Marius84 Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Salutare!Este vorba de activarea alarmei interne dintr-un UCH de logan faza1.Este emis un semnal intermitent de +5v, respectiv 2 secunde este on, doua secunde este off.Efectiv masurat fata de masa am 4,73v.Am facut exact ca in montajul din poza de masi jos, dar nu functioneaza pe masina. In schimb, testat pe o sursa atx, aplicand 5v de pe ramura dedicata, releul anclanseaza ok. Nu-mi explic de ce nu merge pe masina. Singurul lucru pe care nu l-am respectat in schema sunt rezistentele, in loc de 33k am pus 22k si in loc de tranzistorul BC337 am pus BC547B. M-am gandit ca merge, bobina releului ia cam 130 mA si in datasaheet spune ca tine pana la 600mA. Ceva idei?Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Nu stiu ce este Pin 35VCH? Un contact la masina?Dar un BC547 ar trebui sa mearga, Pune in loc de cele 2 rezistente de 22k (in cazul tau inlocuiesc cele de 33k) doua rezistente de 1k. Controllerul tau este decuplat, nu?! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Goagăle ştie tot, dar nu-l întreabă nimeni. http://www.fairchildsemi.com/ds/BC/BC547.pdf Seria asta de BC-uri are maxim 100mA Ic, asta înseamnă că se poate folosi normal pînă pe la 20-30mA. Faţă de BC337 care are maxim 800mA Ic şi ţine lejer acel releu: http://www.fairchildsemi.com/ds/BC/BC337.pdf ................. Micşorează rez din bază la 10k sau mai jos. Link spre comentariu
Marius84 Postat Ianuarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Salutare!Se pare ca am scris eu prostii. De fapt am folosit BC548B. Am citit foaia de catalog a acestuia si am vazut ca tine 600 mA. Gresesc? Am micsorat rezistentele din schema de mai sus pana la 1kohm fiecare si montajul functioneaza ok. Este prea putin 2kohmi intre procesor si tranzistor? Link spre comentariu
Selena Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Nu cunosc ce procesor este acolo, insa pentru liniste mai pune un tranzistor cuplat direct cu cel din schema, adica montaj Darlington, si astfel vei putea mari rezistenta serie si curentul necesar la intrare va fi mult mai mic. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Salutare!Se pare ca am scris eu prostii. De fapt am folosit BC548B. Am citit foaia de catalog a acestuia si am vazut ca tine 600 mA. Gresesc? Am micsorat rezistentele din schema de mai sus pana la 1kohm fiecare si montajul functioneaza ok. Este prea putin 2kohmi intre procesor si tranzistor?Dupa ce am citit mai multe datasheet, gasesc ca informatia pe google este contradictorie. BC548 este si 100mA si 500mA (acelasi producator Fairchild). Nu l-am gasit la 600mA, doar max 500mA (http://www.philohome.com/sensors/gp2d12/gp2d12-datasheets/bc548.pdf). Dar tind sa cred ca 100mA este real (Zal are dreptate ). 2kohm este relativ bine asa "dupa ureche". Zi-ne cat se incalzeste capsula. Daca frige la deget, atunci nu o sa aiba viata lunga (tot metoda urechii folosita) si o sa trebuiasca sa pui un tranzistor mai solid. Link spre comentariu
Selena Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Pune un tranzistor mai solid, comandat direct de unul de mica putere si rezistenta mai mare in baza. Daca se arde ceva, rezistenta mare nu-ti va chinui iesirea din procesor. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 5V prin 1+1kohm va limita, in orice situatie, la 2.5mA care este absolut acceptabil pentru o iesire de controller. De acord ca un transistor mai puternic va oferi o fiabilitate in timp mult mai ridicata decat micutul transistor ales. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 E greşită acea foaie de catalog, restul măsurătorilor sînt date ptr Ic 2mA. 600 o fi puterea disipată, 600mW a capsulei...................Cînd am zis rez mai mici de 10k nu m-am gîndit la unele de 1k, să nu fie prea mici ptr procesor. Link spre comentariu
Marius84 Postat Ianuarie 21, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Multumesc pentru raspunsuri. Capsula nu se incalzeste mai deloc. Iesirea in cauza este pentru alarma la deschiderea usii autoturismului cu ranga sau alte ustensile, deci sper ca va fi destul de rar comandat tranzistorul de procesor .Oricum, poate functiona maxim un minut, asa este setat din soft. Din care minut este comandat sa suporte chinul doar jumatate din timp. Sper sa tina, e destul de anevoie de umblat la el.Puteti sa-mi aratati o combinatie de doi tranzistori? Ma refer un tranzistor mai slab care comanda unul mai puternic, care in cele din urma comanda releul.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 http://en.wikipedia.org/wiki/Darlington_transistor Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Cu un BC639 comanzi direct releul si va tine sigur fara ptobleme. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Exista mosfeti cu deschidere destul de mica, ( maxim 2,5-3V ) se pot gasi usor pe placi de baza PC si suporta curent de ordinul zecilor de amperi, sunt ideali in asemenea situatii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum