Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatori Li-Ion

Vizitator timofteandrei

Postări Recomandate

• Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este destul de clar că proiectarea unui circuit de protecție/management este destul de delicată. O potrivire atentă celulă/integrat/MOSFET/alte componente externe este necesară. În plus, aceste integrate, din câte am apucat eu să văd, fac doar protecție nu și echilibrare - crește prea mult tensiunea -afară!, scade prea mult tensiunea - afară!. O să mai studiez.

Link spre comentariu

Echilibrare nu au cum sa faca pentru ca monitorizeaza un singur element. Echilibrare fac IC-urile specializate pentru conectarea in serie, de exemplu cele din bateriile laptop-urilor, dar si acolo sunt 2-3 elementi in paralel si apoi in serie. Ceva de genul 3s2p sau 3s3p. N-am reusit sa gasesc un IC specializat pentru conectarea in paralel a elementilor.In tara nu cred ca este sansa pentru S-8261 sau R5402N, am gasit doar pe ebay o varianta a S-8261 la 2$, iar un PCM 18650 este pe ebay 1-3$, deci nu merita manufacturarea.MAX1703 in tara este vreo 30 lei, pe ebay e 4$, iar MAX1709 nu am gasit in ambele cazuri, doar MAX1708 la 8$. Pentru inceput vreau sa fac o varianta de "buzunar", cu 2-3 elementi in paralalel, si una mare cu vreo 10 elementi in paralel.

Link spre comentariu

La schema de aici vreau sa fac cateva modificari si am zis sa intreb intai, nu are rost sa-mi asum vreun risc inutil.

http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=729

In prima faza vreau sa modific valoarea lui R5 la 6k6 (daca gasesc) pentru a reduce tensiunea la aproximativ 4.15v. Elementii sunt vechi, nu cunosc prea bine starea lor, unii mai au tensiune altii au 0v, si e cam recomandat sa nu-i incarci la 100% pentru o durabilitate mai mare.

Pentru elementii care au 0v o sa incep cu o valoare a curentului apropriata de 0.1C ~ 0.2-0.3A cam 30 min, iar apoi urc spre 0.5C. Vreau sa cresc curentul prin LM cam la 3A; in datasheet la diferenta de tensiuni mai mica de 15v apare un curent minim de 2.2A. Exagerez cu 3A sau merge cu un radiator suficient? Eventual as adauga un tranzistor sa preia curentul, dar nu stiu cat de mult se complica schema.

Si daca nu gasesc TL431, pot sa reglez tensiunea doar prin raport de rezistente? Cum e initial in datasheet la LM

Multumesc.

Link spre comentariu

În schema dată curentul este fix, determinat de R1 și R2 ( scrie și pe schemă ) . TL431 cu 0,5% adică TL431B găsești mai greu ( eu am văzut doar SMD pe la noi ) așa că mai bine pui 6k2 și un semireglabil de 1k înseriate în locul lui R5.

Link spre comentariu

Tot in schema curentul este dat de raportul dintre tensiunea de referinta la LM-ului si suma R1+R2, I= 1.25/(R1+R2). Pentru R1=R2= 0.47r curentul este 1.3A, pentru R1=R2= 0.33r I= 1.89a, iar pentru R1=R2= 0.22r I=2.84A (am pus ceva valori mai uzuale).Dilema e daca in conditiile date, Vi-Vo<15v, LM-ul rezista la 3A sau trebuie sa ma limitez la ~ 2.2A.

Link spre comentariu

La 3A nu ai cum să ajungi cu LM317 ( decât, cine știe , să nimerești un exemplar deosebit , maximul nefiind specificat ). Limitarea internă de curent depinde atât de temperatura joncțiunii cât și de diferența de potențial. Sub 15V depinde practic numai de temperatură dar este tipic de 2,2A . Deci chiar dacă încerci să pui de exemplu R1 și R2 de 0.2R fiecare s-ar putea să nu obții curentul care iese din calcul. S-ar putea să nu obții nici 2.2A . Normal ar trebui să te bazezi pe valoarea garantată - 1.5A. În oricare situație trebuie să asiguri răcire corespunzătoare . Ex Uin = 12V, Uout = 4.2V, Urezistențe = 1.25V și Iout = 1.5A rezultă o cădere pe LM317 de 6.55V și o disipație de 9.83W care nu e chiar mică.PS Când am spus că este un curent fix în schemă m-am referit evident la o anumită valoare a rezistențelor. Normal că schimbându-le schimbi curentul.

Link spre comentariu

As putea sa mai scad disipatia pe LM alimentand pe la 8v, dar numai sa gasesc asa ceva acasa. Speram sa pot creste curentul la 3A pentru a incarca mai multi elementi in acelasi timp, am facut rost de 20 elementi, 14 de 2.6Ah si 6 de 2.2Ah, cred.LM-uri cred ca o sa gasesc suficiente prin sertare, e problema de TL-uri. Cu doua incarcatoare reduceam rapid timpul.

Link spre comentariu

TL431 găsești ( cred ) la orice magazin . Nu găsești cu ”B” și la unele nici cu ”A” dar dacă pui potențiometru nu e o problemă. Încărcarea în paralel eu zic să o uiți . Niciun încărcător comercial ( uzual ) nu face așa ceva. Nu ai nici un control asupra felului în care se împarte curentul, mai ales dacă celulele nu sunt identice . Nici asupra tensiunii nu ai control dar acolo poți să faci o supraveghere minimală. Eu , dacă aș vrea să incarc N celule simultan aș face N încărcătoare de o celulă, cu un regulator Low Drop , alimentate dintr-o sursă comună de 6-8V. Unele părți ar putea fi comune - referința de tensiune de exemplu.LE La încărcarea cu intensități relativ mari - câțiva amperi - trebuie avut grijă la calitatea suporturilor/locașurilor de baterii pe care le folosim . Eu am găsit suporturi cu rezistența de contact mai mare de 50mΩ ceea ce la 2A de exemplu înseamnă 100mV . Poate să conteze la încărcarea Li Ion.

Link spre comentariu

ceea ce la 2A de exemplu înseamnă 100mV . Poate să conteze la încărcarea Li Ion.

Daca nu se incalzeste, e ok. Cand incarcarea ajunge pe la final, oricum se merge in regimul de tensiune constanta, deci curentul scade cu mult (la fel si caderea de tensiune pe contacte).
Link spre comentariu

Majoritatea elementilor au ramas grupati cate 2 in paralel si nu as vrea sa-i desfac, e mai greu de lipit apoi; asa a mai ramas cate-un "ciot" din platbanda lor. Nu aveam de gand sa incarc in paralel elementi diferiti, de ex 2*2.6Ah cu 2.2Ah in paralel. Doar de aceeasi capacitate in paralel.Acum sunt in Timisoara si nu mai am timp sa ajung la magazin, iar maine seara o sa fiu acasa, iar in Tg-Jiu e un singur magazin si ala vai de mama lui. Sper totusi sa gasesc...la magazin sau pe placi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări