Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tensiune mica la capat de linie


Vizitator sorano20

Postări Recomandate

Vizitator sorano20

Sunt la capat de retea si am probleme mari cu tensiunea de retea care imi scade la 160 v. Problema e ca as vrea sa alimentez 3 pompe de apa antrenate cu motoare asincrone monofazate care au in total 7.5 kw. Stabilizatoarele de tensiune pentru o astfel de putere sunt foarte scumpe si cam greu de gasit. Ce sugestii imi dati ?Cineva mi-a spus sa vin cu un traf de putere si sa pun pe o faza doar secundarul ca sa-l folosesc ca o bobina pentru curentul cerut de motoare dar imi trebuie niste calcule sa stiu despre ce e vorba si ce fel de traf imi trebuie. Nu se poate realiza oare un traf ridicator de tensiune de la 160 v la tensiunea nominala de 220 v pentru o putere ceruta la motoare de peste 7.5 kw ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    6

  • ronyku

    2

  • gauss

    1

  • lorik199

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Problema e urmatoarea, la 220V ai 34A consum pt 7,5kW, 160V o sa ai 48A consum(neglijand randamentul instalatiei ridicatoare), la acest curent tensiunea o sa scada si mai mult.Cel mai simplu, daca tensiunea de 160V e relativ constanta, poti folosi un traf facut special cu primar la 160V si cu secundar la 70V si 35A, mai exact o putere de 2,5kW

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

Tensiunea nu scade de 160v dar nu este constanta la 160v . Depinde de ceilalti consumatori. Dimineata ajunge si la tensiunea nominala dar pt putin timp. Cel mai mult sta la 180v pe tot parcursul zilei si seara scade la 160v. In orice caz cred ca sunt pe drumul cel bun dar nu inteleg un lucru. De ce ai scazut tensiunea la secundar la 70 v rspectiv puterea la 2.5kW daca motoarele mele au 7.5 kW? si nu sti unde si cine mi-ar putea face un astfel de traf ?

Link spre comentariu

La 160 V , si dupa cum variaza tensiunea , ma tem ca reteaua dvs . nu dispune de putere instalata pentru consumatori de 7,5 KW ... inseamna 40 A ( la 220 V ) , cam mult pentru o retea casnica ... vedeti in contract cit trebuie sa va asigure furnizorul , si intreprindeti demersuri ... sincer sa fiu , nu cred ca veti rezolva mare lucru , e tipic pentru treburi facute pe hirtie , fara acoperire in teren ... ginditi-va la un grup electrogen de 15 kVA ... ( ca sa nu zic 15 KW ... ) .

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

Reteaua duce pana la 63A. Motoarele pana la 190v functioneaza "rotund" si la 7.5kW sigur nu-mi topeste firele . Pentru stabilizarea tensiunii am preluat ideea de mai sus cu un autotraf cu 2 bobine cu tens la secundar de 70v , 2.5kVA adica 70v + 160v (cat am eu) sa am 230v dar cum sa fac legaturile ? Are cineva o schema ceva ?

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

Reteaua este monofazata de 220 v sau 230 v nu stiu care e varianta corecta si ca imi duce pana la 60A stiu de la un energetician. Tensiunea imi scade la 160 v fara sarcina. Revin cu ultima intrebare: are cineva o schema sa vad cum as putea lega un astfel de traf ?

Link spre comentariu

Pai daca duce 60A, atunci ar trebui sa ai 230V +/- 10% , cand consumi 60A.Ai tensiunea intre 215 si 255V cand consumi 60A? Nu? Atunci linia nu duce 60A!

Revin cu ultima intrebare: are cineva o schema sa vad cum as putea lega un astfel de traf ?

Mai bine revin-o peste mesajele postate, in special pe linkul meu, in care am explicat cat se poate de clar pasii pt proiectarea unui astfel de traf.Asta in cazul in care chiar vrei sa ingenunchiezi reteaua
Link spre comentariu

Reteaua... imi duce pana la 60A stiu de la un energetician...

Mare meseriaş trebuie să fie acela, dacă se pun într-un tablou siguranţe de 63A, nu înseamnă că duce atîta. Cablele ce diametru au şi din ce material sînt făcute?
Link spre comentariu

eu cred ca nu este vorba de un consumator casnic

daca nu cumva are bransament separat

sau o instalatie supradimensionata

 

oricum varianta cu autotransformatorul mi se pare cam riscanta

ar fi bine sa expuneti toate datele problemei

mai ales care este regimul de functionare al pompelor

sunt sau nu supravegheate care este rolul lor

 

http://www.shopmania.ro/bricolaj/p-stab ... a-17975561

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

Nu stiu exact ce grosime au dar pornesc motoarele cand am tensune buna. Sunt f confuz. Eu ma ocup de depanari laptopuri si problema asta ma depaseste. Ca sa-mi scurtez agonia nu ai putea sa-mi rezolvi treaba asta contracost sau nu sti pe cineva ? Chiar daca ma lamuresc cum sta treaba cu amperii din retea tot ajung la traf si n-am facut asa ceva. Mai am o varianta daca nu merge planul A si anume sa cumpar o alta pompa disel si sa am numai un motor electric de 1.5kw. Cu stabilizator sigur nu merge ca am facut proba cu unul de 1.8kw imprumutat pentru motorul de 1.5kw si cand ajunge la 160v stabilizatorul declanseaza si se opreste. Si inca un lucru care probabil e important: Cred ca electricienii si electronistii ar trebui sa vb aceeasi limba dar se pare ca sunt multe dialecte si am auzit mai multe variante de rezolvare a problemei. Daca tu imi spui ca reteaua nu suporta 60A atunci asta este un exemplu destul de elocvent de diferente de limbaj si de aici se explica confuzia mea. Cred ca ar fi mai bine sa incep sa ma dicumentez bine din surse infailibile si sa nu mai intreb si sa postez prostii pe forumuri .... dar pana atunci problema mea e nerezolvata si-s nervos ca mi se usca ceapa vietii.

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

.... am un solar si scot apa pt el de la 20m adancime. Am 3 pompe actionate de motoare electrice asincrone monofazate pt alimentarea cu apa. Un motor de 3 kw il am in fantana aproape de apa, alt motor de 2 kw il am chiar la iesirea din fantana care vine in ajutorul celui de jos iar al treilea de 1.5 kw il am in solar. Toate 3 pompele au furtunul de alimentare cu apa inseriat ca sa am presiune in sistemul de picurare din solar. Distanta e considerabila de la fantana la solar si nu pot elimina nici o pompa. Timpul de functionare e aproximativ 5-6 ore pe zi din 2 in 2 zile. Pompele sunt supravegheate. Mentionez ca sunt la capat de linie si sunt printre ultimii consumatori si traiesc in Romania lucru care e destul de evident. Daca tre ceva informatii legate de caracteristicile motoarelor va spuns si alea

Link spre comentariu

Pai daca nu ai tensiune inseamna ca e o problema cu alimentarea...cum poti sa zici ca duce (adica nu exista probleme) cand...Limbajul e aceelasi, ba chiar am si argumentat. Daca nu vrei sa crezi, treaba taE ca si cum tu mi-ai spune ca o baterie de laptop e buna, desi tine doar 5 min. Se vede clar ca nu mai e bunaTi-am zis sa vorbesti cu distribuitorul de energie electrica, nu vrei, nu vrei.Pune autotraful si vezi ce o sa cedeze

Link spre comentariu
Vizitator sorano20

Am facut demersuri cu distribuitorul .. cereri .. treburi ... dar dureaza mult si probabil multi bani. Problema s-ar putea remedia daca in zona ar mai aparea cativa consumatori si ar schimba cu o retea trifazata dar pana atunci ma arunc in fantana. Eu am vorbit generic cand am zis ca o retea ar trebui sa "duca" , m-am referit la o retea cu parametri normali.... A mea e anormala. Zona in care stau eu este cea mai exploatata zona agricola din tara si sunt multi consumatori inductivi.Sunt f multe sere si cand pornesc astia motarele cam in aceasi perioada din zi (ca si aici sunt niste reguli de udat in solar , nu poti uda cand vrei tu ) la mine nu mai ajung 220 volti. Ca daca as avea 220 v motoarele mele merg bijuterie si n-as mai pierde vremea pe aici. Sa inteleg deci ca solutia ta este sa astept distribuitorul sa rezolve el. Cred ca-mi vand sera.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări