Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce nu circula curent si pe acolo?


Vizitator F_ioan

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Selena

    8

  • Marian

    6

  • valangjed

    6

  • lorik199

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intrerupatorul are rezistenta neglijabila, sau 0, deci cand e inchis e ca si cum ai scurtcircuita rezistenta R2, sau nu ar fi acolo.Fiind vorba de curent continuu, bobina fiind probabil considerata ideala, curentul e dictat de R1, curent ce-l poti calcula singur din legea lui ohm

Link spre comentariu
Vizitator F_ioan

Tot nu am inteles.. :jytuiyu deci daca are rezistenta ce tinde la zëro daca as calcula I=U/R ar veni ceva impartit la zero si de asta nu merge??adica de ce electronii nu se duc si pe dincolo(adica miscarea lor, efectul de unda , nu ei practic, ci curgerea lor)? Ce o opreşte?(scuze in avans pentru banalitati, dar nu vreau sa sar peste niste lucruri elementare inainte sa invat altele )

Link spre comentariu

Tensiunea pe intrerupatorul inchis este zero pentru ca se considera rezistenta intrerupatorului zero iar tensiunea este egala cu produsul dintre rezistenta si curent.Tensiunea pe rezistenta trebuie sa fie tot zero pentru ca este egala cu diferenta de potential dintre cele doua noduri.Pentru ca tensiunea pe rezistenta sa fie zero trebuie sa ai curentul egal cu zero deoarece rezistenta nu mai e nula ca in cazul intrerupatorului.Acestea sunt cazuri teoretice , in practica nu gasesti rezistenta nula decat la supraconductoare.

Link spre comentariu
Vizitator F_ioan

Am intelees :aplauze e ca si cum rezistenta ar fi un dop(cu niste mici gaurele) iar pe intrerupator drumu e gol,si pana ajung electronii sa treaca prin gaurele se "umple" conducta pana la cotitura drumului spre intrerupator, si pe acolo se redirectioneaza tot fluxul de curent.

Link spre comentariu

@yo9hnf a explicat cel mai bine ideea, curentul va urma intotdeauna calea cea mai scurta, atunci cand intrerupatorul este deschis singura cale de urmat este prin rezistenta, insa atunci cand se inchide intrerupatorul, curentul are 2 trasee disponibile, evident ca o va alege pe cea mai scurta, aceea fiind intrerupatorul a carui rezistenta este mai mica, in acest caz curentul I2 este teoretic nul/zero. Ca si un soi de analogie, imagineaza-ti curentul ca fiind un izvor de apa, si cele 2 trasee ( rezistenta si intrerupatorul ) 2 drumuri posibile cu aceeasi destinatie pentru apa din izvor, ambele coboara o panta abrupta, unul direct si altul serpuit, atunci cand drumul direct este blocat apa nu poate circula decat pe celalalt traseu, cel serpuit ( cazul intrerupator deschis ), cand insa traseul direct este eliberat apa va curge direct pe acolo ( intrerupator inchis ). Asa se explica faptul ca spre exemplu lucratorii care intretin retelele de inalta tensiune se protejeaza cu un soi de costum special metalic, rezistenta sa fiind minima ( infinit mai mica decat cea a corpului uman ) curentul va circula doar prin costum si lucratorii nu sunt afectati.

Link spre comentariu

Total de acord cu userul iuli09. Curentul va strabate intotdeauna traseul cel mai usor, nu cel mai scurt. Intotdeauna va merge pe calea cea mai usoara si in cazul de fata va trece prin intrerupator, deoarece rezistenta acestuia este zero si automat diferenta de potential pe capetele rezistentei va fi 0, nu vei gasi nici o tensiune pe terminalele acelei rezistente daca intrerupatorul este inchis. Acea schema ofera posibilitatea alimentarii bobinei pe doua nivele de tensiune : 1 - cand e inchis intrerupatorul si bobina este alimentata la tensiunea din sursa de alimentare, 2 - cand intrerupatorul este deschis si bobina este alimentata la o tensiune egala cu tensiunea de alimentare din sursa din care se scade pierderea de tensiune pe rezistenta. Abia in cazul 2, cand intrerupatorul va fi deschis se poate gasi o tensiune pe capetele rezistentei - atunci curentul trece pe acolo. :da

Link spre comentariu

Nu mi-a placut niciodata formularea asta "curentul alege calea cea mai scurta".Daca in loc de intrerupatorul cu rezistenta nula am avea o rezistenta oarecare , atunci curentul ar circula prin ambele rezistente intensitatea curentului prin fiecare rezistenta fiind invers proportionala cu rezistenta respectiva .Asta ca sa fim mai exacti si mai expliciti.

Link spre comentariu
Vizitator F_ioan

Da e mai corect spus drumul cu REZISTENTA cea mai mica nu cel mai scurt drum, asa as putea face un intrerupator lung de 2 km( cu rezistenta practica zero) ,iar curentul ..ar ocoli cam mult. dar presupun ca exista un interal mic de timp atunci cand sursa e pornita prima data cand efectul electric se transmite si pe R2, asta pana "afla " ca exista un drum mai usor

Link spre comentariu

Da exista o perioada de ordinul microsecundelor ,sau chiar mai mica ,atunci cand inchizi intrerupatorul cand apare asa numitul regim tranzitoriu dar studiul regimului tranzitoriu este mult mai complex si implica matematici superioare (derivate , integrale , ecuatii diferentiale , transformate Fourier si Laplace) .Asta, doar asa , informativ.

Link spre comentariu

"Cand intrerupatorul e inchis R2 e scurticrcuitat. De ce nu circula curent si pe ramura lui R2? Cat e I2 cand intrerupatorul e inchis?"

 

In realitate, circula curent si prin ramura lui R2, si prin ramura intrerupatorului. Sa detaliem:

 

Orice intrerupator prezinta un contact imperfect, care se strica treptat pe masura comutarilor repetate (mai ales la intensitati mari si datorita supracurentilor de autoinductie produsi de bobina din circuit).

Sa presupunem ca la un moment dat al vietii acestui intrerupator rezistenta sa de contact a devenit R'=0.01ohm. In paralel cu R2=1ohm, face (0,01x1)/(0,01+1)=0,0099ohm. Presupunand ca curentul principal in circuitul serie este I1=3A, rezulta ca tensiunea la bornele grupului paralel R'//R2 este:

U=3x0,0099V=0,0297V

 

Intensitatile curentilor sunt:

I'=0,0297:0,01=2,97A (prin intrerupatorul inchis);

I2=0,0297:1=0,0297A=29,7mA (prin R2)

 

(Intensitatea curentului in circuit, cand am depasit regimul tranzitoriu impus in principal de bobina, este mai mica decat 15:(2+1)=5A. Eu am luat cazul 3A, presupunand ca si sursa si bobina au si ele o rezistenta)

 

In concluzie, trece curent prin orice portiune de circuit, inclusiv prin intrerupator.

 

Acum sa critic: cine continua sa afirme, in mod primitiv, ca la gruparea paralel curentul o ia pe calea cea mai "scurta", cea mai permisiva (rezistenta electrica mai mica), nu va putea explica rolul shuntului la ampermetru. Conform acestei afirmatii de neiertat, curentul o va lua numai prin shunt?, dar cum va devia instrumentul? Atentie, la un ampermetru de 3A capat de scala, cu un instrument de 30mA capat de scala, avem situatia asemanatoare din calculul de mai sus, in care R2 ar fi miliampermetrul, iar intrerupatorul inchis ar fi shuntul.

 

Cine mai are dubii, sa masoare cu un ohmetru digital rezistenta contactului diverselor intrerupatoare si comutatoare, dandu-le bobarnace - si se va convinge de ce la masuratori metrologice se utilizeaza fise masive infipte bine. (dar sa le masoare nealimentate, ca sa nu arda digitalul!).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări