dcimpoiasu Postat Octombrie 19, 2004 Partajează Postat Octombrie 19, 2004 Salutare tuturor ! Vreau sa va intreb, mai ales pe cei cu experienta in constructia de incinte, daca exista vreo recomandare in amplasarea difuzoarelor intr-o incinta? Ma refer la faptul daca pun 2 difuzoare apropiate in incinta, faptul ca cei doi magneti se atrag sau se resping au vreun anume efect asupra calitatii sunetului, sau asupra performatelor difuzoarelor ( in timp.. etc).merci, dan Link spre comentariu
titro Postat Octombrie 19, 2004 Partajează Postat Octombrie 19, 2004 Ai punctat aici o chestie care este putin controversata si care de multe ori duce la compromisuri pt ca sunt valabile doua aspecte:-din punct de vedere al sunetului ar fi bine ca difuzoarele sa fie cat mai aproape pentru a nu exista dieferente de faza intre frecventele redate, de aceea cele mai bune rezultate din acest pct de vedere se obtin cu difuzoarele coaxiale care au basul si inalta pe aceeasi axa.-dpdv al interactiunilor campurilor magnetice si al cuplajelor mutuale introduse, e bine ca difuzoarele sa fie cat mai indepartate pt ca aceste influente sa nu existe. Multi proiectanti de incinte nu tin cont de aceste lucruri, dar sa sti ca eu am vazut difuzoare de bas descentrate din aceasta cauza. Treaba asta se poata rezolva folosind difuzoare ecranate magnetic sau partial ecranate.De obicei se face un compromis si se ajunge la o cale de mijloc pt a "impaca si capra si varza" cum zice o vorba din popor Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Octombrie 19, 2004 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2004 se poate realiza (home made) un ecranaj magnetic al difuzoarelor ? de ex, pt o incinta cu 3 cai cu basi jos, medii la mijloc si inalte sus, as ecrana doar mediile, pt ca basii si inaltele sunt la distante la care nu interactioneaza campul lor magnetic semnificativ. Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Octombrie 19, 2004 Partajează Postat Octombrie 19, 2004 Nu te complica . Cele spuse de Titro sunt valabile in principal la difuzoarele ce au un cimp magnetic suficient de mare ( subwoofere cu magneti > 100oz ) pentru a se influenta reciproc . Chiar si asa , raportul de influentare este destul de mic si nu poate fi luat in consiferare decat la puteri extreme . Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Octombrie 20, 2004 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2004 Ok, de genul meu sunt un pic perfectionist, asa ca iau in calcul toate variantele Link spre comentariu
AerosouL Postat Octombrie 26, 2004 Partajează Postat Octombrie 26, 2004 Din cate stiu eu difuzoarele trebuie asezate incat centrele lor sa se afle in linie dreapta..iar distanta dintre acestea (la centre ma refer) nu trebuie sa fie mai mare decat lungimea de unda a frecventei de crossover... de ex cros 300 (1149mm) Hz si la 6000hz (57.44mm) deci dist. dintre bas si mid nu tre sa fie mai mare de 1.14m :shock: iar intre mid si tweeter nu mai mare de 5.7cm :cry: Difuzorul de bas se amplaseaza aproape de centrul incintei pe cat posibil..Sub el se baga vent(-uri) in functie de caz...Depinde ce vreti...dar in principiu cam asta e faza.. Link spre comentariu
dcimpoiasu Postat Noiembrie 4, 2004 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2004 nu stiu cum ai putea sa mentii distanta de 6cm intre centrele a 2 difuzoare unul de 10 cm si unul de 11 cm diametru( asta e cazul difuzoarelor mele medi si inalte). Minimul este de 5 +5,5 = 10,5cm > 6cm pt frecventa de 6Khz (pt teoria prezentata de tine). ar trebui sa aleg o frecv mai mica ca sa-mi creasca lungimea de unda, dar cu riscul sa-mi "prajesc" inaletele la puteri mari. parerea mea... ca in cazul frecv mari de taiere nu prea se aplica. cel putin fizic si in acelasi plan nu pot monta difuzoarele. Link spre comentariu
AerosouL Postat Noiembrie 4, 2004 Partajează Postat Noiembrie 4, 2004 Daca vrei sa percepi sunetul ca fiind venit din "aceeasi sursa" terbuie sa te chinui sa obtii acest lucru (cu dist. dintre centre)...dar mai exista si diff-uri coaxiale (asa se cheama nu? :oops: )...Practic:Incearca urmatoarea chestie (..daca ai posibilitatea) sa pui pe cineva sa departeze treptat un tweeter de medii si ai sa vezi ca la o anumita dist..ai sa distingi 2 surse...(depinde si de cat de formata iti e urechea..)..dar rationamentul din postul meu de mai sus mie mi se pare corect..Eu am scris ce am citit :roll: ..(nu mai stiu pe unde :oops: ca sa va convingeti)ca nu prea se poate si practic...e alta treaba... chiar daca nu merge 6cm :cry: (sau cat e necesar dupa caz)..keep it as short as possible..!!!! :!: Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 28, 2004 Partajează Postat Decembrie 28, 2004 Avem compunerea a doua oscilatii de frecvente putin diferite dar defazate... lucru ce va genera, puncte de minim si de maxim la diferite frecvente is in diferite locuri din care se ascultafenomenul de "batai" care aparE LA COMpunerea undelor de frecventa apropiata cred ca e neglijabil datorita amplitudinii mici raportat la frecventa mica a batailor ,50Hz 300Hz max..cu mai mult de o decada mai jos decat crossoverul, deci eu zic ca nu vor fi auzite... doar coborarea in frcventa cu o octava necesita cresterea amplitudinii de 4 oriam si incercat cu un microfon, 2 generatoare de semnal un tweeter si niste medii si am reusit sa inregistrez ceva batai ... dar numai la osciloscop ... de auzit nu am auzit nimic alte pareri referitor la fen de batai ce pot aparea intre medii si tweetere..poate existra un caz in care chiar sa se auda (nu ca ar fi bine sa se auda ... dar totusi...)? Link spre comentariu
Vizitator ge[]rge Postat Decembrie 29, 2004 Partajează Postat Decembrie 29, 2004 sa stii de la mine ca amplasarea a doua sau mai multor dif in fata incintei nu pune problema in rezonanta carcasei sau cum spun unii ca apar atractie intre mag dif (niciodata in cazul asta) numai in cazul cand dif sunt amplasate opus carcasei adica unul in fata si unul in spate dar numai in cazul in care sunt la maxim 15 cm. daca vrei sa fii sigur inveleste magnetii in burete sau mai bine in ceva de plastic Link spre comentariu
kappa_ii Postat Decembrie 29, 2004 Partajează Postat Decembrie 29, 2004 grav , grav , grav Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum