Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rog putin ajutpr Tranzistor NPN

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

5

• zal

4

• petru_f

1

• leoncris

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

mellbo, pune un BD135,137,139,235,237,441, dacă rez bobinei e de 200-300 Ohmi, sau chiar BD241,243 dacă rez bobinei releului e în jur de 100 Ohmi. Mai adaugă o rez între b-e de cîţiva kOhmi contra acţionărilor aleatorii.
Link spre comentariu

ideea era alta. alimentarea acelui tranzistor. exista doua tensiuni. +5 in baza si +12 prin bobina pe colector. sunt doar amator, dar ma tem sa nu se arda microprocesorul .. e normal acolo ? sau acolo intervine dioda ?OffTopic: daca in loc de tranzistor as folosii un releu RED (disponibil in stocul meu de piese) ar merge direct pe pin-ul procesorului ? .. :( astept parerea voastra sa pot fac traseele :) ...

Link spre comentariu

Am mai spus-o si pe la alte subiecte similare si ma repet si aici, pentru a fi sigur ca nu faci o gafa pe care apoi s-o regreti, ia un mosfet cu deschidere mica ( maxim 3V ) si-l folosesti foarte simplu, poarta izolata asigura consum minim de la uc si actionarea bobinei releului fara nici o dificultate. Sunt o multime de astfel de mosfeti pe placi de baza PC si n-au nevoie de nici un fel de radiator pentru astfel de aplicatii.

Link spre comentariu

mellbo, nu are nici o treabă acea ieşire dacă ajunge pe ea tensiunea de 12V, care numai prin străpungerea trz se va întîmpla, findcă vrei să pui unul mic şi rahitic. Mai ai şi rez serie cu baza trz, dar mai poţi adăuga o diodă 1N4148 ca ''opritoare'' de tensiune, însă e posibil să nu mai acţioneze trz.

E bună şi varianta propusă de marian, în poarta trz mos merge pusă o rez de pînă la 100kOhmi.

...............

Releu reed nu poţi pune direct, findcă dacă-l pui între +5V şi pin ar putea sta acţionat fără comandă (0 logic) şi sigur va sta relaxat cu comandă (1 logic), iar între pin şi masă nu cred că ai +5V la comandă (1 logic).

Link spre comentariu
post-15007-139829566672_thumb.pngMosfetul sugerat este doar un exemplu, mai sunt si altii ca el cu deschidere mica, capacitatea de intrare a mosfetului actioneaza pentru perioade foarte scurte ca un soi de scurtcircuit pe iesirea uC astfel incat este nevoie de o limitare de curent si R1 face asta, iar R2 se asigura ca atunci cand comanda de la uC este off mosfetul nu va fi deschis de eventuale tensiuni parazite.
Link spre comentariu

Nu este recomandabil, desi poarta mos este izolata de canalul DS deci consumul in curent este practic infim, totusi este nevoie de un curent anume pentru incarcarea eficienta a capacitatii MOS, o limitare prea mare ( curent prea mic ) intarzie deschiderea mos, posibil suficient de mult incat sa afecteze buna functionare.

Link spre comentariu

Este adevarat, tensiunea de comanda este mica insa se poate lucra cu ea fara prea mari dificultati, iar un uc care sa nu fie capabil de macar cativa mA curent constant... E drept si ca aici nu-i vorba de comutatie, cu 100k pentru 5v ar fi o limitare la 50uA, acuma mosfetul sugerat are Ciss 3n, asadar un condensator de 3n se incarca cu 5V de la un curent de 50uA in 300uS, stiu pare putin, totusi mie mi se pare mult stiind ca se poate mult mai bine... oricum asta se poate testa in realitate si ajusta dupa preferinte.PS: N-am de unde sa stiu cum si ce era folosit in original, n-am lucrat si nici nu prevad un viitor prea curand cu uC-uri insa personal nu prea am incredere in amplificatorul in tensiune pentru aplicatia asta, mult mai sigur mi se pare cu un astfel de mosfet.

Link spre comentariu

PS: N-am de unde sa stiu cum si ce era folosit in original, n-am lucrat si nici nu prevad un viitor prea curand cu uC-uri insa personal nu prea am incredere in amplificatorul in tensiune pentru aplicatia asta, mult mai sigur mi se pare cu un astfel de mosfet.

Schema originala...e facuta de la zero. Intr-adevar, nici eu nu am incredere intr-un tranzistor, si stiu din practica ca atunci cand se ard fac punte. O sa folosesc un optocuplor, nu de alta dar dispozitivul comanda flacara...si nu prea vreau esecuri. Multumesc mult pentru idei tuturor.
Link spre comentariu

Folosind un asemenea mosfet esecul nu este o variabila, nu are ce sa esueze, folosesti un mosfet care sa suporte curentul si atata tot, ala pe care l-am pus eu in schema suporta 75A, deci ce sa esueze la el? nici tranzistorul bipolar daca este corect dimensionat n-are cum sa se arda, bobina unui releu nu este o sarcina atat de mare incat sa provoace disconfort tranzistorului.

Link spre comentariu

~ ... care l-am pus eu in schema suporta 75A ~...

pai in asa caz daca suporta 75A, as putea sa-i pun sarcina in loc de releu o bujie incandescenta de 12V 12A ? Problema ca spatiul destinat montajului, e foarte stramt..nu e loc de radiatoare..
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări