Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Piesa din carbune obtinuta prin presare la rece


asiral

Postări Recomandate

Va salut,Vreau sa obtin o piesa din carbune prin presare la rece, in regim homemade. In principiu este usor... Problemele apar la in ce priveste calitatea acesteia. - prima cerinta este sa aiba o rezistenta mecanica cel putin asemanatoare cu banalul electrod de carbune din bateriile clasice. Stiu ca acela este obtinut prin diverse tehnici de sinterizare... tehnica dificila sa nu zic imposibila in regim homemade. Pentru a obtine aceiasi rezistenta fizica ar fi oare necesar sa fac amestecul de carbune cu ceva liant? Daca DA, atunci trebuie sa tin cont de a doua cerinta- a doua cerinta este ca rezistenta electrica sa ramana aceiasi cu a carbunelui, indiferent de liantul ce s-ar ingloba in amestec.Discut de un posibil liant, pe ideea ca in timp piesa sa nu se deterioreze, exfolieze datorita diverselor cauze naturale: umezeala, alternanta rece-cald.- alt aspect tine de alegerea tipului de carbune, mangal sau carbune fosil?A confectionat cineva o piesa in acest mod?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • asiral

    4

  • Ticu

    2

  • tranzistoras

    2

  • remus68

    1

Top autori în acest subiect

Banuiam eu ca doar prin prelucrarea mecanica a unei piese brute. Altfel nu reusesc sa-i confer duritate fizica in timp, indiferent ce tip carbon folosesc.... si totusi, carbunele din electrodul bateriilor este mai poros (mai carbunos si nu grafitos) :confuz1 adica poate, poate... se poate, nu vreau sa-mi omor speranta.

Link spre comentariu

... si totusi, carbunele din electrodul bateriilor este mai poros (mai carbunos si nu grafitos)

Porozitatea la electrozii de grafit este cam 20% daca dai clic pe electrozi in link si totusi... e grafit. Transformarea carbunelui in grafit e la nivel cristalografic. Din izolator devine conductor.
Link spre comentariu

@Ticu, am observat porozitatea la grafit, exprimarea mea a fost oarecum in virtutea inertiei. Este buna varianta de prelucrare mecanica dintr-un astfel de electrod masiv, deoarece si piesa trebuie sa aibe o sectiune de cateva sute de cmp. Deocamdata ma gandesc la a face piesa prin comprimare din ceva carbon care il gasesc prin batatura casei. A trecut timpul cand intram liber in orice intreprindere si prin/pe linga hale gaseam imediat orice material doream.@tranzistoras, sper ca dezvaluirea scopului sa-mi aduca si solutia (macar liantul necesar) :smt115 Este vorba de o piesa din carbon, pe care sa o folosesc ca electrod intr-o baterie aluminiu-aer. Forma nu este atat de importanta, exceptand suprafata de cateva sute de cmp, cat rezistenta mecanica in timp si mai ales rezistenta electrica. Cochetez cu ideea unei baterii metal-aer, cele mai mari sanse sunt de partea aluminiului, in sensul unei posibile solutii practice. (caut prin ranita mea bastonul de maresal de care zicea Napoleon) :smt069

Link spre comentariu

Interesanta si productiva, zic eu.Tehnologia exista, se produc astfel de baterii, insa... doar la nivel de "nasturi", gen aparate auditive, etc. Este inutil sa discutam de ce nu se fac si marimi "serioase". Inutil in sensul de a face speculatii gen... conspiratii mondiale. Considerente si motive tehnice, este cu totul altceva. Dealtfel au aparut (s-a inceput sa se faca reclama) de curand si la un fel de "hibrizi", adica acumulator reincarcabil clasic + element metal-aer.Idea este: in pofida faptului ca panourile footvoltaice se realizeaza in masa, exista multi oameni care isi realizeaza singuri panouri fotovoltaice homemade (indiferent ca e vorba de hobby sau considerente economice). Poate nu e prea inspirata comparatia, dar sigur cine vrea intelege sensul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări