Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari amplificator audio 2x100W

Postări Recomandate

Eu m-am referit la faptul ca n-ar strica sa se desenze 2 perechi de finali mai ales ca inca nu s-a proiectat cablajul si nu il obliga nimeni pe om sa foloseasca ambele perechi, poate folosi prima varianta cu o pereche iar daca omul este multumit alta data poate face o varianta cu 2 perechiAcum numai Marian poate vedea daca incepe sa se complice desenul cu a doua pereche de finali

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 293
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ideal ar fi ca superdioda sa urmareasca cit mai fidel temperatura capsulei celui mai cald dintre finali (nu intru in amanunte, de ce mai ales cind sint mai multi finali in paralel nu au toti aceeasi temperatura); pentru asta, unii producatori prefera ca superdioda sa fie in contact cu capsula unui final si nu cu radiatorul.

Link spre comentariu

Daca stam sa ne gindim ca radiatorul se incalzeste progresiv, inertia temica este destul de neglijabila, in general.Nu am vazut pina acum amplificator in clasa AB care sa disipe instant pina la temperatura maxima suportata de jonctiune (150-175-200 grade), astfel incit finalii sa ajunga se distruga termic, fara ca circuitul superdioda sa isi faca treaba.Dar, fiecare cum doreste.Pentru o acuratete mai buna, se recomanda si folosirea unor jonctiuni de dioda, in circuitul superdioda, pe linga tranzistorul respectiv.Luat exemplu din schemele oldschool de la Crown.

Link spre comentariu

Aista nu se doreste a fi un amplificator de inalta performanta ( in genul SARA al Greierasului ) ci unul mediu demn de un incepator, sunt de acord cu Dl remus ca superdioda sa se monteze fizic pe capsula unui final, asta-i simplu de rezolvat, celelalte sugestii nu cred ca-si au rostul, superdioda va fi BD139 capsula evident 126.

Asa cum am promis revin cu primele rezultate la simulare:

http://img600.imageshack.us/img600/148/simulareschema.png

Am folosit ca finali perechea MJL21193/94, neavand in libraria multisimului ce-l folosesc eu 2sc/2sa-urile, din acelasi motiv am pus prefinal 139/140, am modificat si configuratia superdiodei, rezistente de emitor 0,1 si semireglabile la maxim pentru a fi sigur ca se evita interventia protectiei pentru care nu e nevoie momentan, si cam atat, prezint doar 2 simulari, semnal sinus la 1Khz cu sarcina de 4 si apoi 8 Ohm, imaginile vorbesc de la sine ( offset-ul la iesire este ok, iar curent de mers in gol 80mA prin finali ):

http://img805.imageshack.us/img805/7098/simulare1khz4rl.png

http://img15.imageshack.us/img15/5479/simulare1khz8rl.png

Personal ma cam declar dezamagit...

Link spre comentariu

Din pacate sunt foarte dezamagitoare rezultatele...Nu mi dau seama care ar putea sa fie cauza, dar stiu ca se mai pot strecura mici erori in schema sau rezultatul sa fie afectate de bug-uri ale softului.Teoretic, la o astfel de configuratie, rezultatele n ar avea de ce sa arate asa, imi sustine cineva parerea de incepator?Edit: Imi cer scuze, nu vazusem ca postasei schema!

Link spre comentariu

Ai accesat toate cele 3 linkuri? primul este chiar schema exacta si in detaliu, cat despre soft, te asigur ca acesta ii ok, cu acelasi multisim MP100 al meu arata niste rezultate net superioare, iar schema nu este gresita, sau eronata, pur si simplu am copiat ce era in original cu mici modificari care nu au cum sa afecteze performantele atat de negativ, ba dimpotriva ar fi trebuit sa fie invers, asta e schema pe care ai dorit-o, e veche.

Link spre comentariu

Sper ca nu am fost inteles gresit, puterea pare a fi ok, nu asta a fost motivul afirmatiei mele, THD-ul insa ar putea suferi inbunatatiri evidente, dar poate ca ar fi nevoie de prea multe adaugiri/modificari pentru a il aduce la un nivel mai decent.@gabryeludrea inchei prin a-ti sugera sa te apuci de MP100 al meu, e mult mai simplu si mai usor de implementat ( si pana la urma si mai ieftin ), puterea va fi aceeasi insa THD-ul sta mult mai bine, ti-am zis pe privat cam la ce nivel atunci.

Link spre comentariu

Din pacate sunt foarte dezamagitoare rezultatele

De ce? ... dupa parerea ta
Am ales acesta schema sedus de specificatiile prezentate aici http://electronice.adbent.ro/files/198402%20statie%20de%20sonorizare.htmNu am fost descuratat de faptul ca este o schema veche deoarece am vazut laudate multe scheme vechi. Apoi schemele cu generatoare de curent si simetrie totala sunt printre cele mai performante, sau cel putin cu impresia asta am ramas eu... In general am vazut ca aveau THD sub 0,01 iar in articol se mentiona ceva mult mai incantotor. In plus, am auzit din mai multe surse, ca acesta schema a fost incercata si ca se aude exceptional. Toate aceste argumente m au determinat sa aleg acesta schema si tot aceste argumente m au facut sa ma declar foarte dezamagit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări