Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatori electrolitici neumflati


nickxyzt

Postări Recomandate

Imi poate spune cineva, va rog, daca exista condensatori electrolitici neumflati, care nu prezinta defecte vizibile, dar totusi si-au pierdut din proprietati? Daca da, acest lucru poate fi constatat cu un ESR metru?De asemenea, un ESR metru poate identifica pierderea proprietatilor si la condensatorii ficsi si la inductori?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    5

  • nickxyzt

    3

  • dan cod

    2

  • modoran

    1

Top autori în acest subiect

Pot să fie scurşi acei cond fără să arate ceva suspect, cel mult un pin oxidat.În general e vorba de scăderea capacităţii sau creşterea pierderilor, chestii pe care le verifici altfel.De umflat se umflă cînd ''fierb''.

Link spre comentariu

Pot să fie scurşi acei cond fără să arate ceva suspect, cel mult un pin oxidat.În general e vorba de scăderea capacităţii sau creşterea pierderilor, chestii pe care le verifici altfel.De umflat se umflă cînd ''fierb''.

Şi cum pot fi verificaţi când suferă de scăderea capacităţii sau creşterea pierderilor?
Link spre comentariu

Şi pierderile cu un pierderometru... glumesc, cu un multimetru cu ac, după ce încarci cond pe o scală mai mică (unde poţi verifica aproximativ şi capacitatea prin analogie cu unii cunoscuţi), îl verifici apoi pe scala cea mai mare, acul trebuie să se ducă la infinit, dacă nu, sau chiar scade, cond e ''bolnav''. Un caz aparte sînt cond care îşi schimbă polaritatea, după ce i-ai încărcat, acul trece în continuare de capul de scală.Dacă-i mai verifici după un timp (chiar zile, luni...) şi păstrează tensiunea, poţi sorta cond foarte buni.

Link spre comentariu

Hehe :) Nu ştiam faza cu pierdometrul...Ceea ce mă interesează cel mai mult este dacă pot verifica, fără a desprinde din circuit, condensatorii de pe plăcile calculatoarelor. Cu timpul, aceştia îşi pierd din capacitate (atât cei electrolitici, cât şi cei ficşi). Verificându-i (mă gândeam eu cu un ESR metru), pot detecta (sau elimina) cauzele defecţiunii. Dacă ar merge, aş lua un ESR metru (la laptopuri, de exemplu, nu se folosesc condensatori electrolitici la care să văd umflătura).

Link spre comentariu

Capacitatea si ESR-ul unui condensator se pot masura in circuit cu un montaj prezentat aici: viewtopic.php?f=205&t=80189La placile de baza de calculator este alta poveste. Acolo sunt mai multi condensatori pusi in paralel si nu poti sa masori aceste caracteristici pentru fiecare condensator in parte. Deobicei se vede pe cate unul ca este umflat sau scurs. Daca cel putin unul prezinta astfel de simptome, este recomandat sa se inlocuiasca toti de pe aceeasi linie de alimentare deoarece si ceilalti au aceeasi varsta si aceleasi conditii de utilizare. O sa gasesti cel putin inca unul devalorizat. La preturile actuale ale condensatorilor, merita sa schimbi toti condensatorii peste 470uF.Condensatorii sub 100uF se umfla extrem de rar. Foarte rar am vazut 47uF/63V umflat iar 22uF nici nu tin minte daca am vazut umflat. Vorbesc de condensatori la tensiuni sub 63V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări