Dr.L Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Daca te uiti la schema, o sa obseri ca limiteaza tensiunea si curentul.Da, va ajunge la curentul de autodescarcare, dar in cateva zile Oricum, e foarte buna schema! Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Bine, atunci inlocuiesc exprimarea "taie curentul" cu "micsoreaza curentul de incarcare la o valoare neglijabila atunci cand tensiunea la bornele grupului de acumulatoare ajunge la 8,4V"La cat anume il micsoreaza ne poate spune mai bine realizatorul montajului.Faptul ca nu monitorizeaza individual tensiunea elementelor nu e chiar un merit al schemei.Ideea era ca cititorul e bine sa fie informat de la inceput ca un montaj: - doar semnalizeaza terminarea incarcarii si de aici rezulta ca in acel moment trebuie sa scoata repejor acumulatoarelesau- il scuteste de decuplarea manuala a acumulatoarelor pentru ca se ocupa montajul de protectia la supraincarcare (prin orice metoda). Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Din pacate induci cititorii in eroare! Faptul ca nu monitorizeaza individual tensiunea elementelor nu e chiar un merit al schemei.Ba limiteaza tensiunea pe fiecare celula la 4,2V!- doar semnalizeaza terminarea incarcarii si de aici rezulta ca in acel moment trebuie sa scoata repejor acumulatoareleAsta nu e incarcator, e ala e bomba!Incarcatoarele prezentate limiteaza toate tensiunea de incarcare la 4,2V*numarul de elementi in serie. Deci acumulatorul poate fi uitat si cu anii... Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Dacă vorbim de schema simplă cu LM317 și TL431 - evident că NU monitorizează tensiunea pe fiecare element ci doar menține o tensiune totală de 8,4V. Nimic nu împiedică însă, în cazul dezechilibrării elementelor - ceea ce se întâmplă în timp - să fie pe unul , să zicem 3,9V și pe unul 4,5V ceea ce pentru Li poate fi fatal. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Nimic... http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=734 Schema e prezentata de 2-3 ori pe pagina anterioara si e alegerea corecta pt mai multe elemente inseriate. Link spre comentariu
Andrei87 Postat Februarie 12, 2014 Partajează Postat Februarie 12, 2014 Buna ziua. As dorii sa fac si eu un incarcator litiu-ion pentru a incarca 5 celule. Am vazut rezultatul lui Timofteandrei si ma gandeam sa folosesc aceeasi abordare.Ce ar trebuii sa schimb in schema pt a avea 20v sau pot regla din potentiometru? Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Va salut si vreau sa va multumesc din suflet pentru interesul fata de schema pe care am realizat-o. Am vazut ca s-a discutat legat de faptul ca acumulatorii nu sunt monitorizati, iar montajul nu "taie" alimentarea. Daca va intereseaza un montaj care sa echilibreze acumulatorii, cautati pe ebay protectii pentru acumulatori: ceva gen http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/ ... ~60_57.JPG sau asa... http://i.ebayimg.com/00/s/MTQzOFgxNjAw/ ... ~60_57.JPG . Totusi, pentru ce imi trebuie mie, acest incarcator isi face treaba cu brio. Am 2 pachete de celule pe care le-am folosit, ba sa alimentez boxa pe care am facut-o, ba sa alimentez masinuta cu bluetooth si arduino la care tot lucrez, ba sa alimentez alte proiecte. Acum am primit TL431 si vreau sa fac un mic montaj care sa-mi arate cand sunt acumulatorii pe terminate (un led, doi rezistori si tl431 si in functie de valoarea unei rezistente ledul se aprinde cand a ajuns la tensiunea minima 3.1v sau ceva de genul). Pentru cine se pricepe si mai bine la programare, ar putea incerca sa faca un incarcator inteligent cu Arduino, MOSFEŢI, ecran LCD, meniu, butoane, etc. As fi bucuros sa incerc o astfel de schema, mai ales ca am Arduino si stiu un pic de programare. Link spre comentariu
dodo007 Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Salut si Bafta. Vad ca esti pasionat (la constructii proprii ma refeream...). In comert gasesti de toate. Da unde mai e placerea bibilitului.. :)Gasesti info aici pe forum si pe net, citeva kg, atit pentru averizorul cu 431 cit si pentru proiecte cu microcontrolere si evident si arduino. Trebuie doar sa cauti. Eu am ceva lucrat la incarcatorul cu microcontroler, insa nu cu arduino. Am lucrat in Bascom ca nu ma descurc cu C-ul prea bine. Dar nu este finalizat.Mai jos ai niste info cu 431:viewtopic.php?f=41&t=149735Ce am mai lucrat eu in timp cu inlocuirea acumulatorilor de diverse tipuri cu LiIon (de care sint foarte multumit):viewtopic.php?f=41&t=160507Am preferat intotdeauna sa incarc acumulatorii independent fiecare in parte cu incarcatoare facute de mine la 4,2v (4,19v) dupa principiul de mai jos (de pilda la bormasina de 14v am inlocuit acumulatorii si pe capacul acumulatorului am pus o mufa seriala cu 9 pini pe unde fac incarcarea fiecarei perechi de acumulatori si totodata monitorizarea temperaturii), vezi prima figura.Pentru incarcatorul cu microcontroler, cauta pe net scheme gata facute dupa care sa te inspiri. O schema bloc dupa care am lucrat eu este cea din figura nr2.Un exemplu de schema dupa care de asemenea, m-am inspirat este figura3 de mai jos.Succes. Link spre comentariu
paul14 Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Am dat la fix de acest topic. De ceva timp aveam de gand sa-mi fac o baterie portabila pentru telefon pentru ca nu are rost sa iau una din comert...pret mare, nu stii ce e in ea etc. Pana acum am luat cu 10lei o baterie Fujitsu 14.4v / 5.2Ah; avea 8 elementi inauntru, deci ar fi cam 2.6Ah per element. In prima faza am demontat-o si la prima vedere doar 2 din cei 8 elementi mai au tensiune. Pentru acasa si verificare pot sa fac schema cu LM317, dar pentru pachetele portabile vreau ceva mai specializat, eventual un IC, cu alimentare la 5v (usb, incarcatoare etc). De exemplu, un singur element bun, 3.7v/2,6Ah, poate sa incarce complet un telefon cu acumulator de 2Ah? Sau trebuie sa inseriez 2 elemente si apoi stabilizez tensiunea la 4-5v? Pentru cine vrea un incarcator mai complicat, am gasit aceasta aplicatie de la Samsung. Este inclus si codul http://www.samsung.com/global/business/ ... 0107-0.pdf Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Am dat la fix de acest topic. De ceva timp aveam de gand sa-mi fac o baterie portabila pentru telefon pentru ca nu are rost sa iau una din comert...pret mare, nu stii ce e in ea etc.Pana acum am luat cu 10lei o baterie Fujitsu 14.4v / 5.2Ah; avea 8 elementi inauntru, deci ar fi cam 2.6Ah per element. In prima faza am demontat-o si la prima vedere doar 2 din cei 8 elementi mai au tensiune. Pentru acasa si verificare pot sa fac schema cu LM317, dar pentru pachetele portabile vreau ceva mai specializat, eventual un IC, cu alimentare la 5v (usb, incarcatoare etc).De exemplu, un singur element bun, 3.7v/2,6Ah, poate sa incarce complet un telefon cu acumulator de 2Ah? Sau trebuie sa inseriez 2 elemente si apoi stabilizez tensiunea la 4-5v?Pentru cine vrea un incarcator mai complicat, am gasit aceasta aplicatie de la Samsung. Este inclus si codulhttp://www.samsung.com/global/business/ ... 0107-0.pdfSalut! Cauta pe ebay module de incarcare si step-up converter cu usb pentru incarcat telefoane. cu 4$ iti iei tot ce-ti trebuie pentru un incarcator diy. Eu zic sa folosesti doua celule in paralel legate la un step-up converter daca vrei sa ai capacitate de incarcare mai mare. Eu am achizitionat doua convertoare step-down cu LM2596 si ma gandeam sa folosesc pachetele mele de celule pentru a incarca un telefon mobil prin usb. Totusi, chiar daca poti selecta valoarea tensiunii de iesire la 5V, tot trebuie o dioda Zener pentru a preveni salturile accidentale la tensiuni mai mari de 5V. Nu sunt sigur daca zgomotul facut in timpul comutatiei o fi foarte sanatos pentru dispozitivele legate la USB. Link spre comentariu
paul14 Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Te referi la prostii de genu? http://www.ebay.com/itm/3-6V-3-7V-4-2V- ... 4ac084e9c1 As folosi asa ceva pe fiecare element, dar nu prea ai nicio garantie...n-am gasit cu ce piese sunt facute, nu se stie curentul la incarcare etc. Daca nu gasesc informatii mai exacte, o sa folosesc MPC73861/73871 si MAX 1709/1703 pentru step-up. Link spre comentariu
paul14 Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Am gasit aseara ca in circuitele PCM pentru celule 18650 se folosesc in mare astea 2 ic-uri. In datasheet-ul lor se gaseste aproape orice, mai putin curentul de incarcare/descarcare. http://www.powerstream.com/p/GMB_PCM308EB.2.5V(SMS8205).pdf http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_ ... 8261_E.pdf Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Pentru că supraveghează tensiunea pe element, nu direct curentul. Link spre comentariu
paul14 Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 In datasheet-ul S-8261 sunt unele modele care pot incarca si elementi total morti, de la 0v. N-ar trebui sa faca si ceva limitare de curent?Mi-ar fi mult mai usor daca as gasi un IC care sa stie sa lucreze cu mai multi elementi in paralel, 1s2p/1s5p/1s10p (ceva de genul), dar care sa monitorizeze tensiunea si curentul pe fiecare element in parte.Asa pot sa fac un astfel de PCM care monitorizeaza tensiunea pe fiecare element, dar raman fara control al curentului. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 M-am uitat mai cu atenție și am văzut că monitorizează totuși și curentul (S-8261, celălalt nu-l găsesc ) prin monitorizarea căderii de tensiune pe cele două MOSFET-uri - deci le alegi cu un Rds care îți convine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum