Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator autoprotejat


albasete

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • albasete

    13

  • Marian

    11

  • lorik199

    2

  • almarghi

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema respectiva este destul de veche, poate chiar depasita, comportamentul limitarii de curent este blocarea ( oprirea ) regulatorului, stabilizatoarele asazis moderne se doresc a avea un comportament de sursa de curent constant, adica fie ca este vorba de scurtcircuit fie ca se aplica o sarcina prea mare, sursa nu tre sa se opreasca ci sa livreze constant acelasi curent indiferent de sarcina.Sunt solutii mult mai stabile si mai usor de implementat, spre exemplu regulatorul de tensiune poate fi banalul LM317, reglajul este mult mai precis, ajutat de niste bipolari de putere in functie de curentul maxim dorit si limitarea se poate face mult mai simplu, varianta clasica cu bipolar, sau de ce nu chiar cu mosfet.

Link spre comentariu

O.K., am inteles. Cu LM 317 am deja o sursa, pana la 3 A si 1,5-30V, dar nu regleaza si curentul, iar protectia la scurt este o banala siguranta. Este schema din Almanah Tehnium 1990. Eu vroiam o sursa care sa regleze curentul si sa aiba protectie la scurt.

post-46864-139829565821_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu vad sincer sa fii scris limitare de curent reglabila, asa ca...

Eu vroiam o sursa care sa regleze curentul si sa aiba protectie la scurt...

Schema din pdf-ul de la @lorik199 nu are o limitare de curent tocmai precisa deoarece LM317 nu are limitarea de curent fixata la 1,5A ci aceasta variaza in functie de caderea de tensiune pe el, o solutie mai precisa si care nu mai solicita in nici un fel 317 ar putea fi aceasta:

post-15007-139829565892_thumb.png

 

Este insa tot cu limitare fixa, R3 stabileste curentul maxim admis prin sursa, comportamentul este unul de generator de curent constant, se reduce tensiunea pentru mentinerea curentului, astfel sursa este imuna la suprasarcina si protejata la scurtcircuit. Pentru curent reglabil cred ca se poate folosi un AO care sa citeasca tensiunea pe sunt si sa o compare cu o referinta fixa apoi sa comande Q2 in conformitate, numai ca schema se complica putin, daca se doreste pot reveni si cu o astfel de solutie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări