist , eu am facut un test pe o asemnea incinta , cu o sinusoida de 50 Hz initial , iar scazand frecventa incet , am observat ca si presiunea sonora scadea progresiv . Parerea mea este ca acest subwoofer este acordat in zona asta de 50Hz Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Ai verificat liniaritatea amplificatorului la frecvente mai mici de 50Hz inainte de a face proba? Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Urechiometric sunetul a sczut progresiv si "destul de liniar" , nu am aparatura cu care sa masor intensitatea sonora. generatorul folosit pentru testul facut de mine este unul "PC based" ,sunetul fiind aplicat dintr-o placa de sunet 7.1 Gold Mistique , destul de bunicica.. Cat despre Genius , are multe "hibe" in anumite regiuni ale mediilor cam sufera de prezenta , de exemplu la frecventa de 1kHz presiunea sonora e mai scazuta. dar sta bine undeva la 500-800Hz. Ma refer la intreg sistemul , iar aceasta caracteristica poate fi deficitara si din cauza boxelor/satelitilor. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Nu e problema ca ai facut testul urechiometric; m-am referit daca ai testat amplificatorul pe osciloscop in gama aia de frecvente. Asa se vedea daca ce "ai auzit" este numai din cauza incintei / difuzorului / urechii. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Din pacate nu am avut osciloscop la indemana Link spre comentariu
Vizitator gica pilula Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 Salut!Am cumparat un woofer defect de genius 5000.i-am schimbat TDA 7294 si acum functioneaza, doar ca frecventa basului este cam enervanta, cred ca este prea mare.vreau sa modific frecventa, sa gasesc combinatie care sa ma multumesca, dar nu stiu la ce componente sa umblu.Aceasta este schema amplificatorului din genius 5000 ziua buna oameni buni.o rugaminte,poate cineva sa ma lamureasca si pe mine cu marcajul condensatoarelor din respectiva schema?nu am intalnit pana acum astfel de marcaje...mc472,....cap 102.... Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 8, 2015 Partajează Postat Octombrie 8, 2015 472 = 47*10^2 pF = 4,7nF 102 = 10*10^2pF = 1nF http://www.robotoid.com/appnotes/electronics-capacitor-markings.html Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum