Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LC-metru pt radioamatori

Blacksmith

Postări Recomandate

Am gasit schema asta de LC metru si vreau sa o fac : http://py2wm.qsl.br/LC_meter/LC_meter-e.html

Schema este aici : http://py2wm.qsl.br/LC_meter/Lc_sch.pdf

E special pt radioamatori. Masoara inductante de la 1nH la 150mH si condensatori de la 0,01p la 10uF.

Ceea ce nu inteleg eu este ce se face din butoanele alea Lx si Cx, sint 2 in dereapta si 2 in stanga. Care cu care sint grupate ? si cum trebuie sa fie cand masori ?

Iar bobina de 68uH banuiesc ca trebuie sa fie pe aer, ca daca e pe ferita isi modifica inductanta in functie de frecventa si nu e bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

14

• nico_2010

12

• Yo4You

1

Butoanele Cx si Lx sunt grupate potrivit functiilor lor. Pentru masurarea bobinelor comutatoarele Cx trebuie sa fie in pozitia deschis si Lx inchise (astfel bobina de masurat se afla in serie cu bobine de 68uH), iar pentru masurarea condensatorilor, comutatoarele Lx trebuie sa fie deschise, iar Cx sa fie inchise (bobina de 68uH are un capat la masa, iar condensatorul de masurat se afla in paralel cu C2).Deschis = pozitia spre dreaptaInchis = pozitia spre stangaBobina de 68uH trebuie sa fie o bobina cu factor de caliltate ridicat si rezistenta mica in curent continuu--> deci pe ferita nu in aer).

Link spre comentariu

Dar ferita isi modifica permeabilitatea in functie de frecventa si va rezulta alta inductanta la o alta frecventa, nu ?

La maxim 600kHz cat ajunge frecventa oscilatorului, putin probabil.Iti recomand asta:http://store.comet.srl.ro/ro/Catalogue/Product/9506/
Link spre comentariu

Butoanele Cx si Lx sunt grupate potrivit functiilor lor. Pentru masurarea bobinelor comutatoarele Cx trebuie sa fie in pozitia deschis si Lx inchise (astfel bobina de masurat se afla in serie cu bobine de 68uH), iar pentru masurarea condensatorilor, comutatoarele Lx trebuie sa fie deschise, iar Cx sa fie inchise (bobina de 68uH are un capat la masa, iar condensatorul de masurat se afla in paralel cu C2).Deschis = pozitia spre dreaptaInchis = pozitia spre stanga

Eu cred ca e exact invers.Dar oricum ar fi e naspa ca trebuie sa apesi 2 butoane ca sa schimbi dupa L pe C
Link spre comentariu

bobina este de tip rezistenta bobinata cu teleranta de 5% am construit si eu un astfel de LC metru o varianta imbunatatita cu pic16f628 ce inlocuieste si partea de operational.Sa nu se astepte la precizie foarte mare, totusi este un aparat de nelipsit in laboratorul fiecarui electronist.

Link spre comentariu

bobina este de tip rezistenta bobinata cu teleranta de 5% am construit si eu un astfel de LC metru o varianta imbunatatita cu pic16f628 ce inlocuieste si partea de operational.Sa nu se astepte la precizie foarte mare, totusi este un aparat de nelipsit in laboratorul fiecarui electronist.

Depinde de ceea ce vrea sa masoare cu el. Luand anumite masuri, se poate ajunge la precizie de masurare de 1%, insa costurile sunt pe masura preciziei. Spun asta pentru ca le-am intors pe toate fetzele si ceea ce produc are precizie de masura de 2%, indiferent de componenta de masura, insa se poate si mai bine (1%).
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

E vrajeala cu LC-metrul asta, nu e bun de nimic. Daca ii pui cabluri de masura iti arata din start cateva sute de pico-farazi care tot oscileaza, si eu ma asteptam sa masor 0,01pF cu el....Posted Image

Link spre comentariu

E vrajeala cu LC-metrul asta, nu e bun de nimic. Daca ii pui cabluri de masura iti arata din start cateva sute de pico-farazi care tot oscileaza, si eu ma asteptam sa masor 0,01pF cu el....Posted Image

Da, este o vrajeala daca il lucrezi neglijent. Daca ii dai atentia cuvenita obtii erori civilizate (in limita a 5%) functie si de condensatorul de calibrare folosit. Si da, capacitatile alea parazite de care vorbesti sunt generate de influenta mainii asupra unuia dintre cei doi conductori de masura, de un cablaj prost proiectat, de cuplaje parazite intre traseele din zona oscilatorului realizat cu LM311, cabluri prea subtiri si prea apropiate intre ele tot in aceeasi zona.

in 2002 l-am realizat si a functionat ireprosabil pana l-am realizat pe al meu dupa conceptie proprie (ca soft) in 2011.

Link spre comentariu

De unde stii tu ca l-am lucrat neglijent ?? hai ca asta e chiar tare ! :rade: Condensatorul de calibrare este de 1nF 5% COG, destul de bun zic eu.Insa bobina am pus de 100uH ca n-am avut de 68uH. Si am facut asta pentru ca am citit in textul lui ca nu conteaza de ce valoare este bobina ci condul de 680pF pentru ca determina el valorile automat la calibrare. Dar se cam pare ca nu este asa.Dar nu asta ma deranjeaza cel mai tare ci faptul ca nu pot sa-i pun cabluri de masura ca incepe sa o ia razna. Daca nu-i pun cabluri de masura atunci cum sa masor ?? wtf?Cred ca si eu o sa-mi fac unul tot conceptie proprie.

Link spre comentariu
De unde stii tu ca l-am lucrat neglijent ?? hai ca asta e chiar tare ! :rade:

Condensatorul de calibrare este de 1nF 5% COG, destul de bun zic eu.

Nu esti primul care se plange!!

Condensatorul ar putea fi bun

Insa bobina am pus de 100uH ca n-am avut de 68uH. Si am facut asta pentru ca am citit in textul lui ca nu conteaza de ce valoare este bobina ci condul de 680pF pentru ca determina el valorile automat la calibrare. Dar se cam pare ca nu este asa.

Mai citeste odata textul brazilianului. Inductanta folosita de el (si care este luata in calcul de soft) este de 68uH si NU DE 100uH. Eu, spre exemplu, folosesc asa ceva:Posted Image

Dar nu asta ma deranjeaza cel mai tare ci faptul ca nu pot sa-i pun cabluri de masura ca incepe sa o ia razna. Daca nu-i pun cabluri de masura atunci cum sa masor ?? wtf?

Cred ca si eu o sa-mi fac unul tot conceptie proprie.

Si inca odata, este normal sa o ia razna din cauza sensibilitatii ridicate a circuitului de intrare. Cablurile de masura trebuie sa fie cat mai scurte si relativ groase.

Posteaza o fotografie cu aparatul realizat de tine si dupa asta mai vorbim.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări