Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masina rc electrica , motor supraalimentat


danijblbass

Postări Recomandate

Buna seara . Ca tot e vremea urata afara, m-am gandit sa modific o masinuta cu telecomanda ce are acumulatorul de 4.8v.As dori sa alimentez doar motorul cu o tensiune mai mare, posibil 7,4-12v.Banuiesc ca imi trebuie un releu sau poate pot face un "mic circuit in aer" din 3 piese care sa pot alimenta acel motoras fara sa afecteze si placa electronica a masinii.Am cumparat azi un mini releu hrs4h-s-dc12v (12A-125VAC, 10A-28VDC, 10A-250VAC) si din ce m-am documentat am inteles ca nu il pot folosi la o tensiune mai mica de 12v ( in cazul cel mai probabil as folosi 7,4V-2 celule laptop ).Ce relu trebuie sa cumpar si cum il voi lega ? Ma intereseaza doar la mersul inainte.Va multumesc frumos.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    3

  • danijblbass

    3

  • H2SO4

    3

  • The Stressmaker

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

in loc de legaturile pentru motoras pune legaturile pentru bobina releului iar contactele releului una la acumulator si una la motoras si celelalte intr o punte ,vezi sa fie plus cu plus si minus cu minus

Link spre comentariu

O să ţină o perioadă. Aşa prostii făceam şi eu când eram mic, am alimentat un motoraş mic de jucării cu vreo 24 v, scântei la greu, a mers vreo 10 minute până s-au pulverizat periile. :ras:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

va multumesc pentru raspunsuri, desi a trecut o perioda de timp ... am conectat motorasul la un releu de 5v cu 4 picioruse, dar am distrus caroseria masinii fiindca nu am putut sa o opresc .acum doresc sa leg si spatele prin acelasi releu, dar nu cred ca am cum. Ma gandisem sa leg pentru mersul inainte prin releu ( viteza mare ) iar pentru mersul inapoi sa mearga pe puterea pe care o da sistemul propriu ( 4.8v ), si pentru a evita socurile inainte inapoi de viteze mari... Banuiesc ca prin niste diode de sens.Am incercat eu ceva cu diode redresoare puse ca o punte , dar nu am reusit decat sa fac pe inainte sa am putere mare, iar pentru mersul inapoi surpriza: mergea tot inainte dar viteza dorita ( pe 4,8 v ).daca poate cineva sa faca o schema as fi foarte recunoscator sa imi precizati si plusul si minusul de pe motor si comanda care venea in mod normal la motor ( sa pot stabili sensul de rotire)multumesc frumos

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Intre timp, am cumparat o masina rc mai veche cu un motor capabil.ma puteti ajuta sa o conectez prin 2 relee la aceeasi sursa de tensiune de 14.4 v pentru mersul inainte inapoi ?impulsurile pt releele de 3v le iau de pe placa , odata pt releu fata , odata pt releu spate . Problema vine ca nu le pot lega pe amandoua pe aceeasi baterie pentru a putea oferi functiile inainte - inapoi, orice m-am gandit eu cu diode ( nu stiu prea multe ) intra in scurt bateria .Ps: la cealalta masina facusem ceva cu diode , de ramanea releul blocat :DVa multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se poate folosi o punte h cu relee la care bobinele sunt alimentate printr-o dioda care selecteaza doar un sens. Daca se doreste altfel se pot folosi tranzistorii "driver" ai puntii h cu tranzistoare pentru comanda celor doua diode. Dezavantajul acestei punti este ca motorul se infraneaza la disparitia tensiunii de comanda.

PS: nu se poate scoate din bodega ca sa atasez si fisierul? http://postimg.org/image/n2b3sld87/

Link spre comentariu

Semnificativ mai eficient! Nici macar n-o sa se incalzeasca. Dar trebuie bine alesi tranzistorii (adica nu pusi la intamplare si comparate cateva modele, pt un pret scazut) si le trebuie asigurata o comanda corecta (adica o schema decenta).

Link spre comentariu

IRFZ44N este o alegere buna, cat despre comanda...nu ajung tranzisotrii de pe placa receptorului (avand in vedere ca pe iesire dau o tensiune de aprox. 6 V, suficient pt. MOS)?

Link spre comentariu

Daca masinuta nu are viteza variabila la deplasare inainte sau inapoi nu vad complicatia cu mosfet (poate doar ca este mai modern). Daca receptorul nu are puntea H defecta se poate folosi schema din atasament (este aceeasi din link-ul de mai sus) daca are doar "o viteza" sau se poate face cu modificari minime pentru 2 "viteze". Am realizat o punte pe acest principiu, cu relee de 10A, cu firele in aer, pentru un motor de "filetanta" adaptat in locul unuia de tractiune. Daca puntea H nu mai este buna (tranzistori defecti) atunci se folosesc tranzistorii care comanda acea punte conectati direct la relee (cu diode supresoare). Bobina releului trebuie sa aiba o tensiune de lucru corespunzatoare circuitului de comanda (5-6V dar se poate modifica sa se alimenteze din circuitul de forta la a doua varianta). Numarul de componente este minim.Mai este un aspect. Tensiunea de alimentare a receptorului poate scadea pana la 3V, la cat lucreaza integratul receptor si aceasta este o zona de "gri" in functionarea mosfet-ului. Asta daca se foloseste o alimentare separata pentru receptor si alta pentru circuitul motorului.

post-4075-139829656311_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
H2SO4, on 11 Iul 2013 - 7:34 PM, said:

Ceva cu MOSFET ar fi mai eficient?

Salut, merg foarte bine si bipolarele dar nu in schema ...repetor pe emitor :) (in schema ta pierzi aproape 3V pe tranzistoare! ) Incearca cu aceleasi tranzistoare punand PNP-urile deasupra si NPN-urile in partea de jos a puntii H ;)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări