Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Componente de RF (10GHz)


Mar

Postări Recomandate

Va rog sa-mi spuneti daca stiti de unde pot sa cumpar componente electronice (oscilator integrat, tranzistori, porti logice) care sa functioneze pe frecventa de 10GHz. :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mar

    6

  • pisoiu

    3

  • Marele Savant

    2

  • one

    1

Top autori în acest subiect

:smt005 :smt005 :smt005 Pai daca ar exista porti logice "discrete" la 10GHz, atunci procesoarele la cat ar merge? La 50GHz?La 10GHz su un traseu de 1cm lungime se trasnforma in circuit oscilant. Ia da o cautare pe net, asa, preventiv...Oricum sa iti dau un raspuns: nu, nu gasesti.Pentru cultura mea generala: ce oscilator te-ai gandit sa faci pt. 10GHz ?

Link spre comentariu

Ma gindesc sa cumpar un oscilator (circuit integrat) pe 10GHz dar nu stiu de unde, celelalte componente... am nevoie de citeva porti logice. Am un proiect pentru master si vreau sa masor viteza luminii cu o rezolutie buna.

Link spre comentariu

Nu cred ca ai cea mai vaga idee despre ce inseamna design-ul cu circuite logice care sa mearga chiar si peste 1GHz, sa nu mai povestim de 10GHz. Cauta pe uk.farnell.com dupa "ECL" si dupa aceea mergi pe "IC's". Vei vedea ca si acele integrate, (care pe langa faptul ca te costa peste 10eur/bucata) si fac parte din unele din cele mai rapide familii logice, nu merg decat pana la cativa GHz. Daca vrei sa faci design de circuite logice peste 1GHz, trebuie sa ai la degetul mic (nu numai teoretic, ci si practic): linii de transmisie, proiectare PCB pentru asemenea frecvente, compatibilitate EMC, RF, analize de integritate de semnal, trebuie sa intelegi foarte bine procedeele de fabricare a cablajelor, etc. Ai facut macar un design logic care sa mearga la frecvente mai domoale, sa zicem pe la 500 MHz si sa vezi ce probleme iti apar acolo? Oscilator la asemenea frecventa poti sa il faci fie cu sinteza de frecventa (cred ca exista integrate pentru asa ceva, nu sunt sigur) fie cu bucle PLL./pisoiu

Link spre comentariu

Da, ai dreptate habar n-am de desing de circuite logice la o asa frecventa. Eu am lucrat cu max. 20MHz, am auzit de desing de circuite logice dar nu stiu cu ce se maninca. Poti sa-mi dai si mie mai multe detalii te rog? E un software care imi poate calcula PCB-ul si alti parametrii? Ai vreo schema sau orice documentatie despre buclele PLL sau sau sinteza de frecventa? :smt006

Link spre comentariu

Poti sa dai cautare pe net si vei gasi cu siguranta link-uri catre principii teoretice, descrieri, etc., uite cateva exemple:

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/pll/pll.html

http://www.commsdesign.com/design_corne ... D=16501890

si multe altele. Foloseste ca si chei de cautare "phase locked loop", "frequency synthesis", "direct digital synthesis".

Eu zic ca tot ce poti face e sa te documentezi in ceea ce priveste design-ul cu circuite logice la frecvente inalte. Intra la http://www.onsemi.com , ei produc circuite integrate ECL si acolo o sa gasesti o sumedenie de tutorial-uri referitoare la asa ceva.

Ca sa realizezi cablaje pentru asemenea circuite, nu exista un soft care sa iti faca tot, asta e o utopie. Ani si ani de experienta practica in proiectarea de cablaje RF, cicuite logice de inalta frecventa si cam toate domeniile care le-am enumerat eu anterior sunt singurele care te pot ajuta sa realizezi practic astfel de montaje, si sa mai si mearga.

Trebuie sa te gandesti ca termenul de "electronica digitala" poate fi luat in sensul de "0" si "1" doar pana pe la cativa MHz. Pana acolo, nu ai alte dureri de cap decat ca design-ul tau sa fie corect dpdv functional. Nu prea te doare capul de cablaje, de adaptari, de reflexii de semnal, de skew-uri, jitter-e, bouncing-uri pe alimentare, etc. De acolo, cu cat urci mai sus in frecventa, iti apar o gramada de fenomene care tin mai mult de lumea analogica decat de cea digitala. Nu poti trata astfel de fenomene si nu poti sa iti aduci design-ul in parametrii functionali pe care ii doresti decat daca ai o experienta bogata in sensul asta, si pot sa te asigur ca nu exista nici un soft de simulare care sa iti rezolve problemele printr-o pocnitura din degete.

Eu as zice ca daca vrei sa pornesti pe drumul asta, sa te documentezi teoretic f. bine, iar la partea practica sa incepi cu frecvente ceva mai mici, de pe la 50 MHz in sus, si in timp sa urci spre ceva mai inalt. Oricum, 10GHz digital, e mult prea mult. Nu cred ca exista asa ceva in circuitul comercial. Parca am vazut acum cativa ani un bistabil care functiona pe la 50GHz, insa era un prototip de laborator, nicidecum un produs disponibil in piata.

 

/pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator domnu_doctor

Asa cum a zis si @pisoiu', la frecventele astea, liniile de interconexiuni devin linii lungi si de asta trebe' tinut cont neaparat la pozitionare si proiectare, pentru a evita unele probleme care le-a enumerat mai sus.:yawinkle:

 

Legenda:

Liniile lungi sunt cele la care lungimea de unda este comparabila cu lungimea fizica a traseelor de interconectare.

 

Stima,

Link spre comentariu

Mie altceva nu imi este clar : cum vrei sa masori viteza luminii chiar avind tot ce ai cerut. Oscilator pe 10 Ghz poti recupera dintr-un LNB mai vechi ( au existat si pe 10 Ghz ) sau reajustind frecventa unuia modern ( permite sigur acest lucru ) . Asta e cel mai usor lucru, adica oscilatorul, sint deja echipamente realizate de radioamatori care functioneaza la acesta frecventa si asta de muti ani ! Bistabile si restul, cind se vor inventa.

Link spre comentariu

Am nevoie de un oscilator cu o frecventa cit mai mare (pentru rezolutie) si un numarator care sa functioneze la frecventa oscilatorului. Daca eu asez sursa de lumina la 1 metru (o dioda laser din comert) de receptor (un fototranzistor),cind pornesc sursa de lumina incepe sa numere numaratorul.Acest numarator este oprit de receptor,apoi citesc numarul de pulsuri date de oscilator in acest interval de timp. Da-mi te rog daca ai documentatie cum pot sa recuperez din modem si LNB aceste oscilatoare.

Link spre comentariu

De curios, cum ai de gand sa faci ca sa pornesti numaratorul si sursa de lumina simultan? Si cum faci ca sa compensezi inertia diodei laser, care cred ca va conta la o asemenea masuratoare.

Link spre comentariu
Vizitator domnu_doctor

De ce un te documentezi pe net despre metodele folosite pt masurarea vitezei luminii pe vremea cand tehnologiile actuale nu erau disponibile? Atunci s-au folosit tot felu' de mecanisme rotitoare cu oglinzi care nu ajungeau la 10 GHz, in mod sigur! Trebuiau doar sincronizate.Si poate-ti vine vreo idee pe care s-o adaptezi la ce ai acum la dispozitie Timpii de raspuns ai dispozitivelor electronice si inertia lor incep sa devina comparabili cu ceea ce vrei sa masori, asa ca tre' sa tii cont deo gramada de ... chestii !Spor la treaba !Stima,

Link spre comentariu

Mar, un sfat scurt referitor la metoda pe care ai propus-o: UIT-O. Daca vrei sa idealizezi si sa descrii o metoda pur teoretica de a masura viteza luminii in felul asta, ok, insa in practica nu vei putea face asa ceva. Daca vrei sa iti descriu fenomenele de care o sa te izbesti, spune si o sa o fac, acum sunt putin strans cu timpul./pisoiu

Link spre comentariu

Fara suparare, dar daca cu chestii de astea isi bate capul un absolvent de master, ma bucur ca nu am terminat decit scoala profesionala. Scuze inca odata, dar nu m-am putut abtine !

Link spre comentariu

Da, este adevarat experimentul este elementar dar pe mine ma intereseaza sa masor viteza luminii in diferite medii. Aceste rezultate sunt utile in spectroscopie atomica. In ceea ce priveste intirzierile provocate de componentele optice si electronice le voi masura si le consider constante indiferent de mediul in care masor. Sunt si alte metode de masura, dar cu vechiturile din facultate nu cred ca voi reusi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări