Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa alimentare leduri de 3w si 10w

Postări Recomandate

Randamentul unei surse de curent constant nu tine numai de solutia aleasa, ci mai conteaza si tensiunea de alimentare. SI LM317 poate fi un generator de curent foarte bun daca este folosit corespunzator, ce-i drept are nevoie de acea tensiune destul de mare pe el ( diferenta ) dar este mult mai simplu ca si configuratie. In cazul de fata generatorul de curent constant folosit este oarecum inutil, si asta tocmai datorita tensiunii mici cu care este alimentat ledul ala, ti-am zis ieri ca pentru a functiona cum trebuie generatorul trebuie sa aibe ca si Vcc de alimentare minim 13V in sarcina ( si subliniez, in sarcina tre sa fie acei minim 13V ) pentru ca generatorul sa aiba cu ce lucra, deoarece in cazul de fata limitarea de curent este facuta nu de generator ci de dinamica ledului ( citeste mai atens mesajele cand ti se ofera un sfat ), la o tensiune la borne sub cea nominala se numeste ca este subalimentat deci prin el circula curent mai mic. Cat anume, poti afla din pdf-ul ledului in graficul de care am pomenit mai sus, unde vei gasi pentru orice tensiune sub cea nomimala si un anume curent, evident la fel, sub cel nominal maxim admis.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pyu

47

• Marian

12

• Dr.L

11

• Voltus

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am inteles, Deci asta e cauza. In sarcina, voltajul pe sursa scade la 12.3v.Merci pentru explicatie :)O sa trebuiasca sa folosesc si o sursa pc pentru alimentarea ledurilor.Atunci o sa vad ce o sa iasa, din cauza voltajului :)

Link spre comentariu

Pfff, spune-mi te rog, de cate ori trebuie sa ti se explice ceva ca sa pricepi ceea ce conteaza? ce iesiri are sursa ATX? 3v3, 5v si 12V, excludem din start pe cele mici si ramai cu 12-le care este inutil, tu nu pricepi ca ai nevoie de o tensiune continua de minim 13Vcc in sarcina de 1A? ledul pentru a ilumina corect si la capacitatea optima are nevoie la borne de minim 12V ca asta este tensiunea nominala, apoi generatorul de curent cu npn simplu elimina din start 0,7V din alimentare, configuratia de fata foloseste mosfet, asta are si el un Rds-on pe care chiar in regim de saturatie tot pica ceva tensiune, in functie de mosfet poate fi vorba de cateva sute de mV, dar chestia e ca mosfetu nu prea lucreste in saturatie aci deci caderea pe el este o lecuta mai mare in functie de curentul de sarcina si alimentare, capisci amu de ce ai nevoie de minim 13Vcc la un curent de minim 1A? daca nici acuma nu ai inteles eu unu ma dau batut :nas:

Link spre comentariu

In primul rand iti multumesc, si va multumesc pentru raspunsuri. Am inteles foarte bine ce ai spus. Insa eu am mai multe proiecte in desfasurare, in cazul unora pot folosi transformatoare care scot putin peste 13v, in sarcina, iar in cazul altora nu pot face asta. Ma multumesc cu ce va iesi, in functie de caz.Alt proiect:Cateva leduri de 10w (4-5 bucati) trebuiesc alimentate prin sursa aia de pc. NU vreau sa obtin maximul din ele, 8w imi este suficient, fata de LM317 cu care am scos in jur de 6-6.5w pe o sursa de pc. Proiectul asta va rula exclusiv pe o sursa de 12v, nu vreau sa folosesc altceva. Din lipsa de spatiu, si pentru ca nu vreau sa ma complic cu transformatoare mari si greoaie de 13-14v si 10-15 amperi.Si am mai scris intr-un post anterior:

leduri de 3w, 3.6v 750mA.

Voi folosi leduri de mai multe culori, albastru, rosu, verzi, alb, alb rece, majoritatea vor fi leduri de 3w - exceptand cele 4-5-6 de 10w, care vor fi ca un supliment. Nu va lipsi Arduino + pwm, pentru toate seriile de leduri.Din explicatiile pe care mi le-ati dat, 12v ar ajunge pentru 3 leduri de 3w in serie. Sau ma rog, daca pierd foarte putin, nu e mare paguba pentru mine, leduri am la discretie.
Link spre comentariu

Sa am pardon, eu m-am referit strict la ledul de 12V, pe care daca vrei sa-l alimentezi de la sursa de 12v atunci generatorul de curent este inutil, nu are cu ce lucra, o simpla rezistenta serie dimensionata astfel incat in functie de curentul de sarcina, sa provoace o cadere de cateva sute de mV, undeva sub 12V sa ai pe led, astfel incat curentul va fi limitat de ceea ce am specificat mai sus, probabil undeva intre 0,47-1 Ohm cred ca ar fi suficient in functie de cate leduri de 12 folosesti in paralel, deci ce curent de sarcina este necesar.Referitor la ledurile de 3,6V, ar merge cate 3 in serie si alimentate de la iesirea de 12V unde de data asta poti folosi generatorul deoarece are cu ce lucra, va ramane pentru el minim 1V deci suficient. In configuratia asta poti folosi mai multe grupuri de cate 3 leduri in serie si apoi legate in paralel, prin fiecare grup curentul evident va trebui sa fie dimensionat sub cel nominal pentru fiecare led ( 750mA ), probabil cam 0,5A pentru un grup pe care ii inmultesti cu cate grupuri in paralel folosesti, dar atentie ca incarcand prea tare iesirea de 12V poti creea un dezechilibru intre iesiri devreme ce iesirea cealalta este mult mai putin incarcata, 12-le poate scadea destul de tare. Daca spui ca ledurile accepta pana la 3,6V atunci as zice ca le poti pune direct pe iesirea de 3v3 de la sursa de PC, fara nici o limitare sau rezistenta, sau mai stiu eu ce altceva, tensiunea nominala n-ar putea fi atinsa deci nici curentul nu va fi prea mare, in felul asta te folosesti de o iesire a sursei mult mai solida plus ca randamentul este mult mai mare, in sensul ca te folosesti de toata energia livrata pe acea iesire, eventual ca sa fii siguri testezi initial cu o rezistenta sub 1 Ohm, si monitorizezi caderea de tensiune pe bornele ledului comparativ cu tensiunea exacta livrata pe iesirea de 3v3, masori consumul si daca este sub curentul maxim admis reduci rezistenta pana obtii curentul dorit sau o elimini complet daca nu il obtii asa, e simplu.

Link spre comentariu

Ledurile de 3w:

luminous flux: 220-240LMForward voltage: 3.2-3.6VForward current: 750mAColor Temp: Cool White 10000K

1. Forward Voltage: 3.2-3.8V-700MA 45milx45mil2. Luminous flux: 180-200LM3. Output power: 3w4. Light Color: White 6000-6500K5. View angle: 120-140

O sa incerc direct/cu o rezistenta, cum ai zis tu, pe ramura de 3.3v, sa vad ce se intampla. Merci !
Link spre comentariu

Pune prim data si rezistenta, undeva in jur de 1 Ohm sa fii sigur ca nu risti supraalimentarea ledului deoarece vad ca tensiunea niminala incepe pe la 3,2V, masori curentul cu acea rezistenta si tensiunea prezenta pe bornele ledului, si daca este prea mic micsorezi rezistenta, iar daca vezi ca nu ajungi la limita chiar si cu rezistenta foarte mica, o inlaturi si pui direct, eu cred ca nu va fi o problema dar e mai bine sa testezi sa fii sigur. Si este mai bine sa alimentezi din 3,3V deoarece pierderea pe limitare este ori foarte mica ( cu rezistenta mica ) ori inexistenta ( alimentare directa ) deci randament maxim, apoi 3v3 este o iesire mult mai solida ca si curent decat 12V.

Link spre comentariu
Vizitator ledavi30

o solutie de alimentare a ledului de 10w in cazul de fata : doua surse atx puse in serie una cu ramura de 12v si cealalta cu ramura de 3,3 v rezultand 15,3v suficient pt gcc .Personal am facut o sursa de genul asta pt altceva si am pus placile de la cele doua surse atx intr-o singura carcasa,diametral opuse (placile model mai nou sunt mai "slabe").Am tras ceva amperi din ele si nu au intrat in protectie .Am de gand sa folosesc schema de fata cu mosfet sa alimentez un led de 10w(9-12v/900mA) dintr-o baterie auto ,ce valori imi sugerati ?

Link spre comentariu

In mers oricum ai 13-14v, si in sarcina o sa ai cam la fel. Incearca si tu cu o rezistenta de 1ohm, si daca e prea mic curentul pe led, mai scade din valoare cate putin.

Link spre comentariu

Inserierea a 2 surse de cateva sute de W fiecare (cat ar fi de chinezarie tot poate 150-200W ) pentru a alimenta un led de 10W mi se pare o risipa nejustificabila... se gasesc ieftin trafuri de 12Vca la 3000-5000mA care sunt tocmai bune pentru asa ceva. @ledavi30 daca spui ca ledul respectiv poate lumina ok de la 9V atunci schema respectiva este tocmai buna, dimensionezi rezistenta-shunt dupa R=0,65/I, deci 0,65V impartiti la ce curent de sarcina doresti si afli rezistenta necesara, si revin la ideea de a merge pe o rezistenta de sarcina in jur de 10k, 100k este mult prea mult.

Link spre comentariu

Daca se alimenteaza numai leduri cu sursa PC se poate modifca sa scoata si 15V daca e necesar. Cum se modifica depinde de schema sursei, sunt la ALIMENTATOARE cateva topicuri pe subiectul asta.

Link spre comentariu

Daca se alimenteaza numai leduri cu sursa PC se poate modifca sa scoata si 15V daca e necesar. Cum se modifica depinde de schema sursei, sunt la ALIMENTATOARE cateva topicuri pe subiectul asta.

Ar fi ceva :)O sa ma documentez pe tema asta.
Link spre comentariu

Mda, multi se angajeaza la a modifica sursa ATX, si destul de multi din ei vin apoi pe forum plangandu-se ca ei nu reusesc, spunand ulterior ca au controller SG... lucru care evident explica esecul... cele care au 494 sunt cel mai usor de modificat datorita configuratiei simple a partii de control, in schimb SG-urile au tot soiul de monitorizari pe care e destul de greu sa le pacalesti, de obicei nu prea merita efortul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări