Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari amplificator audio 2x100W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din pacate situatia chiar a devenit foarte dificila, la fel si alegerea.Nu e rau ca oamenii si dau cu parerea si vin cu solutii de imbunatatire. Eu nu sunt obligat sa implementez pe toate, ci doar in masura in care pot.Va multumesc tuturor pt interes si ajutor si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu nestiinta si atitudinea mea.Tie Marian, iti cer scuze public, daca ai ramas cu impresia ca te ai chinuit inutil pt mine, stiu ca ti ai dedicat mult timp si efort si acum situatia nu e tocmai roz, dar asa cum ti am mai spus nimeni nu te invinuiseste si nu te acuza cu nimic. Iti respect dorinta de a te retrage si realizez ca trebuie sa fi ajuns la capatul rabdarilor si chiar imi pare rau pt asta. Insa chiar daca te vei retrage vreau sa o faci avand convingerea ca nu are nimeni nimic cu tine.Numai bine iti doresc si la cat mai multe proiecte frumoase!

Link spre comentariu

o schema cu simetrie totala , cu generatoare de curent constant si oglinzi de curent , eventual generatoare de curent constant si Vas nu cred ca erau o investitie prea mare (diferenta stand in cativa tranzistori si rezistente in plus) , care la randul lor nu depasesc cativa leuti. Daca tot adopti o topologie de genul asta (simetrica) atunci tot vei fi nevoit sa cumperi mai multi tranzistori ca sa ii poti imperechea.. Iar cele mai sus amintite mai mult ca sigur vor da un plus benefic amplificatorului. :ciuda:

Link spre comentariu

Ar fi de apreciat daca cei care stiu cu adevarat despre ce e vorba acolo pot da o mana de ajutor in remedierea acelor distorsiuni si eventualele mici modificari care-i pot aduce plusuri acestui amplificator sa poata sa il puna pe picioare gabryeludrea daca tot a ramas fixat pe el

Eu unul sunt un simplu hobby-st si nu am cum sa il ajut, nu am cunostintele necesare altfel as fi facut-o, dar sunt cativa oameni pe aici care pot remedia schema :)

Link spre comentariu

Pentru 99,9999 % dintre utilizatori nu este nicio diferenta " la ureche " intre amplificatoarele cu distorsiuni pana in 0,5% , deoarece acestia nu poseda un spatiu adecvat auditiei , incinte acustice de inalta calitate , cabluri pentru boxe si semnal , sursa de semnal Hi RES ( SACD , vinil , FLAC etc ) si muzica de calitate audiofila...dar cel mai important lucru care lipseste marii majoritati a userilor descrisi mai sus , este , din pacate , educatia muzicala .

Nu doresc sa jignesc pe nimeni , dar foarte putini oameni din Romania pot avea pretentii la amplificatoare cu distorsiuni reale mai mici de 0,5 % sau banii disponibili pentru asemenea calitate ...

Sunteti complet tampiti ?

Un asemenea amplificator in mod realist vorbind , costa cel putin cateva mii de Euro , dar nu nou , ci SH !

Nimeni dintre cei de pe acest forum nu ar trebui sa ridice asemenea pretentii !!!

Metode pentru reducerea distorsiunilor exista , pentru schema prezentata , dar la ce vor folosi ?

Principalul criteriu de alegere al unui amplicator ar trebui sa fie raspunsul armonic , si abia dupa , nivelul distorsiunilor la o anumita putere...

Acea putere , impreuna cu incintele pe care se va face auditia , sa permita obtinerea a unui SPL minim 102 dB in locul auditiei ...SPL-ul maxim este legat doar de limita superioara a bugetului alocat boxelor si puterii amplificatorului .

Adica exact aceeasi presiune acustica ( medie ponderata 102 dB ) din centrul randului 5 la un concert simfonic cu 120 de instrumentisti , pe o scena de 26 metri latime , si deisgur , aceeasi senzatie spatiala...

Asta am scris-o doar ca sa intelegeti rolul real al incintelor acustice si tratamentului acustic al camerei de auditie , dar si al calitatii inregistrarii ...

Ganditi-va la Concertul de Anul nou de la Viena , sa faceti totul incat sa ascultati acasa aceeasi senzatie ca si cum ati fi in sala .

...............................

Eu imi rezerv dreptul de a interveni ( sau nu ) in asemenea discutii cu tot felul de nehotarati in viitor ... intentionam sa sprijin acest proiect pana la sfarsit , dar se pare ca nu exista motive , acest proiect nu este dorit .

De ce ?

Ca sa vina un alt carcotas sa comenteze ca este prea complicat ...ca este prea scump ...ca nu are aparate de masura care sa-i arate lui ca sunt 0.00002% THD ?

In conditiile cand asculta muzica de un canal Youtube cu muzica de petrecere de o calitate indoielnica , mort de beat ?

Am crezut ca ati evoluat ceva , ceva de la ultimele incercari de a face un proiect " comun " minimal , un amplificator la care sa aiba pretentii de calitate de bun simt .

Acest proiect nu poate fi si simplu , si performant , si ieftin .

Consider ca am oferit cateva idei ce pot fi aplicate la orice viitor proiect , daca doriti sa tineti cont de ele , bine , daca nu , nu .

Unii au oferit un exemplu constructiv complet gresit , dar au mentionat ca pot oferi detalii doar in mesaje private si ca nimic nu e secret ( !!! ) ... vezi aici : viewtopic.php?p=1208859#p1208859 , dar se vede ca acel proiect este muncit , pacat ca nu a tinut cont de reguli elementare ...

Fiecare face cum doreste !

Il inteleg pe @alex mm cand ii solicitati un PCB la un posibil amplificator visat de voi noaptea precedenta...la care munceste , pune suflet si apoi ramane un simplu desen , nimeni nu-l finalizeaza...va bateti joc de cei inimosi si dezinteresati in genul lui @alex in felul asta !

Spor la auditii cu amplificatoare avand scheme gen Electromures sau alte gunoaie audiofile , dar pe gustul vostru , adica cu distorsiuni mici :) :) :) :) :) .

Link spre comentariu

Din pacate situatia chiar a devenit foarte dificila, la fel si alegerea.

Nu e rau ca oamenii si dau cu parerea si vin cu solutii de imbunatatire. Eu nu sunt obligat sa implementez pe toate, ci doar in masura in care pot.

Asta a fost cireasa de pe tort :sparge: .

Nu poti , nu faci .

Lasa-i pe alti useri , mai vioi .

Eu te-am considerat doar un simplu initiator de subiect , nu pentru tine au fost recomandarile...ci pentru absolut toti userii acestui forum .

Faci cum doresti ! La fel ca si restul userilor .

Vezi ca va trebui sa reglezi la 0.55V tensiunea UBE a finalilor cand stabilesti curentul de repaus :) !

Prietenii stiu de ce .

FO & PO ( fuck off and piss off ) , adica du-te si lasa-te / lasa-ne ...

Link spre comentariu

Pentru "hpavictor"

Asa cum am mai aratat in primul meu post de aici, cererea lui "gabryeludrea' a fost pentru un amplificator relativ simplu , realizat practic , functional , nu pentru teorii "elaborate" despre obtinerea unor distorsiuni de 0,000..% . Domnule hpavictor ati ignorat cererile din postul initial propunand unui incepator declarat o schema care il depaseste clar .

Mie mi se pare ciudat ca declarati un amplificator functional "complet gresit" fara ca macar sa-i vedeti schema . Faptul ca ati aruncat o privire asupra placii si ati declarat ca ar trebui facute modificari care erau deja acolo ma face sa imi pun intrebari asupra competentei dumneavoastra . Aveti o atitudine care numai "constructiva" nu se cheama , as spune chiar ca aveti o agresivitate nativa greu de stapanit . Din cate am vazut , cel putin pe forumul asta , interventiile dumeavoastra duc iremediabil la conflicte cu alti membri ai forumului .

Oferta mea de ajutor era pentru "gabryeludrea" , student in anul IV , viitor avocat nu electronist dupa cum spune chiar el . Modul in care am ales sa-i furnizez detaliile legate de realizare si mai ales de punerea in funtiune , adica prin MP cred ca este de departe cea mai buna solutie . Sunt aici multe pagini din care nu prea se intelege nimic . Schema din Tehnium a fost declarata gresita dar cel sau cei care au facut-o nu vor sa spuna ce modificari ar trebui facute , de parca ar fi secret de stat . La intrebari simple raspunsurile trebuie sa fie si ele simple , la nivelul celui care intreaba . As fi putut sa-i propun si eu o solutie de genul asta :

http://i50.tinypic.com/260ekxl.jpg

la care mai trebuiesc plantate doar o parte din piese . Daca si Accuphase A680 vi se pare a fi gresita ...nu stiu ce as mai putea spune . Cablajul este de 2,4mm grosime , trasee de cupru ingrosate si aurite , gauri metalizate .

Oricum , etajul final este doar o mica parte din lantul audio - sursa de semnal , preamplificator , corector ton , final , boxe . Distorsiunile cele mai mari apar in boxe nu in etajul final . Pentru cineva care abia isi poate permite sa cumpere cativa tranzistori si nu cateva zeci din care sa selectioneze cateva perechi , cred ca nu se pune problema cumpararii de boxe sau macar difuzoare de sute sau chiar mii de lei . Calitatea unui etaj final cu 0,000..%distorsiuni este anulata de niste boxe de nivel mic sau mediu .

In afara de asta , se pare ca toata lumea uita care este de fapt rostul unui amplificator , acela de a asculta in general muzica . Aceasta nu este o insiruire de sunete redate cat se poate de corect , cei care cred asta au nevoie de un super-amplificator doar ca se "sparga in figuri" cum ar spune un amic de-al meu . Un disc redat cu un patefon vechi de 70 de ani poate genera mai multa emotie decat un super CD modern ascultat pe o linie HI-END .

Link spre comentariu

Pentru "hpavictor" ...imi pun intrebari asupra competentei dumneavoastra . Aveti o atitudine care numai "constructiva" nu se cheama , as spune chiar ca aveti o agresivitate nativa greu de stapanit . Din cate am vazut , cel putin pe forumul asta , interventiile dumeavoastra duc iremediabil la conflicte cu alti membri ai forumului ...

Puneti-va ce intrebari doriti . Nu ma intereseaza parerea Dvoastra despre mine .Daca sunteti incompetent cu privire la montarea superdiodei nu este cazul sa mai dati sfaturi gresite pe forum . Pacat , restul amplificatorului Dvoastra pare bine facut ...dar nu pot sa ma pronunt , deoarece nu voi studia un amplificator care nu ma intereseaza si ale carui detalii nu sunt secrete , dar le pot obtine doar pe mesaj privat .Cat despre conflicte , ele sunt binevenite daca altii pot trage invataminte din ele :) .
Link spre comentariu

Dragi colegi forumisti,Din pacate etapa de pregatire a acestui proiect s a prelungit neasteptat de mult, astfel ca timpul nu mi mai permite sa ma ocup de el. Asa cum am mai precizat, intru in sesiune si nu mai pot neglija studiile, asa ca o sa las hobby ul si dorintele ce tin de acesta, pt a ma pregati pt sesiune, care va fi una foarte dificila.Am tras de timp la maxim, crezand ca pana la urma voi pune mana pe jackpot, insa n a fost sa fie.Nu i nimic, nici un efort cu care s a contribuit n a fost in zadar, mi am imbogatit mult cunostintele si sunt convins ca si altiii mai putin pregatiti au beneficiat de pe urma celor discutate aici, asa ca in nici un caz nu se poate vorbi despre o cauza pierduta.Ceea ce am observat la mine (si cred ca asta va provoca nemultumiri) este ca am devenit ceva mai pretentios in legatura cu ceea ce vreau de la amplificatorul pe care il voi construi. Nu stiu daca este un lucru bun sau nu, probabil parerile sunt impartite, insa dorinta mea este sa trec de nivelul de incepator habarnist si sa creez ceva nitel mai avansat. Stiu ca ordinea fireasca in opinia unora ar fi amplificator cu integrate->amplificator tranzistorizat simplu->mai complex->performant->mai performant->si mai performant si eventual high end. Eu as vrea sa sar o etapa. Daca tot am investit ceva timp si bani vreau sa le folosesc pt a construi ceva nitel mai rasarit, de care sa ma folosesc cu placere mai mult timp. Nu am nici timpul si nici banii necesari pt a incerca mai multe proiecte pana gasesc ceva care imi place, asa ca mai bine prefer sa studiez ceva mai mult si sa pun mai multe detalii la punct pana ce ajung sa fiu cat mai sigur ca rezultatul final va fi satisfacator.O sa mi imbogatesc cultura audiofila, facand mai multe auditii de agregate muzicale, pana voi ajunge sa mi dau seama cam ce specificatii minime m ar multumi. Deasemenea, cand voi mai scapa de stresul sesiunii o sa mai intercalez si cate o lectura cu privire la acest domeniu, ca sa depasesc, cat de cat, nivelul genunchiului broastei.Acestea fiind spuse nu mi ramane decat sa va multumesc pt toate contributiile valoroase cu care ati participat pe acest topic si va urez toate cele bune pana la urmatoarele intalniri care vor fi peste aproximativ o luna.Salutari tuturor!

Link spre comentariu

Ceea ce am observat la mine (si cred ca asta va provoca nemultumiri) este ca am devenit ceva mai pretentios in legatura cu ceea ce vreau de la amplificatorul pe care il voi construi.

Din punctul meu de vedere esti intr-o eroare totala!!Vrei ceva pretentios insa nu ai nici o referinta! De ce nu faci amplif lui marian? te costa maxim 30 lei. De ce nu faci pe al lui sava? te costa maxim 40 lei. De ce nu faci oricare alta schema? ca apoi sa poti zice ca ai alte pretentii.
Link spre comentariu

Imi pare rau sa aud ca abandonezi proiectul dar n-as putea spune ca-s prea surprins. Ai cuvantul meu ca nu se vrea a fi o critica, ba dimpotriva chiar o spun cu parere de rau. Asa cum ti-am zis si pe privat esti foarte indecis si asta a fost unul din motivele principale ale esecului acestui proiect, este foarte ok sa visezi frumos, sa tinzi spre inalta performanta, cine isi doreste putin evolueaza putin, insa in acelasi timp poate la fel de important este si sa iti impui obiective realizabile, sa eviti scurtaturile si sa iti cunosti si admiti propriile-ti limite, sa asculti sfaturile celorlalti dar sa nu te lasi condus, sa accepti ceea ce consideri ca te ajuta dar decizia ferma intr-o directie sau alta sa iti apartina, si o data decis pe ceva anume sa faci cat se poate de clar asta, si sa iti impui alegerea la subiectul tau, este dreptul tau sa accepti raspunsuri pe tema ta doar care au legatura cu ceea ce tu ai ales, altfel asa cum ti-am zis pe privat, subiectivismul greu de combatut mai ales in domeniul audio nu va face decat sa te imprastie pe 10 cai si niciuna sa nu te multumeasca, nu ar face decat sa te deruteze si mai tare tocmai datorita lipsei de experienta, deoarece un tehnician trecut prin multi ani in domeniu va sti ce-l ajuta si deci ce sa retina si ce sa ignore, tu insa nu aveai de unde sa stii si aici intervine si partea noastra de vina pentru esecul proiectului, a noastra celor care au contribuit intr-un fel sau altul, fiecare am sustinut ceea ce noua personal ne-a placut, si provoc pe oricine a raspuns aici, de la veterani ca HpaVictor pana la cei mai putin experimentati, sa afirme ca sugestiile lor n-au continut nici macar o farama de subiectivism, sa fim seriosi asa ceva ar fi imposibil .

Electronica de performanta nu accepta scurtaturi, nu accepta pasi sariti, ca sa poti realiza ceva cu succes trebuie sa fii capabil sa intelegi acel ceva, problema ta este lipsa de timp pentru aprofundarea studiilor, situatie in care chiar ai nevoie ca altcineva sa iti puna la punct o schema compromis intre performanta si complexitate, adica sa nu fie nici foarte complexa ( in genul SARA sau AE150 ) dar nici mediocra din punct de vedere al performantelor, desi configuratia simetrie perfecta are potential net superior totusi este mult mai pretentioasa si mai greu de stapanit si pus la punct, ti-am aratat azi pe privat cum cu configuratia clasica se poate obtine THD demn de invidiat ( la putere mica ai observat sper cum acesta este sub nivelul minim pe care multisim il poate afisa ), asadar teoretic este posibil, trebuie doar sa fii deschis la nou si cred eu cel mai important sa ai parte de parteneri de conversatie care sa fie dispus sa ajute cat mai dezinteresat.

Inchei prin a spune ca sper ca proiectul sa fie intr-adevar doar amanat, si sa-mi exprim nazuinta ca cei avansati pot totusi ajunge la un consens pentru o buna cauza, ca se pot lasa macar pentru cateva clipe orgoliile si vechile dispute la o parte pentru a ajuta pe cineva.

PS: Succes la sesiune. :101

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut din nou!

Voi incerca sa readuc la suprafata acest topic, intrucat doresc sa va impartasesc si dv alegerea pe care am facut o dupa ce am studiat ceva mai mult optiunile, tinand cond de preferintele pe care le am dar si de cunostinte (pe care nu le am :rade: ) insa si in acesta privinta am mai evoluat putin, fata de momentul in care am mai deschis acest topic, dar suficient de mult incat sa pot lua o decizie de nerasturnat, in privinta amplificatorului pe care il voi construi.

M am mai documentat despre diferitele topologii folosite in schemele amplificatoarelor audio si am ajuns sa fiu convins de beneficiile schemelor simetrice, dar de acesta data bazandu ma pe analize stiintifice si nu pe argumente mai degraba subiective, fiind incantat de faptul ca multi oameni spuneau ca se aud bine. Sa ma fac inteles, nu acuz pe nimeni de subiectivism cand si a expus parerile, doar afirm ca eu am fost cel care a facut o alegere bazata pe subiectivism.

Asadar, am ramas tot in acesta zona, insa am ales alta schema: Leach Amp 4.5 :rgtrwgtre

Dupa ce am studiat indelung proiectul, n am inteles de ce nu m am hotarat mai din timp la el, intrucat este excelent documentat, are o schema accesibila si unui incepator ca mine, performante bune si un sunet foarte apreciat.

Uitandu ma putin la ultimele mesaje scrise simt nevoia sa fac o precizare in legatura cu cele spuse de Dl Victor, intr o postare nu tocmai indepartata:

Din pacate situatia chiar a devenit foarte dificila, la fel si alegerea.

Nu e rau ca oamenii si dau cu parerea si vin cu solutii de imbunatatire. Eu nu sunt obligat sa implementez pe toate, ci doar in masura in care pot.

Asta a fost cireasa de pe tort :sparge: .

Nu poti , nu faci .

Lasa-i pe alti useri , mai vioi .

Poate exprimarea mea nu a lasat sa se inteleaga exact acest lucru, insa eu prin cele spuse nu am facut decat sa mi arat apreciarea pt toate sugestiile (nu putine la numar) destepte ce s au facut de catre toti userii, care sunt convins ca au fost bine intentionati, nedorind altceva decat o lucrare cat mai calitativa. Acest lucru mi l doresc si il urmaresc si eu si voi incerca sa pun in practica in masura in care pot, iar daca sunt alti useri "mai vioi" care pot pune in practica absolut toate sugestiile avansate discutate aici, nu pot decat sa ma bucur pt acestia. Acele cuvinte erau menite sa atraga atentia asupra faptului ca toate sugestiile sunt binevenite si nu trebuie sa se considere ca nu este o atidudine tocmai potrivita, intrucat volumul mare de informatii si sugestii m ar putea complexa, nestiind ce sa mai fac in cele din urma. Desigur, eu ma voi folosi de aceste in masura in care pot, insa alti useri pot profita in totalitate de acestia deci in calitate de initiator al topicului am vrut sa transmit faptul ca se poate continua in aceeasi maniera

FO & PO ( fuck off and piss off ) , adica du-te si lasa-te / lasa-ne ...

Nu stiu ce a vrut sa insemne asta, dar nici nu ma chinui prea mult sa inteleg, asa ca ma voi preface ca n a existat.

Sper ca m am facut inteles in acesta privinta.

In speranta ca am lasat in urma discutiile despre nehotararea si dificultatea in care m am aflat, voi continua cu cateva detalii despre proiectul pe care l am si initiat.

In cazul in care mai e cineva care nu stie, proiectul faimosului amplificator il gasiti aici: http://users.ece.gatech.edu/mleach/lowtim/

Din considerente financiare, am ales sa folosesc ca finali doua perechi de 2SC5200/2SA1943 (aveam deja doua perechi cumparate, dar sunt si mai ieftini decat MJ15003/MJ15004).

In partea de intrare, am decis sa inlocuiesc tranzistorii recomandati (http://users.ece.gatech.edu/mleach/lowtim/part3.html) cu 2SC2240 si 2SA970, sper sa nu fi gresit.

Am facut rost si de 2N3439/2N5416, MJE15030/MJE15031 au fost usor de gasit si am incheiat capitolul tranzistori.

Cred ca o sa fac si o comanda de rezistori, intrucat prin magazinele din Craiova nu prea gasesc pt toate valorile.

Mai raman condensatorii de capacitate mica (pf) care cred ca vor fi totusi ceramici intrucat cei cu mica se gasec cam greu si sunt tare scumpi.

Astept pareri in legatura cu cele precizate mai sus si as mai avea inca o intrebare importanta.

Intrucat la finalii folositi exista posibilitatea de lipire direct pe pcb, as vrea sa stiu daca s ar merita modificat cablajul in acest sens, sau nu are nici o importanta, putand sa fac legatura cu fire, asa cum a fost conceput initial proiectul.

Deasemenea, ar putea exista cumva efecte negative de pe urma faptului ca folosesc alti finali decat cei cu care a fost schema conceputa sa functioneze, astfel incat aceasta sa necesite ceva modificari?

Link spre comentariu

aici se vede mai bine

Ce penibil!! T16 2N3055 PNP :ras: :ras: :ras:
mai se intimpla.As fi vrut si eu sa ii recomand schema de Quad 405 , dar vad ca l-ati ametit de tot cu nenumaratele recomandari.Nu stie omul ce sa aleaga.Daca ar dori sa se documenteze despre Quad 405 si inteleaga cum functioneaza , cred ca pe asta ar alege.(citeva performante; nu este necesara selectionarea componentelor,principiu de reactie negativa in aval cu anularea distorsiunilor,distorsiunile de crosover anulate,pina la 3 wati la iesire functionare in clasa A cu marirea semnalului trece in clasa AB,distorsiuni THD 0,018%,raport S/N mai mare de 90 db, nu este nevoie de niciun fel de reglaje.).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări