Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire potentiometri Behringer Pro Mixer DX626


steffy89

Postări Recomandate

Salut! As dori sa schimb potentiometrii de translatie de la un Behringer Pro Mixer DX626 dar nu am gasit altii de dimensiuni macar apropiate de cei defecti iar cei pe care i-am gasit sunt incredibil de scumpi.Pot inlocui potentiometrii de translatie cu potentiometri normali,axiali?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • steffy89

    6

  • remus68

    4

  • corneillus

    2

  • E-1

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ma lamureste nimeni daca merge sau nu? In mod normal nu fac acelasi lucru? Nu vreau sa mixez deci nu am nevoie de manevrabilitatea superioara a celor rectilinii...vreau doar ca mixerul sa fie complet functionabil!

Link spre comentariu

Bineinteles ca merge, mai ales cata vreme spatiul iti permite iar noii potentiometri au aceeasi valoare si curba de raspuns (probabil logaritmici, desi n-as baga mana in foc).Cat despre manevrabilitate, asta e discutabila. Unii gasesc mai usor de facut ajustari fine cu potentiometri axiali.

Link spre comentariu

Am desfacut mixerul dar nu imi dau seama cum sa conectez potentiometrii axiali in locul celor rectilinii.Am pus o imagine mai jos,poate imi explica si mie cineva cum vin legaturile.

post-61746-139829566985_thumb.jpg

Link spre comentariu

Masoara unde ai capetele rezistentei. Va fi un exercitiu util sa vezi cum sint conectate peliculele rezistive in potentiometrul ala cu cursor rectiliniu. Posteaza rezulatatul masuratorilor.La cel cu actionare circulara stii cum sint conectate rezistentele si cursoarele?

Link spre comentariu

ca sa identifici pinii ai nevoie de un multimetru setat pe o treapta de masurare superioara valorii potentiometrului.

schematic asa ar arata http://postimage.org/image/sorid62wl/ .

dupa cum reiese si din desen la unul din capetele potentiometrului se injecteaza semnal, celalalt capat se leaga la masa, iar cursorul reprezinta iesirea potentiometrului si intarea in urmatorul etaj de amplificare.

daca putometrul are sa zic 100 k, iei multimetrul setat pe 200k sa zic si intre 2 terminale o sa ai o rezistenta fixa, de valoare teoretic egala cu valoarea potentiometrului. asa ai identificat capetele potentiometrului. apoi dupa ce ai identificat capetele, celalalt terminal ar fi cursorul, care pentru verificate plasezi multimetrul cu un tester pe el si cu unul pe un capat. miscand de axul potentiometrului rezistenta va varia intre zero si valoarea maxima. potentiometrul fiind stereo va trebui sa procedezi la fel pentru fiecare sectiune. la cel rotativ e simplu. pe centru se afla cursorul.

Link spre comentariu

Pai cand mai puneam cate un potentiometru pentru volum,asa il conectam cum am zis eu la inceput si mergea.Imediat langa pinul pentru masa puneam firul pozitiv al semnalului iar din masa si din al treilea pin plecam cu semnalul catre amplificatori

Link spre comentariu

La volum "zero" din potentiometru, intrarea etajului urmator este pusa la masa, de aia cursorul se leaga la "iesirea" din potentiometru. Daca il montezi invers, la volum "zero" vei scurtcircuita la masa iesirea etajului anterior... e ca si cum ai lega o sirma in paralel cu difuzorul la un amplificator...

Link spre comentariu

eu ti-am explicat, am facut si un desen, dar am muncit degeaba. ai incercat sa pui aparatul de masura si sa identifici terminalele? daca respecti ce au zis colegii si eu nu ai ce gresi. in cel mai rau caz o sa ai volumul in sens invers, adica atunci cand rotesti spre stanga in sens invers acelor de ceasornic, sa creasca volumul caz in care inversezi capetele potentiometrului. ca si functionare dpdv electric sa intelegi mai bine fenomenul si ce se intampla este o aplicatie a divizorului de tensiune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări