Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori din surese de pc

relucavnic

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• relucavnic

4

• mircea888

2

• Marian

2

• traianpop

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

In principiu poti gasi 2 bipolari npn ce pot fi folositi la un amplificator cu etaj final cvasicomplementar, dar nu sunt de putere prea mare, iar capsula este TO-220 de obicei.In parte de primar (adica unde e half_bridge-ul) gasesti de obicei doi tranzistori npn de tipul MJE13007, 13009.Acei tranzistori sunt mai folositori in aplicatii de tensiune mare (au Vce mare) decat la amplificatoare.Decat sa faci un etaj final cu MJE13007 mai bine cumperi o pereche de BD911/912 sau niste finali adevarati in capsula mai buna (TO-264 de preferat).

Link spre comentariu

Tranzistorii folositi la sursele ATX banale sunt de obicei bipolari cu Vce mare ( 400-450V, poate si mai mult ) si Ic relativ mic ( sub 10A ), teoretic se pot folosi si ei in etaje finale pentru amplificatoare audio insa practic puterea obtinuta trebuie sa fie limitata destul de jos, ei sunt conceputi pentru un regim de comutatie ( saturat sau blocat ) unde produsul Tensiune-Curent al puterii disipate pe ei este foarte mic, astfel incat au un SOA destul de slab, PD ( putere disipata ) la fel de slab accentuat si de deriva termica, in amplificatoarele audio regimul de lucru este unul liniar, ceea ce face ca produsul tensiune-Curent al puterii disipate pe ei sa fie mult mai mare, astfel incat dimensionarea amplificatorului trebuie sa se faca mult mai strict pentru a nu se depasi parametrii mentionati.Cu alte cuvinte, nu se recomanda folosirea de tranzistori de pe la ATX-uri in amplificatoare audio decat eventual in clasa D.

Link spre comentariu

Deci in principiu se pot folosi dar in realitate nu este prea indica.Am pus aceasta intrebare pentru ca am cateva zeci de tranzistori recuperati din surse de pc si ma intrebam la ce as putea sa ii folosesc.A da si inca o intrebare mai am si cativa transformatori tot din surse de pc.Acestia la ce i-as putea folosi?Numai la sursele in comutatie sau se pot folosi si in alte aplicatii.Daca da la ce anume?

Link spre comentariu

Teoria este uneori limitata de practica, stiu ca suna confuz dar cam asa e, tranzistorii de putere de la sursele ATX sunt tot bipolari deci n-au nici un motiv sa nu functioneze in amplificatoare audio insa capabilitatile lor sunt mici acolo datorita regimului liniar de lucru, deci se pot obtine doar puteri mici cu ei, nu stau acum sa calculez exact dar cred ca de la o singura pereche nu poti depasi 50W, cu mai multe perechi, se schimba situatia dar este risipa pentru putin... Cat despre trafurile de la ATX-uri acelea nu pot fi folosite decat in comutatie, domeniu pentru care au si fost concepute.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.Acuma sunt lamurit.Si rog daca ineva a facut ceva amplificator sau orice alceva cu tranzistori din surse de pc sa posteze scheme.Va multumesc inca odata.

Link spre comentariu

Cand spun tranzistori din surse de PC eu ma refer la cei doi bipolari npn din primar, acestia pot fi folositi ca finali, in rest nu prea ai ce tranzistori sa iei de acolo. Mai gasesti unii in capsula to92, de obicei sunt 2SC945, folositi pe la trafo driver, insa mai bine cumperi niste BC-uri noi decat sa te complici cu aia.Asadar poti folosi orice schema de amplificator cvasicomplementar, doar ca modifici tensiunea de alimentare, valoarea acesteia o stabilesti in functie de finali, numarul lor si impedanta pe care va fi folosit amplificatorul.Nu vrei totusi sa incepi cu un amplificator cu TDA7294? acum te cam complici si e posibil sa te incurci.

Link spre comentariu

Off-topic: Am avut ocazia sa-l cunosc personal pe @relucavnic.Un amplificator cu TDA 7294 ar fi o experienta pentru ''jmecheru bubu'' ; acel integrat merge sau nu merge...relu vrea sa experimenteze, sa incerce, sa stie, asa ca bravo lui!

Link spre comentariu

Eu am intrebat numai.Stiti si voi ati fost incepatori va interesau foarte multe chesti dar nu aveati de unde sa aflati de acea intrebam si eu.Poate cu timpul o sa ma pun sa fac un amplificator cu tranzistori dar deocamdata raman tot la tda-uri pentru ca sut mai simplu de realizat dar cu timpul o sa incep si ceva proiecte mai mari.Asa ca e bine de stiut ca si tranzistorri din surse sunt buni la amplificatoare chear daca nu e recomandat.Off-topic:Multumesc domnului Traian pentru cartile si pentru toate piesele pe care mi le-a donat.Un om de milioane.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări