Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

logaritm cu PIC

Blacksmith

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• Blacksmith

4

• sofian

1

• Liviu M

1

Top autori în acest subiect

I-auzi ce bine !Dar tocmai acum cand gasii functie logaritmica mi-am dat seama ca nu mai imi trebuie. Acum imi trebuie ridicare la o putere fractionala si functia radical ... :(

Link spre comentariu

Acum imi trebuie ridicare la o putere fractionala si functia radical

y=x^(a/b)y=x^a + x^(-b)log(y)=a*log(x)-b*log(x)=(a-b)*log(x)=c10^log(y)=10^cy=10^c, unde c=(a-b)*log(x)am notat x^a = "x la puterea a" . Sper ca nu am gresit pe undeva ...Dupa cum vezi, nu e chiar asa de rau ca stii sa calculezi logaritmul. Daca mai afli si cum se face ridicare la putere, poti sa calculezi rezultatul oricarei ridicari la o putere fractionara, inclusiv radical. Radicalul este un caz particular in care a=1 si b=2.Am folosit baza 10 in exemplu, dar se aplica la logaritmul in orice baza. Daca logaritmul pe care il ai este cel natural, atunci va trebui sa afli cum se calculeaza e^x.
Link spre comentariu

Pffff ... va rog sa ignorati cele doua posturi de mai sus. Inca o data, cu exemplu. y=x^(a/b)log(y)=(a/b)*log(x), notam c=(a/b)*log(x)10^(log(y))=10^((a/b)*log(x))=10^cy=10^cexemplu in excelul atasat.Asa e cand nu le faci pe hartie. Mintea mai joaca feste. Dar am impresia ca Dudi si-a pierdut interesul. :)[attachment=0]radical_log.xls[/attachment]

Link spre comentariu

De obicei mai toate functiile (log, ln, e, sqrt, x^y, sin, cos, tan etc.....) se aproximeaza prin serii Taylor, care constau din cateva adunari si inmultiri.Cirip, foarte interesant si adevarat ceea ce spui, dar logaritmul ala nu vine moca, impartirea e groaznica si mai e si o inmultire. Toate astea pentru a calcula un biet radical?! Cand de fapt ar fi mai simplu sa calculezi direct radicalul. Sunt rutine pe net cam in jur de 100 ciclii. Nu e mult, avand in vedere ca o inmultire 16x16 biti e vreo 140 ciclii pe PIC16.

Link spre comentariu

Intru totul de acord, dar Dudi vrea si ridicarea la putere fractionara, nu numai cazul particular al radicalului. Si m-am gandit ca daca tot are logaritmul ala acolo, de ce sa nu-l foloseasca?

Oricum, toata chestia e flexare la muschiul neuronului. Un pic de artimetica asa de intretinerea tonusului mental. Ca daca e vorba sa optimizam, depinde de context.

Cat despre aproximari, intr-adevar seria Taylor este destul de populara, dar are dezavantajul convergentei lente. Relativ recent am folosit pentru e^x aproximarea Padé, care este de tip rational-polinomiala, care converge mai repede si are precizie foarte buna pe un domeniu mai larg de valori ale exponentului. Detalii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Pad%C3%A9_approximant

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări