Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce incarcator imi trebuie ?

Vizitator

Postări Recomandate

Va salut si va rog sa-mi dati o sugestie. Doresc sa incarc acumulatori cu plumb pentru o camera video, mai veche (VHS). Ei se numesc BP 122 si au 12 volti la 2 300 mA. Avand in vedere ca sunt cu plumb stiu ca acestia au un regim special de incarcare. Asadar ce incarcator sa cumpar ?Va multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

Presupun ca de fapt pe el scrie capacitatea 2300 mAh (miliamperi-ora), nu 2300 mA. In regim normal de incarcare de 10 ore ar trebui incarcat cu un curent de 2300/10 = 230 mA.

Poti incerca o solutie improvizata dar ieftina cu un redresor de 18V care poate da minimum 250mA (eventual daca ai un incarcator de laptop de 16-19V). Minus pe minusul acumulatorului, iar intre plusuri o rezistenta de 15-25 ohmi la 3 watt. Valoarea exacta a curentului de incarcare o masori cu un miliampermetru (in serie cu acumulatorul); e de dorit ca sa aiba valoarea aproape de 230 mA.

Apoi, in timpul incarcarii, cu un voltmetru conectat in paralel pe bornele acumulatorului urmaresti tensiunea. Cand ajunge la 13.8 V intrerupi incarcarea.

Daca doresti automatizarea incarcarii si poti sa construiesti un montaj, o schema simpla este asta http://www.talkingelectronics.com/proje ... s.html#84B. Limiteaza automat curentul si tensiunea de incarcare. Rezistenta de jos ar trebui sa aiba 2,8 ohm / 1W ca sa obtii limitarea curentului la maxim 230 mA. Folosesti un redresor de 18V care poate da minim 250mA.

Link spre comentariu

Am incercat schema "pe masa" fiindca ma temeam sa nu fi recomandat ceva aiurea. Merge bine. Cateva observatii:Led-ul trebuie sa fie foarte eficient, fiindca prin el trec doar cateva zecimi de mA. Oricum nu se aprinde decat la inceput, cand curentul este limitat la valoarea 500mV/2,2 ohm=230mA. Deschiderea tranzistorului, daca are amplificare mare, se face pe la 500mV si nu 650mV cum a considerat autorul. De aceea rezistenta las-o de 2,2 ohm, nu 2,8 cum am scris anterior.Dupa asta, curentul incepe sa scada (pana spre zero), pe masura ce tensiunea pe acumulator se apropie de tensiunea-limita reglata din potentiometru (reglaj fara a avea acumulatorul cuplat). Sfarsitul incarcarii nu este semnalizat; practic trebuie testata tensiunea pe acumulator cu un voltmetru.Valoarea-limita a tensiunii ar fi 13,8 V daca lasi acumulatorul permament in incarcator (cum e cazul surselor neintreruptibile UPS), sau 14,5V daca urmeaza sa-l descarci ulterior.LM317 trebuie pus pe un radiator termic fiindca pe el se disipa totusi maxim 0,23A x (18-11V) = 1,6W.Motivul pentru care trebuie alimentare la 18V: 14,5V maxim pe acumulator + 0,5V pe rezistenta senzor de curent + 3V cadere de tensiune pe LM317 recomandata de fabricant = 18V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări