Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatori Li-Ion


Vizitator timofteandrei

Postări Recomandate

Vizitator timofteandrei

Salutare! Imi cer mii de scuze daca s-a mai discutat (totusi eu nu am gasit mai nimic pe forum pe tema asta), am desfacut zilele trecute o baterie de acumulatori pt laptop. In interior am descoperit 9 celule, care masurate toate imi dadeau 12V si ceva... Pe carcasa scrie 10.8V 7800mAh(adica o celula 1.2V ~800mAh). Ideea e ca as vrea sa desfac acesti acumulatori din pachetul de 9, sa-i fac in pachete mai mici in functie de nevoi (vreau sa-mi alimentez Arduino :d), dar pt asta am nevoie de o schema de incarcator relativ usor de realizat sau o idee unde as putea gasi un incarcator care sa poata incarca astfel de celule in siguranta (stiu ca sunt destul de periculosi daca nu ii manevrezi cu grija). Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E ceva in neregula cu afirmatia "9 celule care au 10.8V 7800mAh (adica o celula 1.2V ~800mAh)".Tensiunea si capacitatea nu cresc amandoua de 9 ori la cuplarea a 9 celule; ori numai tensiunea (la legarea in serie), ori numai capacitatea (in paralel).Iar un element LiPo are cam 3,6V; NiMH are 1,2V.Pune si tipul exact al bateriei, poate ne lamurim pe net ce este acolo.Incearca sa masori tensiunea pe cate un singur element.

Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei

Sant cate 3 elemente in paralelAdresa aceasta trebuie memorata de toti cei ce doresc sa inteleaga mai bine acumulatoriihttp://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries

imi cer scuze ca n-am precizat. da, sunt 3 in paralel si apoi presupun ca sunt legate in serie. pe fiecare celula scrie CGR18650 E , sunt facute in Japonia si sunt de culoare roz... am gasit ceva modele de incarcatoare pe net, dar sunt relativ rudimentare si trebuie sa stai cu ochii pe ceas si pe acumulatori ca sa nu se intample ceva neplacut. din cate am vazut, placuta care controleaza incarcarea are destule componente pe ea si pare foarte inteligenta mai ales ca exista si un senzor de temperatura intre celule care probabil taie alimentarea in caz ca celulele se incalzesc prea tare. multumesc miticamy pt site!
Link spre comentariu

Da, ai in paralel 3 grupe, fiecare cu cate 3 elemente in serie. Fiecare element 3,6V/2600mAh.

O grupa-serie are 10,8V/2600mAh, iar gruparea lor in paralel conduce la 10,8/7800mAh.

Idei de incarcatoare, cu piese obisnuite, cu limitarea curentului si tensiunii:

http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=729

http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=734

Link spre comentariu
Vizitator timofteandrei

Da, ai in paralel 3 grupe, fiecare cu cate 3 elemente in serie. Fiecare element 3,6V/2600mAh.O grupa-serie are 10,8V/2600mAh, iar gruparea lor in paralel conduce la 10,8/7800mAh.Idei de incarcatoare, cu piese obisnuite, cu limitarea curentului si tensiunii:http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=729http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=734

multumesc...totusi a doua schema...e pentru li-po...sigur nu e nici o problema? pt ca celulele sunt li-ion... cand vine vorba de siguranta, eu sunt un picut cam paranoic, dar pot sa spun ca paranoia asta m-a scapat de multe neplaceri :d
Link spre comentariu

Pai daca citim ce ne-a recomandat @miticamy vedem ca e aceiasi procedura:Charging Lithium-ion PolymerCharging Li‑ion polymer, also referred as Li-polymer, is very similar to a regular lithium-ion battery and no changes in algorithm are necessary. Most users won’t even know if their battery is Li‑ion or Li‑polymer. The word “polymer” has been used as promotional hype and does not reflect special attributes other than to know that the battery is built in a different way to a standard Li-ion.Most polymer batteries are based on a hybrid architecture that is a cross between Li-ion and Li-polymer. There are many variations within the polymer family, and the true dry polymer battery for the consumer market is still years away. Also know as the “plastic battery,” this system was first announced in early 2000 but was never able to attain the conductivity needed for most applications at ambient temperatures.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Bravo si bafta in continuare in meserie.O singura observatie, neesentiala: n-ar strica sa mentionezi de la inceput in text faptul ca incarcatorul "taie" curentul atunci cand s-au incarcat acumulatoarele. Informatia apare, dar spre sfarsit. Asa cum este textul, unii cititori ar putea sa abandoneze rapid proiectul pentru ca inteleg ca la finalul incarcarii se face doar semnalizarea, prin stingerea ledului, iar acumulatoarele trebuie decuplate manual (avantajul fiind ca nu mai trebuie masurata tensiunea din 5 in 5 minute).

Link spre comentariu

Incarcatorul nu taie nimic. El doar mentine 4,2V/element.

Bun, nu "taie", dar "limiteaza", pentru ca pleaca cu 650 mA si ajunge la 0,... mA cat este autodescarcarea acumulatorului.In text zicea doar ca se stinge un led la sfarsitul incarcarii; nici ca limiteaza tensiunea, nici curentul. Eu am fost tentat sa nici nu deschid linkul pentru un simplu indicator de tensiune cu led.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări