Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebari incepator

Vizitator fan7oma

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator fan7oma

am incercat sa fac acest amplificator dar se aude un bazait puternic dar cand ating masa mai scade in intensitate iar melodia se aude foarte incet pe unde credeti ca am gresit?

Link spre comentariu
Vizitator fan7oma

am folosit eagle ca program de proiectare am facut schema de mai sus dupa am dat switch to board acolo am folosit si ratsnest ca ma incurcam in linii dar cand am dat autorouter a dat 100%mentionez ca este primul proiect

Link spre comentariu

Si eu cand am inceput sa lucrez in eagle am incercat comanda autorute dar ies traseele varza, asa ca e mai bine sa le rutezi manual si in felul asta eviti si eventualele bucle de masa care probabil s-ar putea sa fie prezente si la tinePentru inceput si eu iti recomand exact cum ti-a recomandat si userul de mai sus sa folosesti un cablaj deja desenat si testat, le gasesti aici pe forum dar si pe ''goagăl''Verifica bine componentele ca nu sunt decat cateva, trebuie sa mearga intr-un final si nu te da batut :da

Link spre comentariu

Sunt cateva reguli importante pentru proiectarea unui cablaj de calitate:

-Trasee dimensionate conform curentilor care trebuie sa circule prin ele, traseele de semnal mic cat mai scurte pentru a diminua efectele fenomenelor de tip 'parazit' de pe placa, si pentru ca transporta curenti mici si latimea lor poate fi redusa, in schimb traseele de putere trebuiesc sa fie mult mai mari ( ca si latime ) pentru a putea suporta curentii implicati in acel circuit, nu cred ca exista o dimensiune standard potrivita a traseelor, tine cred eu mai degraba de instinct si experienta;

-Traseele de semnal mic sau comanda cat mai departe de cele de putere si preferabil pe cat se poate perpendiculare fata de acestea din urma;

-Trasee de masa bine separate, adica se stabileste un punct de masa principal si de la el pleaca separat traseu catre orice punct care necesita masa in circuit, masa traseelor de forta poate contine 'zgomot', fenomene parazite care pot afecta circuitele de semnal mic, asigurand traseu de masa separat pentru fiecare punct te asiguri ca toti curentii din circuit se vor intoarce separat in acelasi punct principal de masa, in nici un caz nu se recomanda cascodarea circuitului de masa;

-Destinatia montajului, spre exemplu circuite care lucreaza la frecvente mari si foarte mari cum ar fi surse in comutatie ( zeci de Khz ) sau rezonante ( sute de Khz sau chiar mai mult ), in atare situatie fenomenele parazite ( rezistenta, inductanta, cuplare capacitiva ) au un efect pronuntat asupra circuitului si trebuiesc respectate niste reglementari bine stabilite, trebuie acordata atentie sporita detaliilor. Evident ca si in audio conteaza fenomenele parazite avand in vedere ca spectrul este de pana la 20Khz dar efectele sunt mult mai reduse, se pot face compromisuri in unele situatii.

Sunt cativa ani buni de cand incer sa-mi perfectionez stilul de proiectare al diverselor pcb-uri si inca sunt la ani lumina fata de cel pe care il consider un artist in domeniu ( @alex mm ). Nu incercati sa copiati un anumit stil al cuiva, o anumita configuratie care la persoana respectiva poate fi standardizata, n-ati reusi decat cel mult sa 'invatati' ceva mecanic fara insa a si intelege ceva din asta, incercati in schimb sa intelegeti pe cat posibil motivele pentru care respectivul a apelat la configuratia respectiva si sa respectati cerintele tehnice derivate de acolo chiar daca rezultatul estetic este diferit, uneori estetica conteaza mai putin, mai ales la cei care sunt la inceput de drum in asa ceva, apoi persoana respectiva cel mai probabil din experienta alege diferite configuratii pentru a minimaliza cat mai mult dimensiunea pcb-ului dar face asta fiind in perfecta cunostinta de cauza pentru cele implicate, uneori sunt necesare compromisuri care la o prima vedere nu par a fi de inteles, astfel incat estetica sau dimensiunea placii nu ar trebui sa fie prioritatea voastra, ci principala grija tre sa fie corectitudinea legaturilor electrice si a cerintelor tehnice, este deasemenea indicat ca inainte sa va apucati de un cablaj, sa aveti in fata toate componentele necesare pentru a va asigura ca dimensiunea dispusa in soft pentru ele corespunde cu realitatea, eu de multe ori imi editez singur diferite componente in eagle atunci cand arhiva din librarie nu ma multumeste, asta necesita o buna intelegere a softului si multa rabdare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări