Vizitator Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Potentiometrul de balans este de regula inutil, echilibrarea etajelor preamplificatoare se face respectind simetria triodelor duble, cel putin asa fac firmele serioase si citeodata userii constinciosi... Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Omul a spus deja ca asculta surse dezechilibrate pentru care mai trebuie reglajul de balans...insa, dupa mine, pentru asemenea surse trebuie si corector de ton separat pe fiecare canal...cel putin la casete si benzi mai vechi nu volumul e cel mai dezechilibrat, ci nivelul - in special de inalte - diferit pe fiecare canal...Se mai poate lega si intre punctele reci ale potentiometrelor de volum un potentiometru de balans de valoare mica, cu cursorul la masa, dar reglajul va fi cam limitat...insa poate e chiar mai bine asa, rezulta o rezolutie mai mare pentru echilibrare...Insa ca si comportament al reglajului, cel mai mult mi-a placut cum suna un amplificator vechi, care avea ceva potentiometru dedicat pentru balans, care pe un canal mergea pana la jumatate, iar in timpul ala potcoava canalului celalalt are rezistenta 0.Am si acum un asemenea potentiometru, recuperat, initial am crezut ca e defect, apoi am asociat comportamentul si marca cu amplificatorul in cauza.... Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Există mai multe variante de puţometri de balans, între care şi cei menţionaţi mai sus, cu punte pînă la jumătatea cursei şi rez apoi, în oglindă. Există cu variaţie liniară a rez şi logaritmică. Oricum sînt rare, au fost făcute la comandă, serii mici ptr anumite amplifuri. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 BunaAm utilizat pe vremuri pentru reglarea balansului potentiometru dublu,legat in contratimp.Separarea intre canale fiint mult mai buna.SporAlex Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 21, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2014 Potentiometrul de balans este de regula inutil, echilibrarea etajelor preamplificatoare se face respectind simetria triodelor duble, cel putin asa fac firmele serioase si citeodata userii constinciosi...Aşa cred şi eu că ar fi normal, doar că mai am surse de semnal (casete) înregistrate pe echipamente vechi (casetofoane), unele înregistrate numai pe un canal, de care nu vreau să mă despart, încă. Şi cum nu-mi place să mai ascult pe mini-sistemul Sony (nici nu e la mine în cameră, nu are nici balans), am preferat să-mi fac un raft (turnul meu) cu pick-up, deck, CD player şi amp-ul cu tuburi.În altă ordine de idei, mie, personal, îmi e greu să echilibrez etajele preamplificatoare respectând simetria triodelor din tuburi, pentru că nu dispun de aparatură în primul rând, mai apoi de aşa multe tuburi, de bani şi chiar de cunoştiinţe în domeniu. Aşa e corect : .Mulţumesc. O să încerc şi varianta propusă, eventual şu cu potenţiometru dublu, numai să se termine cu sărbătorile astea, că sar cu gura pe mine dacă mişc ceva scule prin casă... Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 21, 2014 Partajează Postat Aprilie 21, 2014 Încearcă să alegi valorile de aşa fel încît să nu ajungă prea mici şi să se piardă semnal cu cursorul volumului la maxim.O vaiantă mai interesantă, e să înlocuieşti cu un puţometru rez din catodul triodelor unui etaj de amplificare de pe fiecare canal, ca în unele scheme RIM. Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 27, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2014 (editat) Aşa e corect : . Am conectat si in varianta asta, data de @zal@. Acelasi rezultat. Volumul nu creste progresiv, cum ar fi normal. Am modificat si schema in varianta asta: Valori aproximativ cu cele din schema, pentru tensiuni si curentul pe finale, in gol, de 32mA. Editat Aprilie 27, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 27, 2014 Partajează Postat Aprilie 27, 2014 Ce impedanţă are sursa de semnal? Link spre comentariu
Lonerider Postat Aprilie 28, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Ce impedanţă are sursa de semnal? Pai CD player-ul Marantz CD42MK2 are 200 ohm, placa de sunet din PC (integrata pe motherboard) nu stiu, la fel nici la deck-ul Optonica RT-1616. La toate aceste surse se manifesta la fel volumul. Ma gandesc ca o fi prea mare nivelul pe intrare... Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 28, 2014 Partajează Postat Aprilie 28, 2014 Pai CD player-ul Marantz CD42MK2 are 200 ohm, placa de sunet din PC (integrata pe motherboard) nu stiu, la fel nici la deck-ul Optonica RT-1616. La toate aceste surse se manifesta la fel volumul. Ma gandesc ca o fi prea mare nivelul pe intrare... Lonerider, scoate afara primul tub 6n2p si conecteaza potentiometrul de volum la intrarea defazorului Link spre comentariu
George Postat Aprilie 29, 2014 Partajează Postat Aprilie 29, 2014 @Lonerider Pentru volum si balans incearca si varianta din poza de mai jos (click pe poza pentru marire). Cred ca la acest sistem se referea si allexx1968 in mesajul de mai sus. Link spre comentariu
Lonerider Postat Mai 1, 2014 Autor Partajează Postat Mai 1, 2014 Posibil să trebuiască să introduc o reacţie negativă globală (în schemă apare, însă am eliminat-o la început, că producea oscilaţii). Primul tub e microfonic, indiferent ce tub aş folosi (6N1P, 6N3P, 6N2P, ECC81, ECC83, ECC84, ECC85), fără a modifica restul componentelor pasive din schema postată cu o pagină în urmă. Încă nu am eliminat primul tub, cum a zis marius... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) Am conectat si in varianta asta, data de @zal@. Acelasi rezultat. Volumul nu creste progresiv, cum ar fi normal.Am modificat si schema in varianta asta:Valori aproximativ cu cele din schema, pentru tensiuni si curentul pe finale, in gol, de 32mA. Volumul nu creste progresiv pentru ca amplificatorul este prea sensibil,atenuează semnalul de intrare. Daca amplificatorul oscilează cu reactie,inversează conexiunile primarului trafului de ieșire,inclusiv G2,daca e UL sau ieșirile defazorului către finale. Daca și așa oscilează înseamnă ca întreg ampul are o amplificare mult prea mare,în acest caz trebuie modificate valorile unor componente. Nu tuburile sunt microfonice,nu au cum să fie toate,microfonia apare datorită amplificarii prea mari,mărește valorile rezistelor R8,R14,pune în locul lor sem de 10k și reglezi pînă dispare acea microfonice datorată unei amplificari globale prea mari,poti renunta și la etajul care atacă finalele,cuplează finalele direct la defazor,fa o proba si așa. Spor Pai sa vedem un link, sa stim despre ce potentiometru e vorba exact...ma tem, dupa comportament, ca e vorba de un banal potentiometru liniar, vandut pe posta de logaritmic...daca e pe asa, rusinica tube-town...si eu ma gandeam sa cumpar ceva potentiometru logaritmic de la ei.Asta se poate verifica usor: daca la jumatatea mecanica a cursei (ora 12) rezistenta potentiometrului e la jumatate din valoare, e un potentiometru liniar.O solutie de compromis, dar care reduce nivelul global al semnalului e montarea unui rezistor intre cursorul potentiometrului si masa, de o valoare de 3-4 ori mai mica decat a potentiometrului...daca e vorba de 1M, eu as monta doua rezistente de 470k in paralel, de test, urmarind cum se comporta volumul cu 235 sau cu 470. Chiar daca din teorie valoarea mica e ok, s-ar putea sa fie destul si cu o singura rezistenta de 1/2M. E si o chestie de gust, dar si de puterea folosita uzual...la un amplificator de putere mare poate fi de preferat chiar o valoare mai mica de 220K... Nemții de la tube-town nu vînd tîmpenii,sunt extrem de serioși,eu am cumpărat de la ei piese de peste 10000euro,intotdeauna trimit ce comanzi,piesele sunt de cea mai buna calitate si ajung în țara în 5 zile! Editat Mai 2, 2014 de viobio Link spre comentariu
Lonerider Postat Mai 2, 2014 Autor Partajează Postat Mai 2, 2014 (editat) M-am exprimat gresit cu "primul tub e microfonic". Tuburile sunt bune, montate pe alt amp nu produc acel efect. In schema data se manifesta asa. Inca de la inceput mi s-a parut cudat ca, la oprirea alimentarii amp-ului se auzeau pocnete in difuzoare, asemanatoare lovirii unui pahar de cristal, pe cum se raceau lampile. Mai apoi am sesizat ca la atingerea balonului, la acele tuburi, se auzea un zgomot in difuzoare asemanator frecarii unui cap magnetic cu ceva metalic. Asta e "microfonia" de care zic eu, asa am inteles citind prin forumuri pe internet. Editat Mai 2, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum