Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa alimentare leduri de 3w si 10w

Postări Recomandate

Vizitator andreimihai3

Chiar in linkul pus de tine in schema a doua apar R1, R2, cu ele scoti tensiunea. Tie iti trebuie curent constant, vezi download/file.php?id=32910&mode=view postata de pisica matache, am verificat-o si merge bine pe un led de 10W. 5 surse am facut pana acum pt leduri warm white si merg perfect. E bun si 2596, dar n-aveau pe stoc, ca asa e, vine altu inainte si-ti ia fix piesele care-ti trebuie :bataie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pyu

47

• Marian

12

• Dr.L

11

• Voltus

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chiar in linkul pus de tine in schema a doua apar R1, R2, cu ele scoti tensiunea. Tie iti trebuie curent constant, vezi download/file.php?id=32910&mode=view postata de pisica matache, am verificat-o si merge bine pe un led de 10W. 5 surse am facut pana acum pt leduri warm white si merg perfect. E bun si 2596, dar n-aveau pe stoc, ca asa e, vine altu inainte si-ti ia fix piesele care-ti trebuie :bataie

Poti pune te rog si linkul topicului? Merci.
Link spre comentariu

Cu ledurile de 10w am rezolvat oarecum problema. Am folosit ceva de aici: http://diyaudioprojects.com/Technical/V ... Regulator/

Apare o noua provocare.

Am o sursa de 12v, 2.0 - 2.1A maxim.

Vreau sa alimentez un led de 10w, alimentat undeva la 0.6 sau 0.7A, printr-un lm317t, deci nu la puterea maxima.

Pe langa acesta, vreau sa mai pun niste leduri de 3w ( DC Forward Voltage: 3.0V - 3.7V - DC Forward Current: 700-750mA).

M-am gandit la urmatoarele variante:

1. inseriate cate 3 leduri + o rezistenta de balast pana la 12v - eventaul de folosit doua legaturi din astea.

2. ceva cu lm317 ca aici (http://unboxingexperience.blogspot.ro/2 ... river.html), puse 3-4 leduri in paralel si o rezistenta de putere mai mare.

Care varianta e mai buna, si de ce?

Sau care varianta e gresita?

Multumesc.

Link spre comentariu

Sa o luam asa:-sursa poate 24W - insuficient-pe ea vine 1 led de 10W si niste leduri e 3W-3 leduri de 3W => 9W .La ledul de 10 W nu se conosc toate datele (Uf si/sau If ) ,la cele de 3W din Uf se poate calcula Uf serie care e de 10,5V iar If=0,6A .Avand in vedere ca scc sant liniare se poate calcula si puterea maxima necesara =4*0,6*12= 28,8W numai ledurile de 3W la care se adauga si aproximativ 10W ledul mare .Concluzia logica e ca ai nevoie de o sursa mai puternica .1. Din calcule rezulta o rezistenta de 2,5R /1W ,practic foloseste una de 5W cu radiator ,pt fiecare sir(serie) de leduri in parte.2.Varianta cu LM nu e buna .Varianta cu LM pt ca acesta are nevoie de 3V cadere de tensiune si 1V cadere de tensiune pe Rs iar cu aceasta sursa de energie nu cadere decat de 1,5V . Cu rezistenta de asemenea nu e ok dar merge ,rezistenta in functionare se incalzeste ceea ce duce la cresterea rezistivitatii si limitarea curentului .

Link spre comentariu

Nu spuneai 3 leduri serie si 3-4 in paralel? 3*4=12 .

Pentru varianta 1, ziceam de

1. inseriate cate 3 leduri + o rezistenta de balast pana la 12v - eventaul de folosit doua legaturi din astea.

- deci 3x2 = 6 leduri.Si pentru varianta 2, vroiam sa folosesc 4 leduri in paralel, pe un LM.Asa vroiam sa zic, scuze daca nu m-am exprimat corect. Mi-am dat seama acuma cum se face calculul.Astept weekendul sa-mi restitue cineva aparatul de masura, si ma apuc de alte masuratori.Multumesc.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu o noua problema.

Vreau sa construiesc o sursa dimabila pentru ledurile de 3w si cele de 10w.

Am descoperit ca se poate face asa ceva cu banalul 555

Posted Image

Posted Image

Ce tranzistor (power mosfet) trebuie folosit?

Sau, se poate face un dimmer pentru mai multe leduri - pentru 2 sau 4 leduri de 10w? sau pentru un sir de 5-10 leduri de 3w?

Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Nu e scc .Simulaza una,curentul e constant pt o temperatura constanta si tensiune de alimentare constanta .Iesirea la 555 urmareste tensiunea de alimentare ,MOS-ul e la tensiunea de alimentare care o furnizeaza ledului cu factorul de umplere stabilit din pot. ,Rds limiteaza curentul la o valoare prea mare pt led .Becul cu filament integreaza semnalul prin inertia termica ,motorul prin cea mecanica ;concluzia e ca pt obtinerea efectului dorit trebuie ca semnalul sa fie integrat .Da' cred vorbesc pe langa.Aceasta configuratie poate dima o sursa pt leduri.

Link spre comentariu

Nu te chinui cu schema aia , un 555 nu are capabilitate de curent suficienta pentru a comanda corect un MOS la puteri mari si o sa ti se arda MOS-ul ; intercaleaza intre iesirea lui 555 si MOS un driver dedicat pentru MOS-uri (costa 2-3RON). Si asa cum spunea "tyc" cu acel MOS poti comanda o SCC nu un led.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări