Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio pe tuburi


Vizitator george 33

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mitokadona

    16

  • elmar

    6

  • cristian_draghiescu

    6

  • remus68

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Având numai tuburi "P" vă veţi complica destulde mult cu alimentarea filamentelor acestora, încazul unei scheme cu două sau mai multe tuburi.Vă recomand să utilizaţi doar tubul triodă-pentodă(PCL 86) de care dispuneţi, precedat de un circuitacordat. Detecţia se obţine cu o diodă punctiformăobişnuită cu germaniu. Bobina (pentru UM) va avea80-100 spire Φ 0,1-0,3 mm, bobinate pe un miez deferită sau ferocart, iar condensatorul variabil va fide 500 pF. Cu o antenă de 5-10 metri, bine degajată,veţi obţine o audiţie puternică în difuzor a posturilorlocale. Tensiunea de filament a tubului PCL 86 estede 13 V (sau 13,3 V). Pe net găsiţi multe schemede amplificatoare AF cu PCL (ECL) 86.

Link spre comentariu

Eu v-am propus o schemă absolut "clasică", pe bazacăreia puterea la ieşire este incomparabil mai marefaţă de cea oferită de schema găsită de dvs.Acolo detecţia se face pe grila triodei, iar semnalulde audiofrecvenţă este amplificat de partea pentodăa tubului. Tensiunea anodică este mică şi se obţineprin redresarea (şi multiplicarea) tensiunii alternativede 12 V, utilizată şi pentru încălzirea filamentului.Celula de detecţie pe care v-am recomandat-o estecea de mai jos :

post-19062-139829562744_thumb.jpg

Link spre comentariu

http://www.b-kainka.de/kosmos/pcl86.gif aceasta este schema?Mi-o poate cineva explica?

probabil ca nu stii cum vine conectata "lampa" ...am marcat eu pinii(tubului electronic) pe schema ...poate asa intelegi ce trebuie facut :da dar daca nu ai mai facut asa ceva poate fi destul de complicat!P.S nu stiu daca sunt intocmai corecte datele despre bobina ...daca am gresit ,rog pe cunoscatori in domeniu sa ma corecteze... :da

post-8086-139829563306_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator george 33

Multumesc mult exact la asta ma refeream. :aplauze :da Dar ce traf trebuie sa folosesc? Ce antena trebuie sa folosesc ,poate fi portabil ? Si unde vine conectata Ant1,Ant2 sau Ant3?

Link spre comentariu

Dacă totuşi vă atrage acea schemă, e mai greu săo folosiţi pentru a realiza un radioreceptor portabil.De vreme ce schema necesită o antenă exterioarăşi o priză de pământ, aparatul nu mai e portabil.V-am explicat deja că tensiunea anodică se obţineprin multiplicare, soluţie care nu se poate aplica încurent continuu. Aţi avea nevoie de un convertor detensiune DC-DC, pe care nu ştiu dacă l-aţi putearealiza. Tuburile pe care le-aţi enumerat nu sunt delocpotrivite pentru un aparat portabil.Gândiţi-vă şi la tipul bateriei (acumulatorului) pe carear trebui să o folosiţi, numai pentru filament veţi aveanevoie de 13 V/0,3 A, adică aproape 4 W.

Link spre comentariu

pai trebuie sa folositi un traf de adaptare a impedantei de iesire a lampii(imp. mare )la impedanta mica a unui difuzor de 4-16 ohmi...eu cred ca ar merge incercat cu un traf de retea de 220v la 12v(250-500mA)...partea de 220v este legata la lampa iar celanta la difuzor...odata ce ati dorit sa faceti un aparat de radio cu tuburi electronice(mai ales in cazul lui pcl86 ).nu trebuie sa va ginditi la un aparat portabil (in cel mai bun caz transportabil) va trebuie o sursa de tensiune alternativa de 12v ...aceasta se poate obtine de la un transformator de retea de 220v la 12v(cel putin un amper ca intensitate)...antena, daca folositi o bara de ferita de dimensiuni mai mari (ex.diametrul de 8-10mm grosime si lungime de 100mm) nu cred ca mai trebuie antena exterioara ...pentru posturile locale AM...(acum mai depinde si de zona de receptie)iar daca doriti ca bobina sa fie fara miez magnetic (bara de ferita) atunci va trebuie legatura la pamint si o antena exterioara (un fir de cupru in lungime de 5-10m plasat intro zona degajata[fara obstacole ])

Link spre comentariu
Vizitator george 33

Eu vreau sa il fac pe bara de ferita, cate spire trebuie si de ce diametru?

As mai adauga faptul ca L1 si L2 de pe schema trebuiesc inversate. Spirele putine trebuie sa fie de la catod la masa, nu intre grila si catod.

adica in locul lui L2 sa fie L1 si in locul lui L1 sa fie L2 ?
Link spre comentariu

bobina se face la fel cum e facuta in orice aparat de radio AM...am atasat mai jos o poza cu bara de ferita de la apartul de radio Gloria...dvs. trebuie sa faceti numai partea de unde medii(bobina marcata cu albastru)dupa cum se vede si in poza aceasta bobina se executa pe un manson (de hirtie mai tare ) pus peste bara de ferita apoi se bobineaza cele doua L1 si L2 ...firul comun(cel din mijloc ) se leaga la pinul doi al lampii iar cele doua capete pot fi inversate in caz de nevoie ...faceti asa cum vi sa spus...capatul bobinei L2 sa vina la masa montajului iar celant la grila (pin1 ) bineinteles montind si rezistenta de 100k in paralel cu c-ul de 330pf...sarma poate fi speciala de radiofrecventa (multifilara[sau unifilara] acoperit cu matase ) sau un simplu fir de CuEm 0,5-0,8mm ATENTIE ! mansonul de hirtie pe care se bobineaza trebuie sa culiseze pe bara (pentru eventualele reglaje --repozitionare a bobinei in functie de semnal) ... faceti exact cum e in schema...sper sa aveti ceva experienta in executarea montajului...daca ati vazut vre-o data un aparat (de radio) vechi cu lampi ...ati fi avut macar o idee cum sa construiti montajul...daca nu ...cautati poze pe net cu astfel de aparate ...(in special cu interiorul lor) si sper sa reusiti :da

post-8086-13982956401_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări