Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari amplificator audio 2x100W

Postări Recomandate

Realizeaza-o practic ,asculta-o si pe urma te pronunta.. :da

Intr adevar, m ar tenta s o incerc, ceva ma face sa cred ca softurile de simulare mai dau si rateuri, din motive diverse. Insa mi e teama ca ar putea fi ceva probleme in schema si sa l mai impovarez si pe Marian cu munca pcb ului pt o schema ce banuiesc ca ar avea ceva lipsuri, n ar fi deloc o ideea buna.Poate mai primim ceva pareri, sau poate va fi dispus altcineva sa incerce o simulare, eventual cu un alt soft...Totusi, oare de unde au scos cei care au testat schema, acel THD de 0,003%???
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema comentata functioneaza bine(cu exceptia faptului ca finalii nu corespund-Uce,Ft=1mhz),se caracterizeaza prin un sunet curat,transparent,in domeniul frecventelor inalte,care in cazul unui amplificator uzual s-ar obtine doar prin ridicarea caracteristicii de frecventa cu 3-6db in acest domeniu.La aceasta structura (Low TIM amplifier) reactia negativa are o valoare mai mica decat la amplificatoarele uzuale,dar are aceeasi valoare in banda audio ,in conditiile in care banda in bucla deschisa depaseste 20khz,distorsiunile de intermodulatie sunt reduse,etc.

Link spre comentariu

@gabryeludrea iti mai repet o ultima data, nu simulatorul este vinovat, softul functioneaza ok, daca vrei sa intelegi bine, iar daca nu... iar bine. Problema este in schema, este prea simplista, distorsiunile armonice nu se reduc doar prin simpla prezenta a simetriei, doar inlocuirea tranzistorilor din VAS cu unii mai rapizi ar prezenta inbunatatiri evidente, apoi niste compensari pe ici pe colo, oglinzi de curent in locul rezistentelor din colectoarele diferentialelor, etc... dar deja devine o alta schema, arunca-ti un ochi pe la tema lui @greierasul, cea cu amplificatorul de inalta performanta SARA, vei vedea cum se obtin performantele, nu crede tot ce vezi scris la prezentari.

@escu cum adica finalii nu corespund la Uce? pai la 250V cum se poate spune asa ceva?

Link spre comentariu

Scuze @escu, intelesesem eu gresit, am crezut ca te referi la mjl-urile din simulare.Ok Dl @remus68, asa voi face insa intai vreau sa verific si cu sursele originale de la diferentiale, e posibil ca,, curentul setat de mine sa fie mai mic decat trebuie sau eu stiu... puterea este totusi mica asa cum ati subliniat deci imi retrag afirmatia de mai sus pentru care imi cer si scuze... in fine vedem, oricum cu 2n3055 asa cum este specificat in documentul original ma indoiesc ca se poate obtine THD 0,003% la 100W.. :nas:LE: Revin, nu este nici o diferenta intre sursele cu diode si cele cu tranzistori, iar THD de 0,1% se obtine la semnal ridicol de mic, sub 5W pe 8 Ohm...LE2: Am schimbat finalii cu MJL3281 si complementarul sau si situatia s-a ameliorat, 0,1%THd cu sarcina de 8 Ohm este la putin peste 30W, iar la nivel maxim 70W chiar inainte de clip, 0,19%.

Link spre comentariu

Poate spune cineva de ce aceasta schema alimentata la 80V (+/-40V) nu e capabila decit de 67Vvv cu distorsiuni de peste 1%. Unde se pierd 13V aruncati pe "apa simbetei" sub forma de caldura?

Intr-adevar e o chichita... sau mai multe... dar unde?

Chichita este aici, in poza de mai jos.

Nu incercati sa ginditi ca daca la un tranzistor final ne arata in PDF 1,5V C-E saturatie, acelasi lucru se intimpla si cind lucreaza in regim liniar.

Acea cadere intre C si E data in catalog este la SATURATIE maxima, fenomenul descris mai sus, il explica inginerii de la Crown in poza.

Posted Image

Pentru mai multe detalii, studiati intregul document.

http://www.crownaudio.com/media/pdf/amps/grbgpapr.pdf

Link spre comentariu

Asa cum a specificat Dnul @ escu , conteaza in primul rand raspunsul armonic ( asa numita " transparenta " la inalte ) si mai putin valoarea THD , care oricum este sub 0,5% in cel mai defavorabil caz ( componente neimperechiate , dezechilibre majore etc ) Schema prezentata are un potential deosebit , impactul auditiei este instantaneu la orice schema LOW TIM in comparatie cu cele clasice , gen Electromures :) !De data asta nu am mai scris " gunoaie audiofile " gen Electromures , din respect pentru proiectul lui Marian MP 100...

Link spre comentariu

^Multumesc Victor :da

Subscriu si eu, am observat de multe ori spunandu-se ca dimpotriva unele armonici sunt de dorit, ca ar face muzica sa snume mai nush cum... in fine.

PS: Asa ca fapt divers am retestat si MP100 al meu ( daca tot l-ai reamintit @Victor ), la aceiasi parametrii cu cu cel Sava ( curent de mers in gol, alimentari, finali, sarcina si putere ) THD-ul a fost de 0,03% fata de 0,19%... oricum i'm done with simulations, n-am chef sa-mi pierd zile intregi pe o schema pana intr-un final se ajunge la cu totul altceva, daca @Alexmm care este un artist in domeniu, va binevoi sa ne invredniceasca cu un pcb perfect, daca nu... poate voi incerca eu desi ma ia cu dureri de cap numai cand ma gandesc ce ma asteapta... :nas:

Link spre comentariu

Iti multumesc Marian, pt eforturile depuse si iti sunt foarte recunoscator pt tot ajutorul cu care ai contribuit.Nu pot sa am pretentia sa iti mai bati capul cu pcb ul asa ca ramane la latitudinea ta, sau a altor useri binevoitori de pe acest forum, daca veti dori sa ma ajutati.Pana una alta, schema ramane deschisa discutiilor si sugestiilor.Mi e greu sa inteleg cum o schema mai simpla sa aiba performante mai bune, fara nici o intentie de a ti desconsidera proiectul, Marian, insa cred ca poti considera normala aceasta nedumerire a mea. Nu stiu daca e normal sa dam vina pe vechimea schemei, sunt totusi multe scheme vechi performante si foarte popualare. Poate nu este si cazul acesteia, de popularitate suntem siguri, ca popularitate nu se compara cu altele.Rog toti userii care si au construit amplificatoare dupa acesta schema sa ne impartaseasca pareri despre calitatile acestora, sau si mai bine, daca au facut masuratori reale (deci nu in spatiul virtual) sa ne spuna si noua rezultatele.

Link spre comentariu

Pentru rezultate deosebite , fara modificari majore ( !!! ) trebuie inlocuiti tranzistorii uzuali cu unii mai performanti , deoarece se gasesc curent la preturi modice . Recomand folosirea in etajul de intrare 2N 5551/ 2N5401 , MJE15030 / 15031 prefinali si MJE15030 ca superdioda , MJL1302 MJL3281 finali . Daca ar fi posibil , in etajul VAS ar fi de preferat tranzistori de tipul 2SB649A UNISONIC -160V -1.5A 160 20W 140MHz TO126 PNP / 2SD669A UNISONIC 160V 1.5A 160 20W 140MHz TO126 NPN sau preferatii mei 2SC3503/KSC3503 si complementarul lui 2SA1381/KSA1381 , pe care ii consider cei mai performanti tranzistori pentru etajul VAS .

Link spre comentariu

@gabryeludrea Am mai scris o data o explicatie ceva mai sus, nu o sa ma repet in trotalitate, este suficient sa stii ca nu orice este mai complicat este si mai performant, in cazul de fata s-au facut poate prea multe compromisuri, 0,003% tine deja de Hi-fi, ori asta schema nu se poate numi asa, hi-fi sunt prioiectele greierasului, cel al lui Sorteh, etc... asta este mai degraba comun, este convingerea mea ca 2n3055 este incapabil de un asemenea THD astfel incat consider performantele prezentate la descriere ca exagerate.Tu faci cum vrei tu, insa inainte sa insisti cu atata convingere ca schema este super-extra-ultra performanta ( si evident eu am gresit pe undeva ) ar trebui totusi sa studiezi putin scheme care chiar sunt performante, ai sa fii suprins vazand ca lumea electronicii este mult mai mare decat credeai tu. Sper ca @greierasul sa nu se supere ca prezint imaginea asta aici, este vorba despre o varianta de pe la inceputul proiectului sau a etajului de intrare, nu intentionez cu nici un chip sa fac concurenta ci doar sa subliniez ca performanta costa, daca se considera ca este nevoie se poate sterge imaginea de catre moderator:

Link spre comentariu

^Multumesc Victor :da

Subscriu si eu, am observat de multe ori spunandu-se ca dimpotriva unele armonici sunt de dorit, ca ar face muzica sa snume mai nush cum... in fine.

Aici faci o mare confuzie...

Voi incerca sa explic :

Eu m-am referit la raspunsul armonic , nu la distorsiunile armonice !!!

Sa luam ( pentru exemplificare ) un instrument muzical clasic , flautul .

Daca consideram ca din analiza spectrala acustica a unui flaut chior , de duzina , care genereaza nota LA ( 440Hz ) rezulta pe langa fundamentala de 440Hz si o serie de armonici ( chiar pana la 40 de armonici ) care creaza timbrul si " personalitatea " inconfundabila pentru fiecare instrument muzical , descoperim ca pentru a reface imaginea sonora a acestui instrument avem nevoie de redarea a minim primelor 7 armonice ...iar asta inseamna ca amplificatorul trebuie sa redea acele 7 armonice la un nivel acceptabil .

Toate schemele amplificatoarelor denumite generic LOW TIM au aceasta calitate ...de aia trebuie ca amplificatorul sa aiba SR mare si THD mic , reactie negativa globala cat mai mica etc , pentru a putea reda acele armonici .

Atentie , acele armonici insotesc semnalul ce urmeaza a fi amplificat , nu sunt produse ( nedorite ) de amplificator , adica nu reprezinta THD-ul !!!

Daca urmariti documentatia AE150S , veti observa un grafic foarte explicit cu raspunsul armonic...

Pacat ca nimeni nu a dezvoltat o discutie pe aceasta tema , deschisa de mine in subiectul Simulari amplificatoare...

Aici aveti discutii pe aceasta tema : http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm sau aici : http://www.hilberink.nl/tannoy/tsupertweeter.pdf , din grafice rezulta spectrul armonic real ...Este clar ca amplificatoarele trebuie sa redea si acele armonice !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări