Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acid

Vizitator GlowingStar

Postări Recomandate

acidul sulfuric este cel mai "tare" , iar dintr-un acid tare se poate obtine unul mai slab de alta componenta chimica. Prin anumite reactii se poate obtine si acid azotic din acidul sulfuric , dar asta inseamna sa ai cunostinte de chimie bune sau foarte bune.

Si cam care ar fi tehnica sau procedura de a transforma acid sulfuric in acid azotic?Sunt suficiente cunostintele elementare de chimie-cu precizarea ca trebuie si insusite-pentru a sti ca asta nu se poate!Chiar din formula chimica ne putem da seama ca e imposibil....H2SO4 nu e egal cu H2NO3, orice formule matematice sau reactii chimice ai aplica;Pe de alta parte, sulful si azotul fac parte din grupe diferite, practic incompatibile!
Nu se ajunge printr-o simpla reactie direct la acid azotic , trebuie obtinute alte substante intai.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• wally_gatter

5

• traianpop

2

• cristian_draghiescu

2

• validae

2

Top autori în acest subiect

Vizitator GlowingStar

Buna seara,Da, asa m-am gandit si eu... Stiu tehnica prin care se produce acid sulfuric din acid azotic, dar vice-versa, nu stiu... Si nu stiu daca se poate

Link spre comentariu

Si cam care ar fi tehnica sau procedura de a transforma acid sulfuric in acid azotic?

Aţi comis o eroare utilizând termenul "Transformare"

în locul celui de "Obţinere".

Vedeţi produsele de reacţie dintre acidul sulfuric şi

un azotat, de exemplu cel de potasiu :

KNO3 + H2SO4 = HNO3 + KHSO4

La fel de bine se poate obţine acid azotic utilizând

şi acidul clorhidric în locul celui sulfuric.

Link spre comentariu

Offffff! Asta era chimie ce-am facut-o in clasa a VIII-a acum 31 de ani. Probabil ca acum nu mai au nici macar la licee laboratoare utilate asa cum am avut pe vremea aia in "generala".

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Si cam care ar fi tehnica sau procedura de a transforma acid sulfuric in acid azotic?

Unde anume pot gasi azotat de potasiu?

Stima,

Link spre comentariu

Matematic, formula e corecta.

Chimic, nu. Au trecut prea multi ani de cand ma jucam la chimie, si nu imi amintesc toate notiunile.

Retin doar ca sulful e mai slab, si nu se poate afilia cu azot (sau e invers?)

Sa nu uitam ca oxigenul are afinitate diferita fata de sulf si azot, afinitatea fata de clor iese din discutie!

Link spre comentariu

Cam orice azotat functioneaza, Ex:NH4NO3 -> Azotat de amoniu (ingrasamant),KNO3 -> Azotat de potasiu (greu spre imposibil de procurat),NaNO3 -> Azotat de Sodiu (greu de procurat, usor de facut),In principiu este nevoie de o instalatie de distilare (de preferat din sticla), cele doua subsante se amesteca (azotatul + acidul), cantitatile nu sunt critice NH4NO3 + 2H2SO4 => NH4SO4 + 2H2NO3 (solutie) acidul are punct de fierbere scazut si poate fi distilat, de aici nevoia unei instalatii de distilare.De functionat functioneaza 100%, procedeu testat cu instalatie proprie (improvizata) acum cativa ani, acidul azotic rezultat are o concentratie destul de mare, >80% daca procedura este urmata corect, contine impuritati oxizi ale azotului NOx.Atentie din cate stiu eu, in ultima vreme acidul azotic este clasificat la "nasoale".ATENTIE IN EXPLOATARE !!!!!! , SPATIU DESCHIS < NU MIROSI "FUMUL" ROSU > ETC...

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Cam orice azotat functioneaza, Ex:NH4NO3 -> Azotat de amoniu (ingrasamant),KNO3 -> Azotat de potasiu (greu spre imposibil de procurat),NaNO3 -> Azotat de Sodiu (greu de procurat, usor de facut),In principiu este nevoie de o instalatie de distilare (de preferat din sticla), cele doua subsante se amesteca (azotatul + acidul), cantitatile nu sunt critice NH4NO3 + 2H2SO4 => NH4SO4 + 2H2NO3 (solutie) acidul are punct de fierbere scazut si poate fi distilat, de aici nevoia unei instalatii de distilare.De functionat functioneaza 100%, procedeu testat cu instalatie proprie (improvizata) acum cativa ani, acidul azotic rezultat are o concentratie destul de mare, >80% daca procedura este urmata corect, contine impuritati oxizi ale azotului NOx.Atentie din cate stiu eu, in ultima vreme acidul azotic este clasificat la "nasoale".ATENTIE IN EXPLOATARE !!!!!! , SPATIU DESCHIS < NU MIROSI "FUMUL" ROSU > ETC...

Buna ziua,Va dati seama ca nu am sa fac eu asa ceva aici in casa :))......Umblatul cu azotat de amoniu este o chestie periculoasa...
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Va dati seama ca nu am sa fac eu asa ceva aici in casa :))......Umblatul cu azotat de amoniu este o chestie periculoasa...

De aia e preferabila clorura ferica :da
Buna ziua,Eu doresc acid azotic pentru alte scopuri decat corodarea placilor de cablaj imprimat.Imi trebuie pentru a creea un semiconductor, Peroxid de Cupru sau cuproxid.Stiti si Dv. preabine, ca in radioreceptoarele vechi exista discurile de cuproxid sau Se, folosite ca redresoare in locul tuburilor electronice diode sau duble diode.Avantajul discurilor de cuproxid si Se pe langa tubul electronic, este ca acestea rezista mult mai mult decat diodele cu vid. Utilizarea gunoaielor cu siliciu or silicon gen 1N4007, iese complet din discutie.
Link spre comentariu

Dar cum obţineţi oxid de cupru cu ajutorul unui acid ?Produsul reacţiei este o sare, nu un oxid !Din câte ştiu, redresorul cuproxid constă (simplificat)dintr-o placă de cupru, care are depus un strat de oxidde cupru pe una din suprafeţe. Efectul de redresare areloc la limita dintre cupru (catod) şi oxid (anod), raportulde conductibilitate fiind de aproximativ 1000:1.Cred că este greu să construiţi în regim "Home Made" ocoloană de celule cu cuproxid înseriate, care trebuie săprezinte caracteristici cât mai apropiate.Tensiunea inversă maximă pe celulă este de aproximativ14 V, deci aveţi nevoie de vreo 25-30 de celule înseriatepentru a obţine tensiunea anodică necesară tuburilor.Curentul maxim redresat este de circa 100 mA pentru osecţiune a plăcii de 1 cmp.

Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

eu cred ca mai am acasa ceva placi cu seleniu din ceva redresor pentru incarcarea baeriilor cu acid /plumb.. interesanta parerea ta despre "batrana 1N4007" :ras:

L-e numesc asa din cauza faptului ca atunci cand se produce un scurt circuit accidental, jonctiunea pn se strapunge...si la revedere cu ea.Apreciez faptul ca au o dimensiune redusa si o rezistenta interioara extrem de mica, dar nu sunt de mine.
Link spre comentariu
Vizitator GlowingStar

Dar cum obţineţi oxid de cupru cu ajutorul unui acid ?Produsul reacţiei este o sare, nu un oxid !Din câte ştiu, redresorul cuproxid constă (simplificat)dintr-o placă de cupru, care are depus un strat de oxidde cupru pe una din suprafeţe. Efectul de redresare areloc la limita dintre cupru (catod) şi oxid (anod), raportulde conductibilitate fiind de aproximativ 1000:1.Cred că este greu să construiţi în regim "Home Made" ocoloană de celule cu cuproxid înseriate, care trebuie săprezinte caracteristici cât mai apropiate.Tensiunea inversă maximă pe celulă este de aproximativ14 V, deci aveţi nevoie de vreo 25-30 de celule înseriatepentru a obţine tensiunea anodică necesară tuburilor.Curentul maxim redresat este de circa 100 mA pentru osecţiune a plăcii de 1 cmp.

Va salut,Voi descrie procesul mai tarziu, in sectiunea pentru incepatorii doritori de cunoastere.Stima,
Link spre comentariu

... citind chestiile despre reactiile chimice, mi-am adus aminte cum m-a felicitat profa de chimie în a 8-a c-am rezolvat problema apei din Sahara... îmi ieșise la o problemă din teză ca produs secundar de reacție, 1000 tone de H2O!!! :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări