albasete Postat Ianuarie 24, 2013 Partajează Postat Ianuarie 24, 2013 Buna ziua. Tot rasfoind almanahurile Tehnium, in ce-l din 1986, la pagina 43 am gasit un articol insotit de schema aferenta: "Alimentator autoprotejat". Ma gandeam sa-l fac, deoarece nu am nicio sursa care sa regleze si intensitatea si sa fie protejata la scurt. Un sfat, o parere sunt binevenite. Multumesc. Schema aici: http://www.copcea.ro/files/tehnium/alma ... anah86.pdf Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 24, 2013 Partajează Postat Ianuarie 24, 2013 la schema aia nu ai curent reglabil Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Schema este la pagina 43. Scrie:" P2 va fi reglat pentru curentul maxim dorit." Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Schema respectiva este destul de veche, poate chiar depasita, comportamentul limitarii de curent este blocarea ( oprirea ) regulatorului, stabilizatoarele asazis moderne se doresc a avea un comportament de sursa de curent constant, adica fie ca este vorba de scurtcircuit fie ca se aplica o sarcina prea mare, sursa nu tre sa se opreasca ci sa livreze constant acelasi curent indiferent de sarcina.Sunt solutii mult mai stabile si mai usor de implementat, spre exemplu regulatorul de tensiune poate fi banalul LM317, reglajul este mult mai precis, ajutat de niste bipolari de putere in functie de curentul maxim dorit si limitarea se poate face mult mai simplu, varianta clasica cu bipolar, sau de ce nu chiar cu mosfet. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 O.K., am inteles. Cu LM 317 am deja o sursa, pana la 3 A si 1,5-30V, dar nu regleaza si curentul, iar protectia la scurt este o banala siguranta. Este schema din Almanah Tehnium 1990. Eu vroiam o sursa care sa regleze curentul si sa aiba protectie la scurt. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 La ce curent maxim de iesire doresti sa mergi? Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 La 3 A. Cred ca este suficient. Am un traf. de 16Vca/3A. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Uite aici o schema cu 317 si limitare de curent Sursa cu LM317.pdf Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Uite aici o schema cu 317 si limitare de curentasta nu-ti da curent reglabil. o schema de sursa "cinstita" cu reglaj de curent si tensiune de la zero nu se face cu 2-3 piese. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Multumesc, dar eu vreau cu reglarea intensitatii. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Nu vad sincer sa fii scris limitare de curent reglabila, asa ca... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Nu vad sincer sa fii scris limitare de curent reglabila, asa ca... Eu vroiam o sursa care sa regleze curentul si sa aiba protectie la scurt...Schema din pdf-ul de la @lorik199 nu are o limitare de curent tocmai precisa deoarece LM317 nu are limitarea de curent fixata la 1,5A ci aceasta variaza in functie de caderea de tensiune pe el, o solutie mai precisa si care nu mai solicita in nici un fel 317 ar putea fi aceasta: Este insa tot cu limitare fixa, R3 stabileste curentul maxim admis prin sursa, comportamentul este unul de generator de curent constant, se reduce tensiunea pentru mentinerea curentului, astfel sursa este imuna la suprasarcina si protejata la scurtcircuit. Pentru curent reglabil cred ca se poate folosi un AO care sa citeasca tensiunea pe sunt si sa o compare cu o referinta fixa apoi sa comande Q2 in conformitate, numai ca schema se complica putin, daca se doreste pot reveni si cu o astfel de solutie. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Da, va multumesc, dar cu LM 317 sau alte categorii din seria LM xxxx care sunt in comutatie nu ma tenteaza. Am si cu LM 2576 T-Adj, dar fara reglaj intensitate. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 25, 2013 Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 LM317 nu este in comutatie. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 25, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2013 Stiu ca 317 este liniar. Celalalt este in comutatie si fratiorii lui. Greseala mea de exprimare. Mea culpa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum