suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Buna ziua!De vreo saptamana ma tot chinui cu un montaj care actioneaza niste contactoare. Contactoarele au bobina la 220V~; cand decupleaza, imi dispare imaginea de pe display (procesorul nu se reseteaza, continua sa ruleze perfect programul). Am pus condensator pe contacte... nu reusesc sa-i dau de cap de nicio culoare.Ieri m-am gandit sa folosesc un optotriac (nu am mai lucrat niciodata cu triace, tiristoare...). Am citit in fisa tehnica de la un MOC3041 ca poate "duce" pana la 300mA. Buun... eu am un consum de doar 30mA, deci ar trebui sa fie perfect, nu? Doar ca... imi lipseste ceva teorie deoarece odata activat ASA RAMANE.Ma puteti ajuta, va rog, sa rezolv si eu problema asta? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 220V curent continuu sau alternativ? Pentru ca optotriacul ramane amorsat (cuplat) in curent continuu.Nu ati mentionat nimic de dioda antiparalel care trebuie sa existe pe bobina oricarui releu cuplat la electronica. Ceea ce patiti dv. pare sa fie un ''kickback'' din cauza lipsei acelei diode si combinata cu autoinductia bobinei si presupun ca asa se blocheaza portul de iesire. Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Bobina contactoarelor e la 220V alternativ. Ma asteptam ca atunci cand trece prin zero sa imi decupleze, daca nu mai alimentez led-ul optotriacului; dar nu se intampla asa. De ce?Cat despre dioda antiparalel, vorbim de montaul cu relee, nu? Da, ea exista. Daca nu cuplam contactoarele la relee montajul mergea PERFECT. Cand puneam si contactoarele, la decuplare imi disparea imaginea de pe lcd (NU se reseta procesorul). Aveam si condensator pe contactele reului... tot! De aceea am facut montajul cu optotriac. Dar cu acest montaj... ALTA! Nu mai decupleaza!!! Scot din priza toata partea de control si tot nu decupleaza! Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Pune o schema cu ce ai acum,e mai usor sa intelegem asa. Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Schema este urmatoarea schema2.pdf Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Moc e pus in schema in locul releelor? de ce scrie triac pe +5v? Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Nu scrie pe +5V, scrie pe rezistenta aia! Am scris asa ca sa imi fie cat mai usor cand fac cablajul, sa nu stau sa caut, sa stiu imediat langa ce s-o pun. :)E ceva gresit in schema astfel incat sa nu decupleze? Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Deci eu nu pricep si pace ai montajul asta si aveai niste relee in colectoarele T1;T2 care la randul lor cuplau niste contactoare cu bobina la 220?Cand cuplau contactoarele iti disparea scrisul de pe afisaj dar procesorul continua sa functioneze?asta e problema? Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Care e natura si parametrii sarcinilor comutate de triace?Concret, ce comanda ele? Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Hai sa uitam de montajul anterior (cel putin de moment). Am explicat un pic ce pateam inainte si de ce am ajuns la montajul cu optotriace.Referindu-ma DOAR la schema ce am postat-o: unde scrie circ.1 si circ.2 vin contactoarele. Au bobina la 220V~. Dupa ce cupleaza ramane asa. NU MAI DECUPLEAZA!!! Scot din priza toata partea de control si contactoarele continua sa ramana cuplate!Ce am gresit? Ce nu e ok in schema?@ em2006: asa cum am scris si mai sus, conectez bobina contactoarelor. Am masurat consumul unei bobine si nu depaseste 30mA. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Uita-te putin aiciDupa montajul tau ar trebui ca atunci cand conduce moc-ul sa ai 220 v ca intre G si A1 .Fa montajul asta si baga bobina releului in locul becului.Sau daca folosesti un singur contact al contactorului pui consumatorul direct in locul becului si ai scapat si de contactor.Sau daca ai mai multe contacte NO (2-3)pui t1:t2 mai zdraveni si comanzi mai multe moc-uri cu circuitele aferente si iese mai smecher decat cu contactor ,presupun ca asta urmarestiSau... Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Am gasit si eu montajul asta pe net. Ceea ce nu inteleg este de ce al meu nu functioneaza; din moment ce eu nu depasesc 300mA (maxim cat are moc 3041), nu pot folosi direct optotriacul? De ce tre' sa-l folosesc ca driver pt alt triac?Mi-ar fi de mare ajutor cateva explicatii ca data viitoare sa pot sa fac ceva fara a deschide mii de posturi pe forum! Multumesc! Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 They are designed for use with a triac in the interface of logicsystems to equipment powered from 115 VAC lines, such asteletypewriters, CRTs, solid-state relays, industrial controls,printers, motors, solenoids and consumer appliances, etcAsa scrie la mine in datasheet,in engleza mea de balta inseamna ca sunt concepute pt a fi utilizate impreuna cu un triac,daca citeai asta probabil nu trebuiau mii de posturi....... Link spre comentariu
suirammarius Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Mda... asta nu am vazut! :(Vorba ta, in engleza mea de balta, eu inteleg ca functioneaza de la 115 V~; deci nu pot fi folositi sub 115 volti, nu?Ideea cu inlocuirea contactorului cu un triac mi se pare foarte buna! As mai avea o intrebare (sper sa nu devin obositor, dar nu am lucrat niciodata cu triace): rezistentele ce apar in circuit (doua de 330 si una de 39) cum se calculeaza?Circuitele ce le alimentez cu cele 2 contactoare sunt de caldura (un fel de rezistente electrice) si au un consum de 25A. As avea nevoie de un radiator destul de mare pt 25A, nu? Link spre comentariu
marius_3004 Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Na,ca am uitat.Verifica daca nu cumva ai o ,,sarma" intre pinii de iesire,daca ai legat cum zici.Am o banuiala... Cam da cu radiatorul.De fapt cam aceeasi schema e folosita si in contactoarele statice.La cele trifazice de 50 amperi au radiator destul de mare plus cooler. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum