Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alt proiect 6Н2П+6П3С-е push-pull

Lonerider

Postări Recomandate

• Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

51

• zal

16

• carageae

6

• Den

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În aceste oscilograme:

download/file.php?id=48149&mode=view ,

download/file.php?id=48160&mode=view ,

download/file.php?id=48172&mode=view ,

download/file.php?id=48166&mode=view

dumneavoastră vă aflaţi în overdrive/limitare că "nu mă prind" ?...sau ceva reacţie pozitivă ?...(sinus la intrare dreptunghi la ieşire...).

Acele valori afişate pe ecranul osciloscopului sunt cu potenţiometrul de volum dat la maxim (cred că overdrive se poate spune), cu valoarea tensiunii (peste 15V) măsurate direct pe bornele rezistenţei de sarcină, cu un aparat MAVO35. Măsurătoarea cu MAVO nu o consider a fi concludentă la frecvenţe mai mari... Ideea este că sunt curios dacă am reuşit să realizez ceva, cât de cât bun, la nivel de amator, şi la ce ar trebui să mai lucrez şi să îmbunătăţesc. Schema cred că a fost ceva derivat din altceva sau gândită personal de unul sau mai mulţi users pe acest forum, adică am preferat să nu execut o schemă standard. Mulţumesc
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Injecteaza semnal in amp astfel incit sa ajungi la o putere cit mai mare,fara a strica sinusoida,daca ampul este in "od" inseamna ca atunci ai distorsiuni mari,dupa ce vedem acea sinusoida ne putem da cu parerea.Sa ne spui si pe ce scala div/V e osciloscopul,nu mai masura cu Mavo pe rezistenta de sarcina,te induce in eroare,masuratoarea e dependenta de frecventa.Eu faceam negativarea reglabila pentru fiecare finala in parte,prietenii stiu de ce!Pe partea de alimentare ,combinam cele doua diode cu placile din tubul redresor ,redresare tip punte,cu topologia de acum e cam degeaba tubul,in plus pierzi cam 20V pe el ,prin caderea de tensiune pe tub,care variaza in functie de volum,obtii un sunet comprimat,e bun la ampurile de chitara ,la audio nu prea....Succes

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Injecteaza semnal in amp astfel incit sa ajungi la o putere cit mai mare,fara a strica sinusoida,daca ampul este in "od" inseamna ca atunci ai distorsiuni mari,dupa ce vedem acea sinusoida ne putem da cu parerea.Sa ne spui si pe ce scala div/V e osciloscopul,nu mai masura cu Mavo pe rezistenta de sarcina,te induce in eroare,masuratoarea e dependenta de frecventa.Cu 376V anodica(cam mica pt 48V negativare) trebuie sa ajungi la cel putin 20...22W curati,ce curent de repaus ai prin tuburile finale?Raa 5k3 pentru 376V Ua ,e cam mare,un 4k8..5k erea mai bun,parerea mea.Succes

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sa ne spui si pe ce scala div/V e osciloscopul,nu mai masura cu Mavo pe rezistenta de sarcina,te induce in eroare,masuratoarea e dependenta de frecventa.Cu 376V anodica(cam mica pt 48V negativare) trebuie sa ajungi la cel putin 20...22W curati,ce curent de repaus ai prin tuburile finale?Raa 5k3 pentru 376V Ua ,e cam mare,un 4k8..5k erea mai bun,parerea mea.

Y1 este pe 5V, Y2 este pe 2V. Stiu ca masuratoarea este dependenta de frecventa si am considerat-o ca orientativa, cu MAVO pe iesire. Negativarea am scazut-o astfel incat sa am pe tuburi intre 31-32 mA in repaus. Inca nu am reusit sa aduc osciloscopul si generatorul la apartament si nici sa mai car amplificatorul la casa parintilor, dar sper sa fac treaba asta saptamana ce urmeaza. D-le feri.visky, finalul este conectat UL cu priza la 23%. si cred ca nu o sa-l mai modific... sau mai stii...
Link spre comentariu

...finalul este conectat UL cu priza la 23%. si cred ca nu o sa-l mai modific... sau mai stii...

Lasă-l aşa, aia e priza optimă ptr familia de lămpi 6L6. Poţi pune un comutator ptr regimul pentodă - ultraliniar - triodă, sau numai două din ele la alegere şi cu grija negativării în regim triodă.6П3С-E e clona 5881.
Link spre comentariu

...finalul este conectat UL cu priza la 23%. si cred ca nu o sa-l mai modific... sau mai stii...

Lasă-l aşa, aia e priza optimă ptr familia de lămpi 6L6. Poţi pune un comutator ptr regimul pentodă - ultraliniar - triodă, sau numai două din ele la alegere şi cu grija negativării în regim triodă.6П3С-E e clona 5881.
Asa-l las. De la tine stiu asta apoi m-am documentat si pe la rusi, care dau priza intre 20%-30% si asa o sa mai fac, in viitor (daca oi mai face altceva cu 6P3S). Nu prea sunt adeptul comutatoarelor, prefer un fel sau altul.
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Am o "apăsare", de când am terminat acest amplificator, pe care-l folosesc acasă. Schema finală este cea de aici download/file.php?id=40926&mode=view. Acum vreau să fac două lucruri la el: să modific negativarea, să o fac automată şi să renunţ la alimentarea din schemă, înlocuind-o cu redresare în punte folosind cele două tuburi redresoare împreună cu două diode. Pentru asta am schemele, insă mă lovesc de o problemă pe care nu reuşesc să o rezolv. Este vorba de nivelul semnalului prin potenţiometru. Am potenţiometru ALPHA 1M log (tubetown.net) pentru semnal si potenţiometru ALPHA 250K lin, pentru balans.Oricum aş vrea să conectez, volumul semnalului nu creşte progresiv, ci la sfertul cursei potenţiometrului volumul este aproape la maxim. Un sfat? Cum ar trebui să mai încerc? Mulţumesc.

Link spre comentariu

Pai sa vedem un link, sa stim despre ce potentiometru e vorba exact...ma tem, dupa comportament, ca e vorba de un banal potentiometru liniar, vandut pe posta de logaritmic...daca e pe asa, rusinica tube-town...si eu ma gandeam sa cumpar ceva potentiometru logaritmic de la ei.Asta se poate verifica usor: daca la jumatatea mecanica a cursei (ora 12) rezistenta potentiometrului e la jumatate din valoare, e un potentiometru liniar.O solutie de compromis, dar care reduce nivelul global al semnalului e montarea unui rezistor intre cursorul potentiometrului si masa, de o valoare de 3-4 ori mai mica decat a potentiometrului...daca e vorba de 1M, eu as monta doua rezistente de 470k in paralel, de test, urmarind cum se comporta volumul cu 235 sau cu 470. Chiar daca din teorie valoarea mica e ok, s-ar putea sa fie destul si cu o singura rezistenta de 1/2M. E si o chestie de gust, dar si de puterea folosita uzual...la un amplificator de putere mare poate fi de preferat chiar o valoare mai mica de 220K...

Link spre comentariu

Am trimis link-ul prin PM, ca sa nu se considere reclama. Nu pot sa ma pronunt asupra caracteristicilor sau calitatii acestor potentiometrii, dar folosesc numai de la ei (am avut posibilitatea sa achizitionez mai multe bucati, prin cineva cu drum in DE, si sa scap de plata online si taxe de curierat), pentru ce fac cu tuburi si sunt multumit. Potentiometrul este logaritmic, verificat pe aparat de masura, este si notat pe el A1M. Datasheet-ul:

Link spre comentariu

OK, ar fi de vazut si schema exacta de conectare a potentiometrelor, dar presupun ca e ok si aia, nu sunteti la primul amplificator. In cazul asta, mai mult ca sigur e prea sensibil amplificatorul, sau nivelul semnalului la intrare e prea mare, ceea ce e cam acelasi lucru. Se poate reduce castigul prin reactie negativa (cu bune si cu rele) sau prin adaugarea unui rezistor suplimentar pe intrare.Daca insa volumul nu creste exagerat de mult, atunci e totusi o problema cu potentiometrul...mai ramane o posibila legare incorecta a potentiometrului de balans, cum l-ati legat?

Link spre comentariu

Initial nu am avut potentiometru pentru balans, insa l-am montat pentru ca, conectand diferite surse de semnal cu diferente de nivel intre canale (in speta casete, ca mai ascult si deastea), era putin deranjant si am optat pentru conectarea lui. Si fara acesta, fenomenul era acelasi. Schema de conectare e aceasta:

varianta simplificata, valoarea potentiometrului utilizat fiind de 250K liniar.

dar am incercat si varianta http://www.sonelec-musique.com/electron ... olume.html, cu acelasi rezultat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări