hpavictor Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Multumim pentru laude , dar nu este numai meritul nostru . Este si meritul unor deschizatori de drumuri : Sorin Sava si Barbu Popescu , Leach Marshall +, Mati Otala +, Linn +, Borbely , Cordell , Pass , John Curl , Randy Slone +, al lui @remus68 , @cri-cri ( greierasul ) , @Leco & @retrosong = LOVE ( !!! ) , @marian , @waly gatter , @Sorteh , @alex mm , @indy666 , @kreator si imi cer scuze pentru cei nenumiti dar care au o mai mica sau mai mare parte de contributie ...toti merita respectul nostru !O parte din " vina " are si userul @zal pentru ca a popularizat acest tip de amplificator ( Low TIM ) ; inca din 2009 a dus o grea munca de lamurire cu toti si a reusit sa convinga userii de calitatile reale ale acestei scheme ! Si el trebuie felicitat cum se cuvine :88 :88 ! Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 ^Lucru mare, @Victor il lauda pe @Zal ( iarta-mi te rog Victor gluma, jur ca e doar o gluma ) @indy666 intr-adevar, intrebarea mea despre liniaritate a fost una tampita, mi-am dat seama dupa ce am scris dar nu mai putea edita, evident ca despre raspunsul in frecventa era vorba, scuze pentru intrebare idioata. Si sunt de acord, liniaritatea este una demna de admirat, insa THD-ul din punctul meu de vedere este mare, oricum este doar o parere, a mea. Sunt destule schemele clasice discutate aici ( adica nesimetrice ) care au fost mult incriminate de cei avansati tocmai datorita THD-ului, si la multe din ele acesta era mult sub 0,1%, pe de alta parte nu pot sa nu-mi amintesc discutiile de pe la inceputul proiectului Sara unde @greierasul obtinuse in simulator 0,001% ceea ce pare a fi limita inferiara a indicatorului din multisim si parca tot vroia ceva mai bun ( si pe buna dreptate devreme ce se vroia a fi un proiect de inatla performanta ), ori un amplif cu THD de mai bine de 100x mai mare nu cred ca poate fi numit unul performant, si liniaritatea este una importanta evident ca da, insa sa nu uitam ca spectrul audio este pana la maxim 20Khz, pe cand distorsiunile armonice sunt sesizabile in gama audio si este de dorit sa fie cat mai mici, eu unul n-as realiza practic un asemenea amplificator nici macar pentru mine si cu atat mai putin pentru comercializare sau vre-un amic. Asta este ceea ce eu am incercat sa subliniez, cine este dispus sa inteleaga e foarte bine, cine nu... iarasi bine, Oricum pana nu-l va testa practic autorul temei sa ne spuna daca este sau nu multumit, nu putem decat sa discutam subiectiv. Link spre comentariu
gabryeludrea Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Desigur, domnule Victor, admiratia si respectul se indreapta catre toti userii mentionati, insa din teama de a nu omite pe cineva, am evitat sa prezint nume, dar va multumesc pt ca ati facut dv o lista cat mai completa Cat despre veteranii acestui domeniu, nu am destule cuvinte de lauda, sunt sigur ca toti cei care se bucura de niste auditii placute le multumesc in sufletul lor pt ceea ce avem astazi. Link spre comentariu
Allain85 Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Salut!Felicitari pentru decizia de a construi un amplificator DIY! ;)In legatura cu cablajul, eu pot sa iti dau o mana de ajutor, dar eu zic ca mai intai trebuie sa pleci de la urmatoarele: radiator, carcasa - locul disponibil in interior, nu uita de sursa de alimentare, protectii, controller de volum si selector de surse. Banuiesc ca vrei sa fie un proiect complet. In functie de cele enumerate poti sa stabilesti: dimensiunile PCB-ului, numarul de straturi, pozitionarea lui fata de radiator (perpendicular sau paralel cu el), numarul de tranzistoare finale, capsulele componenteleor (condensatoare, rezistente de putere), pozitionarea gaurilor de fixare... sunt multe specificatii de care trebuie sa tii cont ca sa proiectezi un cablaj. Aproape oricine poate pune niste componente la intamplare pe o suprafata de lucru si apoi sa le ruteze, dar poate nu corespunde cu ceea ce iti doresti tu. Ai putea sa te uiti si la proiectul SARA, daca ai timp si chef. Mie mi se pare un proiect interesant, la un moment dat am propus si o varianta de cablaj, dar o delegatie de opt luni ma scoate din proiect (realizare fizica) :(Daca pot sa te ajut, cu mare placere. Daca te intereseaza un selector de surse cu uC din Familia PIC si aici te pot ajuta!O zi placuta!Salut! Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 "Salutare tuturor! De o luna de zile ma chinui sa gasesc un proiect de amplificator audio care sa corespunda preferintelor mele dar imi este foarte greu sa ma hotarasc si de aceea m am decis sa apelez la ajutorul vostru pentru niste recomandari, vazand ca sunt multe persoane cu adevarat pricepute si experimentate pe acest forum. Preferintele mele nu sunt foarte pretentioase: - un amplificator tranzistorizat HiFi, cu un THD de max 0,1 (bineinteles, preferabil cat mai mult sub aceasta valoare) si putere RMS de 2x100W sau ceva mai mult - as opta pt o schema ceva mai simpla, dar as prefera sa includa si ceva sisteme de protectie si alte imbunatatiri - sa nu fie prea dificil de realizat - componentele sa nu fie prea scumpe si relativ usor de gasit - ar fi ideal sa includa si cablajul, intrucat n am experienta in lucrul cu programe de acest gen - mi ati fi de mare ajutor daca mi ati recomanda o schema construita de voi sau de altii, despre care stiti ca da rezultate foarte bune" ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asta este postul initial , pe care se pare ca nu il mai ia nimeni in seama . Omul s-a exprimat foarte clar iar postul meu este din cate se pare singurul la obiect . Nu a solicitat in niciun caz o schema stufoasa ca cea de mai sus si nici teorii legate de distorsiuni mai mici de 0,000..x % . Doar o solutie practica simpla si relativ usor de construit . Cuplarea termica a tranzistorilor din etajele diferentiala se face foarte simplu printr-un mic radiator comun din tabla de aluminiu roluita pe carcasele lor , solutie mult mai buna decat amplasarea lor fata in fata . Schema din poza nu este completa , lipsesc radiatoarele mici din etajele diferentiale si din etajele pilot cu D669A , B649 iar finalii sunt cuplati pe un cornier de al. doar pentru probe . Sau ,se poate folosi varianta ceva mai scumpa din poza : http://i45.tinypic.com/dmeakn.jpg Generatoarele de curent constant nu au rezist. la masa , au rezist. comuna (2x33K) de la ramura de +V la cea de -V (prin diode , bineintales) , este o modificare a schemei initiale pe care am facut-o cu mai mult de 20 de ani in urma cand am facut primul amplificator cu schema asta . Pe schema cablajului se poate vedea modificarea asta . Comentariile ar fi trebuit facute dupa o minima studiere a schemei care are asa cum am spus mici modificari . Cuplarea "superdiodei" la radiator cu partea matalica in sus este o solutie buna pentru ca se evita atingerea accidentala a colectorului de radiator iar intarzierea in urmarirea temperaturii este de max. 10s . Am folosit capsule de tip BD ca sonde de temp. pentru termometre electronice asa ca stiu cum se comporta . In privinta calitatii sunetului , schema este mult peste multe amplificatoare "casnice" de "firma" chiar daca este relativ simpla . Toti tranzistorii sunt imperechiati din cateva zeci de buc. din fiecare . Rezist. de 0.22 ohmi sunt MPC , trazist. C2235+A965, D669a+B649A , prefinali C5171+A1931 , finali A1986 + C5358 , toti fiind destinati in mod special amplificatoarelor . Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Cuplarea termica a tranzistorilor din etajele diferentiala se face foarte simplu printr-un mic radiator comun din tabla de aluminiu roluita pe carcasele lor , solutie mult mai buna decat amplasarea lor fata in fata . nicusor1961 n-ai intelesCuplarea e facuta sa se echilibreze componentele termic, ele sunt asezate in asa fel incat temperatura sa fie egala intre ele indiferent ca este mai mare sau mai mica, aici nu e vorba de racire ci doar de echilibrul termic pe care domnul Victor l-a punctat foarte bine si pe intelesul tuturor (cred eu) Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Unele firme folosesc rezistori pentru a incazi zona respectiva ,iar uniformizarea temperaturii se face destul de bine si cu un radiator comun. de la caz la caz difera si transferul de caldura de la capsula la capsula la alta capsula , sau de la capsula la radiator, latenta neglijabila in cazul folosirii unui radiator montat corect , sau a cuplarii capsulelor. ideala ar fi folosirea tranzistorilor dubli in aceeasi capsula Link spre comentariu
gabryeludrea Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Ceea ce n am precizat pana acum, este amploarea proiectulului pe care l am conceput, eu solicitand ajutor doar pt partea la care m am priceput cel mai putin, anume amplificare tranzistorizata de putere medie si cu o calitare a sunetului foarte multumitoare. Proiectul se vrea a fi ceva mai complex si va include urmatoarele - Amplificare pt sitem home cinema de 5x20w (cu TDA2050) si 1x70w cu (TDA7294) Realizat - Amplificare stereo de buna calitate si putere medie 2x100w - "Decodor" 5.1 realizat cu integrate operationale (pentru situatiile cand am doar semnal stereo si vreau sa ma bucur de ceva efecte surround cand mai uit la un film) - Preamplificator cu corector de ton pt joase, medii si inalte, cu intrare de microfon si posibilitatea de a mixa semnalul de la microfon cu cel de la intrarea de linie (as vrea sa fie conectat inainte de decodorul 5.1 sau inainte de amplificatorul stereo printr un comutator, dar ma mai gandesc) Realizat - Selector de surse, dar poate renunt la el (personal nu i vad o utililate importanta) @Allain85 Dupa cum se observa amplificatorul ar include ceva mai multe module pe care sper sa le pot integra cu succes intr o cutie de 280Lx220lx150h(mm). Este cam scurta dar inalta, deci ar exista posibilitatea supraetajarii acestora. Fiind cam inghesuit montajul, mi e cam teama sa nu apara bruiaje, dar o sa ma straduiesc sa realizez cu atentie montajul si legaturile electrice. Radiatorul de care dispun are 240Lx87h si as vrea sa l folosesc pt montajul stereo, pt ca altul nu mai am. Cred ca m ar avantaja mai mult varianta cu doua module 1x100w intrucat as avea mai multa flexibilitate la asezarea in cutie in cazul in care mai fac rost de radiatoare. Cred ca o placuta ar trebui sa aiba in jur de 120mm in latime (adica partea pe care vor veni asezati tranzistorii ce necesita montarea pe radiator) As prefera ca un modul sa includa 2 perechi de finali (dupa simulare, nu mai sunt sigur de potenta schemei cu o singura pereche). Prefinalii arata asa http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/f/0c695lq7ut3hjriqzff0kfs5i8wy.pdf Rezistentele au 22x10mm, imagine exemplificativa aici http://image.made-in-china.com/2f0j00wMbavCBtknkV/Concrete-Resistor-5W-5-.jpg Iti multumesc pt interes si dorinta de a ma ajuta! @nicusor1961 Iti multumesc pt interventie! Reprezinti inca un exemplu graitor ca acesta schema nu merita sa fie uitata si chiar daca este ceva mai simpla decat ne am astepta, are potentialul de a ne bucura urechile intr un mod mai deosebit. Pana la urma, asta e tot ce conteaza, pt asta ne chinuim, sa ne placa ce auzim. Dupa cum bine a spus si zal, muzica se asculta cu urechile. Deci daca rezultatul practic e incantor, rezultatele simularilor sau ale masuratorilor nu prea mai au importanta (parerea mea). O sa incerc sa tin cont de recomandari in privinta tranzistorilor folositi, dar momentan as vrea sa vad cu merge cu cei pe care ii am si apoi daca timpul si banii imi vor permite, voi face un upgrade. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 rezistentele alea nu au valoarea cam mare? sau e doar o poza cu "titlu informativ" ? Daca imperechezi la sange tranzistorii finali se pot chiar omite , sau micsora pana la 0,1 ohmi. Cu valoarea de 1 ohm vei avea o cadere de tensiune destul de mare pe rezistentele de emitor , si implicit putere mai mica Link spre comentariu
gabryeludrea Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 rezistentele alea nu au valoarea cam mare? sau e doar o poza cu "titlu informativ" ? Daca imperechezi la sange tranzistorii finali se pot chiar omite , sau micsora pana la 0,1 ohmi. Cu valoarea de 1 ohm vei avea o cadere de tensiune destul de mare pe rezistentele de emitor , si implicit putere mai micaDesigur, imaginea era doar pt exemplificarea tipului folosit (pentru a fi de ajutor la proiectarea cablajului). Rezistentele pe care le am eu, sunt de 0,22R/5w. Link spre comentariu
nicusor1961 Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Pentru "maxente"Nu am spus ca tranzistorii din diferentiale au nevoie de racire . Radiatorul (o mica fasie de tabla) se monteaza doar pentru cuplarea termica a carcaselor si mentinerea lor la aceeasi temp. Nu este inventia mea , am gasit sistemul asta folosit in amplificatoare industriale in care capsulele tip BC erau cuplate asa .gabryeludreaBD-urile pentru prefinali au tensiuni CE mici . BD139-140 au 80V dar este riscanta folosirea lor la tensiuni de alimentare mai mari de 2x35V . Se pot gasi printre ei si cu tensiuni mai mari dar trebuiesc masurati . Link spre comentariu
Allain85 Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 @gabryeludreaAm inteles ce dimensiune are radiatorul, DAR nu mi-ai spus care e distanta dintre nervurile lui; pentru ca acolo vor fi suruburile de fixare ale tranzistoarelor (se intelege din desen la ce distanta ma refer: "d" - sunt centrele dreptungiurilor imaginare formate de doua nervuri alaturate). In functie de acele centre pozitionez tranzistoarele!!! Daca le pozitionez la intamplare risti sa dai gaura in nervura!Inca un aspect, tu ai zis ca latimea trebuie sa fie de 12 cm; fizic nu are cum! Dupa cum am pozitionat acum finalii (doua perechi pe fiecare canal) si cu o distanta de 2.54 mm intre capsule, iese un PCB cu latime de 132.08mm. :( Eu as folosi cate un radiator pentru fiecare canal plus ca te poti folosi de aceste radiatoare formand lateralele cutiei. Ti-as recomanda sa te uiti in catalogul celor de la Fischer Electronik, sunt foarte calitative. Sper ca desenul sa fie destul de concludent si sa intelegi!Inca o recomandare, ca rezistente de putere ai putea sa folosesti modelul Draloric de la Vishay, cod AC05000003307JAC00 - la Farnell. Cele pe care mi le-ai aratat sunt de o calitate... indoielnica, ma rog... cel putin mie nu imi plac.Ai zis ca nu intelegi utilitatea unui selector de surse... ce faci cand vrei sa treci de pe CD pe AUX (PC, DAC, DECK, etc), scoti cablul din spate? :P Daca ai un selector poti folosi o telecomanda RF (433MHz) sau IR (ex. RC5), vezi ca @danzup a facut un proiect foarte interesant la accesorii audio!O zi cat mai usoara!Salut! Detaliu PCB.zip Link spre comentariu
gabryeludrea Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Nervurile sunt dispuse longitudinal, si exista un spatiu la mijloc, cam in acea zona vor fi date gaurile pt finali deci e simpla treaba. Pt detalii atasez poza http://img51.imageshack.us/img51/6143/20130129165151.jpg Imi dau seama ca sunt bune recomandarile insa momentan nu imi mai permit investitii... Ma asteptam sa nu mi se incadreze ambele module pe radiator cu doua perechi de finali, dar asta e, poti sa le faci la dimensiunile indicate pt ca o sa gasesc eu o solutie sa i racesc pe toti. Ma gandeam sa innadesc radiatorul cu altul mai mic prin intermediul unei fasii de aluminiu ce va fi prinsa in suruburi peste amandoua. Intre ele bineinteles, va fi pasta siliconica. Asta ca o solutie provizorie. In concluzie poti lasa tranzistorii dispusi ca in poza atasata, este foarte bine, iar daca ma va incurca la viitoarele radiatoare, voi gasi cu siguranta solutii. De mentionat estevsi faptul ca radiatorul va fi racit fortat de 2 coolere. Iti multumesc inca odata, O seara placuta! Link spre comentariu
retrosong Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 si ce schema ai ales pana la urma? Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Nu va alege nici o schema prea curand, motivul este cat se poate de simplu, fiecare isi da cu pararea insistand intr-o alta directie, fiecare sugereaza alte modificari, fiecare propune altceva, ei bine nu asa se ajuta un incepator! Eu prefer sa ma retrag definitiv de la proiectul asta, m-am chinuit 2 zile cu rectificari la schema si simulari si m-am lovit de un zid de neincredere, majoritatea sustinand ca schema este super, extra-p..i fantastic de performanta si deci ca simularea este vinovatul, ba ca softu a gresit, ba modelele sunt gresite, ba eu sunt gresit...nimeni nu a inteles insa si cat de banala este schema... n-am nevoie de asa ceva. PS: Exista o zicala destul de bine gandita copilul cu prea multe moase, moare cu ombilicul netaiat.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum