Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari amplificator audio 2x100W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru a da solutii trebuie sa stii sa faci citeva calcule elementare in proiectarea amplificatoarelor. Asta inseamna timp pierdut si nopti nedormite. Leco are experienta si stie foarte bine sa face toate acestea, din aceasta cauza a pus la punct un amplificator perfect functional si toate etajele amplificatorului au mers "ceas"... Modificind citiva parametri sau valori ale unor componente poti ajunge la o proasta functionare sau chiar la un esec catastrofal si costisitor. Daca @retrosong se ocupa de 30 de ani cu amplificatoare, inseamna ca stie foarte bine toate aceste amanunte si este capabil sa proiecteze un amplificator fara a fi nevoie sa se "inspire" din realizarea altcuiva.Spor la treaba si mult succes!

Link spre comentariu

@gabryeludrea sustii sus si tare ca esti incepator in domeniu, ca e primul amplif serios pe care'l faci si totusi te avanti cu convingere la configuratii care mai de care mai stufoase... oare nu stiai ca nu poti invata sa alergi inainte sa inveti sa mergi? nu prea ai sa gasesti oameni dispusi sa-ti faca munca de sisif, si conceperea de la zero a unui cablaj pentru amplificatoare ceva mai complexe cum este cel asazis corectat de retrosong, nu se face in 10 minute... pe de alta parte insisti in asazisele performante ale THD-ului, Dl @remus deja ti-a recomandat ceva util si potrivit tu insa nu... nu e THD-ul bun ca e 0,04%, pai daca esti incepator de unde stii tu cum suna thd-ul la aceasta valoare? crezi tu ca THD asa slab este sesizabil urechiometric? stii tu foarte bine ce este thd-ul? ti-am recomandat deja ceva pe PM care consider ca ar fi mult mai potrivit pentru tine, ai acolo si cablajul gata realizat, tu faci cum vrei dar este parerea mea ca daca nu te limitezi la ceva realizabil pentru tine atunci sau nu vei realiza nimic mentionabil sau la prima problema cu ampliful vii aici spunand ca nu mai merge. Imi cer scuze daca par dur dar exista o zicala foarte bine punctata, cine alearga dupa 2 iepuri nu prinde niciunul... tu esti foarte indecis, este si normal avand in vedere lipsa de experienta, tentatia e mare si de cum vezi o schema ceva mai performanta ( cik ) gata te schimbi, o vrei pe aia, iti arata altcineva ceva si mai complex, perfect o faci pe aia acum...si uite cum cred eu ca ai sa sari din floare in floare pana n-ai sa alegi nimic util si tema asta la fel ca altele va prinde mult praf...

Fii mai decis, limiteaza-te la ceva mai simplu si mai realizabil, incearca sa te documentezi si sa inveti macar superficial cum functioneaza, si nu in ultimul rand accepta fara carcoteli sfaturile celor experimentati.

Link spre comentariu

Unii dintre noi "E", electronisti "pe genunchi", in adevaratul sens al cuvintului.Se "stie" ei , care.V-as ruga sa NU mai legati NUMELE MEU, de scheme aiurea, indiferent ca seamana sau nu seamana, ca este functionala sau nu.Se pare ca cineva de pe acest forum, chiar se vrea injurat in public...

Link spre comentariu

pai schema lui leco merge asa cum e aia au facuto mai multi useri si nu sa plans nimeni chiar si limiterul l-au facut

Unii dintre noi "E", electronisti "pe genunchi", in adevaratul sens al cuvintului.Se "stie" ei , care.V-as ruga sa NU mai legati NUMELE MEU, de scheme aiurea, indiferent ca seamana sau nu seamana, ca este functionala sau nu.Se pare ca cineva de pe acest forum, chiar se vrea injurat in public...

Va rog sa fiti mai moderati ... schema recomandata aici : viewtopic.php?p=1205815#p1205815 este o schema foarte performanta pentru incepatori si nu numai...mai exista si varianta ZAL , usor de gasit aici pe Eforum .
Link spre comentariu

Pana una alta nu ar strica sa puna lumea mana pe carte si sa nu copieze scheme dupa scheme.Degeaba lucrezi mecanic daca n-ai idee ce faci acolo. In felul acesta nu devii constructor de amplificatoare, ci montator de piese. Exista nspe scheme care seamana intre ele, dar luate in detaliu au mici diferente. Spun mici deoarece nu exista asa mult loc de manevra incat sa scoti ceva cu adevarat revolutionar. Roata a fost demult inventata.Ideea e sa intelegi ce ai facut de la A la Z si cum merge in detaliu. Altfel ramai la nivelul de ciocanar, iar cand mai provoci si raca pe forum, situatia e minunata.

Link spre comentariu

Pana una alta nu ar strica sa puna lumea mana pe carte si sa nu copieze scheme dupa scheme.

Degeaba lucrezi mecanic daca n-ai idee ce faci acolo. In felul acesta nu devii constructor de amplificatoare, ci montator de piese. Exista nspe scheme care seamana intre ele, dar luate in detaliu au mici diferente. Spun mici deoarece nu exista asa mult loc de manevra incat sa scoti ceva cu adevarat revolutionar. Roata a fost demult inventata.

Ideea e sa intelegi ce ai facut de la A la Z si cum merge in detaliu.

Altfel ramai la nivelul de ciocanar, iar cand mai provoci si raca pe forum, situatia e minunata.

I agree.
Link spre comentariu

Nu m am gandit ca vor fi asa de multi oameni indignati pt ca un incepator a avut tupeul sa realizeze ceva mai complicat decat il poate duce mintea.O sa fiu foarte sincer cu voi si o sa va spun ca am avut "tupeul" sa ma avant intr un asemenea proiect deoarece am observat ca circula pe internet cat mai multe proiecte "mura n gura" pe care le poti realiza doar daca stii sa lipesti cum trebuie. Am ales sa vin pe acest forum intrucat am vazut destul de multi oameni dornici de a ajuta dar si priceputi si in plus, eram "acasa", era alt sentiment decat daca as fi incercat sa colaborez cu strainezii.Acum sa va lamuriti despre nivelul la care ma situez. In electronica mi am bagat nasul de mic, am inceput sa fac mici experimente cu tot felul de piese in tot felul de combinatii pana m am saturat de joaca si apoi am inceput sa ciresc cate ceva despre ele, inainte sa mi se predea fizica la scoala. De aceea, lucrurile de baza precum legea lui Ohm, si modul de functionare al diferitor componente precum si al tranzistorilor il cunosc, dar trebuie sa recunosc ca nu si in mari detalii. Asta, precum si faptul ca nu m am documentat despre cum functioneaza de la cap la coada un amplificator, in multele variante de constructie care exista, m au impiedicat sa mi proiectez propriul amplificator sau sa ma descurc singur in a l contrui dupa o schema mai complexa.Amplificatoare cu integrate am tot construit insa nu ma mai satisfac urechiometric. Am avut ocazia sa ascult amplificatoare cu un THD mai mare sau mai mic si stiu ca am sesizat diferentele, de aceea tind catre ceva cu un nivel cat mai mic de distorsiuni, deci cu o calitate a sunetului cat mai buna.Imi dau seama ca pt cei mai multi pare absurd ca un om care stie ca nu vede, sa se avante sa traverseze singur un oras mare, asta denota prostie, inconstienta. Insa eu am simtit ca voi avea sprijin in acest proiect, vazand cum stau lucrurile pe acest forum. Insa lucrurile au luat o razna foarte tare si multi useri s au concentrat pe corcoteli la adresa unui om care, in felul lui, chiar a incercat sa ajute. Cand am incercat sa destind atmosfera, punand intrebari la obiect despre schema sau de ce sustin atat de mult ca este o schema gresita (ma refer la cea din Tehnium, nu la vreo varianta din cele refacute) replicile au fost date pe un ton ironic si nu reprezentau un raspuns la intrebarea mea. Adica nu am primit raspuns in legatura cu nimic din ce am intrebat. Doar s a folosit intrebarea mea pt a exista motiv sa mai arunce cu pietre in userul retrosong, atitudine pe care nu reusesc s o inteleg.Dupa toata mustruluiala pe care mi am luat o ar trebui sa ma fac nevazut dupa acest forum, pentru ca am impresia ca nimeni nu mai are chef de mine. Dar dupa cele explicate sper totusi ca mai sunt oameni care sunt dispusi sa ma intelega. Ganditi va in primul rand ca toti ati fost, intr un fel sau altul, acolo unde sa ma situez eu acum si cand primeati ajutor tresarea inima in voi.As pune mana pe invatat electronica, sincer as face o, imi place si as avea multe beneficii, insa sunt student la Drept in anul 4, in prag de sesiune/licenta si chiar nu mi pot permite sa ma cufund tocmai acum in studiul aprofundat al electronicii. Speram ca o sa mi fac si eu o cutie muzicala, sa mi mai indulceasca acest an greu. De ce vreau sa fie una mai conmplicata/performanta, am explicat mai sus.De aceea, in speranta ca ma intelegeti mai bine acum, vin cu rugamintea sa mi oferiti nitel sprijin, atat cat sunteti dispusi si puteti, insa fara a mai provoca iritari pe acest topic, sunt multe chestiuni la obiect care merita puse in discutie, in loc sa purtam mici razboaie.Multumesc tuturor celor care mi au recomandat alte scheme, chiar eram dispus sa ma razgandesc din nou, insa piesele care le am eu nu mi permit si nici nu mi pot sa mi cumpar altele, intrucat acum sunt departe de orice magazin de profil, de aceea as vrea s o scot la capat cu acea schema, mai taras, mai grapis, sa vad ce iese.De aceea va intreb, de ce se afirma ca nu este o schema buna? Este proiectata gresit, nu este atat de performanta pe cat se spune? Ce se poate face pt a o aduce la brazda? Va multumesc!

Link spre comentariu

Iti recomand sa recitesti subiectele de la aceasta sectiune...au fost tratate toate problemele ce pot apare la amplificatoarele audio de putere cu tranzistori .Nu te grabi , ai de invatat destule ! Oricum nimeni nu poate sa-ti raspunda , intrebarea ta este exagerat de complicata . Daca vei primi un raspuns simplu , este clar ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări