Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

citire curent alternativ(orice sursa alternativa) la DC


mitidj2008

Postări Recomandate

Salutare. daca nu este loscu-l potrivit rog moderatori sa il mute.Am un LCD 20x4 caractere interfat cu Arduino dispositiv programabil cum vrei tu.acum eu vrea sa citesc tensiunea de la retea pe acest lcd. cel mai simplu poate fi un traf 220V la 12V dioda si condesator ca sa am o tensiune continua sa o trimet la Arduino. dar nui chir asa. ca orice variere de fregvenza nui stabila citirea. deci ar trebui un circut cu un operazional sau ceva true rms la dc. voi stiti ceva. trafu ramane ca sa fiu izolat de retea, dar nustiu daca si asa pote implica erori la citire. daca da si alta optiune oentri o izolare si citire eficientamultumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mitidj2008

    5

  • Dr.L

    3

  • ofilip

    2

  • Ionut Pavel

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cauta pe google 'redresor de precizie'. E exact ce vrei (vre-o 2 operationale care redreseaza tensiunea, in mod precis).Aaa,acu am citit atent. IN cazul tau merge fb cu traf + redresare + filtareSa stii ca frecventa e destul de fixa! Poate tensiunea variaza. Pune si un condensator dupa punte (inclusiv multimetrele au acel condensator, sa nu varieze indicatia prea des!)Intr-adevar nu se prea incadreaza aici...ma mai gandesc si astept propuneri

Link spre comentariu

Ai putea renunta la transformator, si sa faci in felul urmator.Inseriezi doua rezistente. Una mare si una de..... sa zicem 1000 ori mai mica. -Redresezi tensiunea de pe rezistenta mica cu o punte rapida. -O filtrezi -si trimiti la microcontrolerIti scrii programul aplicand legile lui ohm, si luand in calcul divizorul rezistiv...... si sa nu uiti ca valoarea efectiva "RMS" este 0.707 din valoarea de peak a tensiunii masurate.Cam asta este parerea mea.O seara buna.

Link spre comentariu

Ai un convertor care poate 15kSPS la 10 biti, de ce redresor?, poti citi direct tensiunea alternativa si apoi poti afla mult mai mult decat valoarea rms (frecventa, Vpp, etc..), nu ai nevoie decat de un traf + filtru + divizor (daca este cazul).Ex:

post-63991-13982956576_thumb.png

Link spre comentariu

tenisunea se duce in trun ATmega328 la unu din cei 6 pini analogici ce acepta de la 0 la 5Vdc

am asa ceva ce era proiectat direct la 230V la reta

Posted Image

pe R6 se leaga multimru sau ori ce cititor

era un kit voltmetru de retea sal bagi un locu une priza sau daca era loc langa sau de panou la tablou are un mic traf ce alimenteaza un voltmetru digital si acel operazional cu 5V dar evident ca acel proeict era cu cutie de plastic ,ca si voltmetru era cu faza sau neutru depinde de cum se conecteaza deci riscant.

 

aici tot multimtru de retea functional

 

 

acest arudino mai merge si al calculator daca vreau sa fac un log la tenisune

apoi eu vreau sa fac un proiect pentru 5 ups-uri sa le pun LCD deci sa vad VacIN si VacOUT deci in nici un caz nu prea ma pot lega direct. ziceam de faza cu fregvenza ca tocmai daca il setez pe retea apoi pe un ups imi dar cu totu altceva din cauza sinuzoide patratoase, pe un multimetru true rms nu

 

aici un exemplu dar in cazu asta arduino si tot ansamblu era sub 220V direct sa ii vad raspunsu.

 

 

dupa acel cpnvertor/divisor avem la isirea lui 320mVdc la cre iam recorectat in progrmarea la atmega

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Inteleg ca doresti a citi tensiunea, nu curentul. Schema ta e riscanta pentru ca pune masa electronicii la retea. Frecventa retelei nu variaza. Faza cu un traf cu redresare si divizor este cu atat mai precisa cu cat tensiunea redresata e mai mare, adica caderea de tensiune pe diodele redresoare este comparativ mai mica. Poti monta un cond de filtraj care cu divizorul rezistiv sa duca la 5-10% cadere de tensiune de la o semialternanta la alta pentru un raspuns mai bun. In final, obtii valoarea varfului de tensiune de la retea. Dar pornind de la premisa ca forma e mereu sinus, este extrem de precisa in evaluarea efectivului (acel true RMS). Daca masori alte forme decat sinusul retelei, se schimba situatia, dar pentru retea recomand calduros banalul traf cu o tensiune secundara de peste 2x20V si redresare cu schottky urmat de divizor. Putem face ce calcule doresti, dar varful inregistrat va fi mereu proportional cu efectivul retelei. Ca sa nu mai vorbim de securitate.

Link spre comentariu

oricum acel circuit se poate pune si pe un traf recalculand acei divizori. nui mai bine cu un operazional. al fel ei puneau si ei o banala punte diodeexplicami faza cu trafu ce are 2 alternanteca tocmai am unu toroidal de 2x20V de la un mixersa citesc curentu ma folosesc de acele inductante talema(sant in multe smps-uri) ce treci un fir prin ele.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ai originea aici si esti plecat de mult, sau esti italian? Ai multe greseli in scriere, care ma fac sa nu prea inteleg ce doresti. Daca citesti tensiunea, foloseste un mic traf absolut separat de tot restul, rezervat anume pentru asta. Daca citesti curentul, iti trebuie un traf de curent, dar trebuie sa mediezi patratul valorii citite pentru a avea efectivul corect, adica acel curent iti ofera o forma a tensiunii (care in general nu respecta sinusul tensiunii retelei) pe care trebuie sa o multiplici cu ea insasi. Patratul curentului ofera acea valoare true RMS.

Link spre comentariu

Renuntare la traf = electrocutare. Bun sfat. :sparge: Apoi traful nu strica cu nimic masuratoarea Punte rapida la 50Hz? Clar necesara

Omul mai sus a spus ca "orice variatie de frecventa ii arata o citire eronata".
Link spre comentariu

@ofilip -frecventa de la retea variaza? Daca crezi ca da, n-ai idee de energetica (ar insemna ca toate generatoarele din centralele din romania abia aceleasi variatii de turatie, deodata :) )In schimb tensiunea variaza (orice consumator pornit-oprit produce o variatie mai mica sau mai mare!), dupa cum am mai spus, si problema se rezolva cu un condensator (ca-n orice multimetru...)Si chiar daca ar varia frecventa, ce are de-a face traful cu aceasta variatie?

Link spre comentariu

@ofilip -frecventa de la retea variaza? Daca crezi ca da, n-ai idee de energetica (ar insemna ca toate generatoarele din centralele din romania abia aceleasi variatii de turatie, deodata :) )

Frecventa retelei variaza functie de incarcarea retelei, oricum banda este destul de mica in jurul centrului. Pentru unele tari chiar sunt disponibile servicii de monitorizare http://www.dynamicdemand.co.uk/grid.htm, nu stiu daca exista asa ceva pentru romania.De la ups iti da erori din cauza ca ai un semnal mai mult sau mai putin discret, care contine componente aflate mult peste dinamica convertorului, un filtru RC cu taiere la frecventa joasa sau chiar un condensator ar trebui sa rezolve problema.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Forma sinusoidala e unica, daca se cunoaste varful, se afla si efectivul. E valabil atat la 1Hz cat si la 1Mhz. Pentru cat variaza reteaua in frecventa, traful in gol nu poate furniza o tensiune gresita. N-are cum. Vorbim de 1-2Hz variatie maxima. Cata vreme datorita frecventei nu se depaseste inductia maxima in miez pentru a distorsiona forma de unda, tensiunea livrata respecta strict raportul de transformare, mai ales in gol sau pe sarcina necesara citirii tensiunii.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Un divizor rezistiv e solutia cea mai buna.Daca curentul max se alege de 1mA => folosirea unui condensator urmat de divizor . Schema cu CA 3140 e facuta cu amplificator operational pt a fi compatibila cu intrarea in calculator .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări