Lonerider Postat Ianuarie 26, 2013 Partajează Postat Ianuarie 26, 2013 Vă salut.Am început un alt proiect de amplificator, cu două tuburi 6Н2П şi două 6П3С-е pe canal, push-pull, alimentare la 400V anodică şi redresare pe lampă (5Ц3С). Vor fi două tuburi redresoare, câte unul pentru fiecare canal, negativare fixă. Este o schemă prezentată pe forum, căreia s-au adus uşoare modificări (simulate software). OT-urile au fost calculate pentru Z=5000 Ohm.Caracasa a fost realizată de un coleg prezent pe forum (şasiul), din Baia Mare, schema simulată de dl. Lăzăroiu, execuţia parţială, de mine.Am construit, parţial, cablajul fiecărui amplificator, în oglindă, dar am stagnat deoarece nu am găsit câţiva amărâţi de condensatori, aici, în locaţia unde mă aflu.Transformatorul pentru redresoare, anodică şi filamente tuburi finale este, deja, construit şi testat, tole E20, secţiune 20cm2. Pentru preu şi defazor voi construi un alt transformator de alimentare separată a filamentelor tuburilor. Continui să muncesc...O să pun şi schema, desenată de mână... Link spre comentariu
300B SE Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Draga LoneriderSchema mon cher...., schema! Sa ne bucuram si noi!Felicitari Link spre comentariu
Vizitator avrams Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Felicitari! Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Draga LoneriderSchema mon cher...., schema! Sa ne bucuram si noi!FelicitariUite şi schema..., doar că nu ştiu dacă voi reuşi să fac OT-urile cu priza de UL. Aş merge pe legatură triodă, chiar cu scăderea puterii. Link spre comentariu
RockDok Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Un pic ciudate valorile tensiunilor (si/sau curentilor) din anodul U5 (lucreaza la Ua de 20V?!) R25 poate ar trebui sa fie intre R9 si grila, la fel si simetrica. Intersant si aproape 400V pentru Ug2 6p3c. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Schema "de bază" se află în discuţia de aici: viewtopic.php?f=28&t=97874&start=570#p1149792, eu am inlocuit 6H1П cu 6Н2П şi am solicitat, în privat, o simulare. Valorile din chenare am uitat, din grabă, să le şterg sau modific. Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Defazorul catodina realizat cu U5 trebuie R11=R15 ptr. a avea simetria tensiunilor la iesire.Nici tensiunile din anod si catod nu reflecta curentul notat 1.7mA deci asa nu va functiona perfect. Este doar parerea mea. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 27, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Defazorul catodina realizat cu U5 trebuie R11=R15 ptr. a avea simetria tensiunilor la iesire.Nici tensiunile din anod si catod nu reflecta curentul notat 1.7mA deci asa nu va functiona perfect. Este doar parerea mea.Reactualizat schema Link spre comentariu
RockDok Postat Ianuarie 27, 2013 Partajează Postat Ianuarie 27, 2013 Si rezista 6P3C la 400V pe grila 2 ? U5 tot cu 20V Ua merge, interesant. Link spre comentariu
THOMAS Postat Ianuarie 28, 2013 Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 @:Ca sa functioneze perfect cu tubrile 6N2P in etajele de intrare,defazor si atac finale,schema postata de mine cu ceva timp in urma dar cu alte tuburi trebuie modificata ca mai jos si veti avea garantia ca va fi OK! Aveti in desen numai etajele de intare,defazor si atac,in ceea ce priveste grila doi pentru tuburile finale in aceasta configuratie nu prea este in pericol cu cei 400V alimentare anodica,uneori "pot" si mai mult aceste 6P3S mai ales cele din seria 6P3S-E.In montajele de tip UL,tubul final are un comportament diferit comparativ cu montajele clasice cu G2 alimentate din sursa,problema aceasta a mai fost discutata pe forum si comentata pe larg. De ce spuneti ca va este greu sa realizati un OT cu priza UL ???...la fiecare bobina anodica scoateti o priza la 43% din numarul de spire calculat pentru acea bobina,incepanad de la punctul unde se aplica tensiunea anodica...,incercati si sigur veti reusi. P.S valoarea condensatorului C9 o tatonati practic intre 100pF...470pF,asta depinde foarte mult si de realizarea practica a montajului (asezarea componentelor,traseele de semnal...),montajul nu trebuie sa oscileze iar banda de frecvente sa nu fie limitata in spectrul frecventelor superioare. Link spre comentariu
Lonerider Postat Ianuarie 28, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2013 D-le Lăzăroiu, mulţumesc pentru reconfigurarea schemei.Pentru OT nu cred ca a fi foarte complicat. Nu am bobinat, până acum, numai trei OT-uri şi astea fără prize UL.Nu stiu cum se aude un amplificator în configuraţie UL, doar configuraţie triodă. Din ce am citit pe forumuri, părerile sunt împărţite: unii spun că UL e mai bun, că puterea e mai mare, thd-ul mai mic, frecvenţele medii şi înalte ok, frecvenţele joase mai "buhăite" sau mai seci. Alţii spun că frecvenţele joase în mod triodă sună mai bine, dar puterea e mai mică si thd-ul uşor mai mare. Eu nu fug după putere excesivă. Mie îmi e mai usor sa bobinez fără prize UL, dar toate au un început şi n-ar strica să încerc... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Felicitari! Se pare ca s-a insurubat bine microbul... ☺☺☺Vad ca se vehiculeaza o falsa problema si-anume aceea de "pentoda vs ultraliniar vs trioda" (la modul general zic) Fiecare configuratie are anumite particularitati electrice care daca se stapinesc si se implementeaza corect atunci sunetul nu poate fi decit bun. Sunetul nu trebuie sa sune a trioda sau a pentoda ci trebuie pur si simplu sa fie fidel, HI-FI adica, ce-o mai insemna si asta .... ☺☺☺ Deci o configuratie sau alta nu e purtatoare din oficiu de succes. De exemplu la ultraliniar mare parte din esecuri se pot deconta pe slabul cuplaj intre infasurarea ultraliniara si secundar... Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Sau nealegerea corectă a prizei specifice ptr lămpile folosite. Multe sînt puse generic. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 2, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2013 Uitându-mă pe unele site-uri ruseşti am vazut prizele de ultralinear la unele OT-uri pentru 6P3S 23% şi la altele la 26% pentru Raa între 5K şi 5,6K. La o altă schemă priza era la 43%, iar Raa = 6,3K. Unde este varianta corectă pt tuburile astea: la 20 şi ceva la % sau la 43%?Eu am calcule pentru OT cu Raa = 5,3K, 15,7 cm2, tola E16. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Între 20...25% ptr familia 6L6. Cealaltă valoare e tipică ptr EL34, KT88, 6550 şi altele (40...43%).Raa poate fi şi de altă valoare, în funcţie de plaja de tensiune anodică. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum