pyu Postat Aprilie 4, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Sau driver totem pole (cu 2 tranzistori).Deci la iesirea din 555, sa folosesc asa ceva http://joost.damad.be/2012/09/dimming-1 ... t-and.html ? Este ok schema? Daca da, as vrea sa ma apuc cat mai curand de ea. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Aprilie 4, 2013 Partajează Postat Aprilie 4, 2013 Amărâtul ăla de IRF540 sau BUZ11 sau ce o fi poţi să-l comanzi liniştit şi direct de la ieşirea lui 555, la frecvenţe de ordinul KHz nu e nevoie de niciun buffer.Dacă ar fi vorba de un invertor de putere, cu IGBT-uri sau giant MOSFET, care trebuie să comute curenţi mari în interval de sub 1us aş înţelege, dar în aplicaţia asta nu e nevoie. Capacitatea de grilă a lui IRF540 e de cca. 1nF, care poate fi încărcată de cei 200mA ai lui 555 în maxim 300ns. Link spre comentariu
masterpic77 Postat Aprilie 5, 2013 Partajează Postat Aprilie 5, 2013 Cauta dupa TC4427 la TMx , este 1.7 RON fara TVA. Link spre comentariu
conexiuni2005 Postat Aprilie 8, 2013 Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Revin cu o noua problema. Vreau sa construiesc o sursa dimabila pentru ledurile de 3w si cele de 10w. Am descoperit ca se poate face asa ceva cu banalul 555 Ce tranzistor (power mosfet) trebuie folosit? Sau, se poate face un dimmer pentru mai multe leduri - pentru 2 sau 4 leduri de 10w? sau pentru un sir de 5-10 leduri de 3w? Multumesc. e ok schema , nu se incalzeste deloc mosfetul, am facut-o de multe ori ptr. asa cevaGraphic2.PDF Link spre comentariu
pyu Postat Aprilie 8, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2013 Multumesc pentru raspunsuri.Poti sa pui exact schema dupa care ai facut cablajul? Ma tot uit pe dansa, si mie mi se pare putin diferita fata de ce e in cablaj, si vad si o rezistenta de 10k acolo. Link spre comentariu
pyu Postat Aprilie 17, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2013 Am incercat sa fac montajul dupa cablajul tau, insa nu functioneaza. Poti sa numerotezi te rog pinii? Incerc sa vad unde am gresit, si nu-mi dau seama ce nu e bine.Multumesc.Am atasat si eu o imagine, cum m-am gandit eu ca ar fi, insa nu pare sa fie la fel cu schemele. Link spre comentariu
Electronicserver Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Verifica asta : Link spre comentariu
pyu Postat Aprilie 18, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Pinul 1 se leaga la masa, nu la un condensator, apoi la masa. Cursorul de la potentiometru intra in 6, si nu in pinul 7. Pinul 5 nu se leaga la masa, ci intr=un condensator, apoi la masa. Am facut modificarile, schema arata exact ca in schema de aici: Si merge foarte bine cu un IRF540N. tfHmNWtXiUk Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Ba se incarca videoul, insa trebuie sa stii cum sa-l faci: [youtube]aici pui doar ce scrie dupa v=[/youtube] Link spre comentariu
pyu Postat Aprilie 18, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Multumesc :wav: Link spre comentariu
briobit Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 care este curentul maxim suportat de acest montaj? ( urmeaza sa primesc 4 leduri de 10 w bucata si ma gandesc la un sistem de dimare ) Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Se poate modifica pt curenti mari.Mos-fet corespunzator si eventual un driver intre el si 555 Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 PWM da reglaj U led prin factorul de umplere, dar cum scoti curent constant? Cu radiatoare bine dimensionate merge si cu R serie cu ledul, sau cu racire activa. Un led de 10W pe un cooler CPU il duce la 60-65gr. Cea mai simpla dimmare si care elimina 555-ul e cu rotactor si cateva R serie pe o scc liniara. Depinde si ledul folosit; la un led de 10W din reflectoare cu 0.9A pe el avem ~3.6W disipati din care 2.7 pe LM317/350. La un warm de 10W care merge (functie de model) cu 30-36V si 0.25-0.3A, pierderea se reduce la 1.2W. Am testat o lanterna din Al cu led schimbat, un Cree XM-L de 910lm (da, vechitura) cu 5W pe el-racirea era suficienta, curentul nu crestea nici dupa o ora.Care-i curentul maxim? Cu comanda directa cativa A, iar cu buffer gen BC327+BC337 zeci de A, cat tine mosu. Schema e folosita si in sursele HV pentru trafurile Tesla. Link spre comentariu
pyu Postat Aprilie 18, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2013 Curent constant scoti cu lm317. Eu asa fac. Cativa w pierduti nu ma deranjeaza. Lumina la acvariul meu de aproape 1000 litri consuma pana la 220w, cand sunt aprinse ambele seturi de becuri. Mi-ar conveni sa bag 6-8 leduri, pana in 100w consumati si sa scot aceeasi lumina.Si in plus mai am un acvariu mic de 120 litri + acvariul marin.Eu folosesc numai radiatoare de cpu. In configuratie cu lm317 si o rezistenta de 1.5 ohm (cred ca in jur de 800-850mA), nu cred ca trece de 40 grade temperatura de pe radiator. La 900-950mA, se incinge, trebuie cooler, iar cu unul de la o sursa, la turatie nici mare nici mica, sta destul de rece.Sunt curios si eu cat duce irf 540 in configuratia din una din imaginile de mai sus, cate leduri ar merge. Acolo in imagine zice ca pana in 60w, dar cine stie ce mossfet a folosit, sau daca merge sau nu. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Aprilie 18, 2013 Partajează Postat Aprilie 18, 2013 In functie de tensiunea de alimentare, adica n-am testat mosu pe 12V ci pe 24V. In domeniul HV lucrez cu minim 24 (tot frectie la piciorul de lemn, cu 50-100V esti boier). Tot radiatoare de proc folosesc si eu, insa ele nu-s facute pentru racire pasiva, dar 10W duc. Ca precautie nu trec de 70gr pe radiator desi pot opera pana la 85. Problemele astea devin spinoase la o lanterna, lampa cu acumulatori. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum