Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alezoare


mihaighe

Postări Recomandate

Am cumparat 2 alezoare drepte reglabile de la 13,5 -15,5 si am cateva intrebari :-fiecare are cate un bac deteriorat(la unul este rupt in doua si la altul este ciobit)-credeti ce pot din 2 sa fac unul?-vad ca au 2 piulite de reglare cate una in fiecare capat,cum se face reglarea din ele ?-mentionez ca alezoarele sant noi de acelasi tip(FSR) dar cred ca au fost manipulate si depozitate gresit.Solicit aceste informatii pentru ca spre rusinea mea nu am lucrat niciodata cu asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mihaighe

    4

  • bcristian

    2

  • radu cnc

    2

  • fenobarbital

    1

Top autori în acest subiect

Fiind identice, poti sa pui cutitele (lamele) de la unul la celalalt. Dar daca ciupitura nu este chiar pe varful obtuz (partea cea mai din exterior), e posibil sa mearga si asa.Din cele 2 piulite se regleaza cota, mutandu-le mai jos sau mai sus, intrucat cele 5 canale au fundul dispus pe infasuratoarea unui con. Piulitele au cate un guler conic care apuca capetele lamelor.Nu se poate regla direct cota - sau eu cel putin nu stiu nici o metoda. Se ia cate putin din gaura si se masoara cu calibre sau micrometre de interior.Ai mare grija cu spanul produs de alezoare, in nici un caz nu te atinge de el, produce niste aschii foarte subtiri si ascutite care intra in piele imediat si doare ca dracu' - ghici cum am aflat :)

Link spre comentariu

Posibil sa reusiti din doua alezoare sa faceti unul desi lamelele care aschiaza sunt rectificate impreuna cu corpul alezorului si nu stiu daca sunt interschimbabile.Reglarea se face slabind piulita din partea de jos si desuruband piulita din partea de sus cu cate un sfert de tura se strange iar piulita de jos si asa se mareste diametrul alezorului. Lamele care aschiaza culiseaza pe un canal inclinat.Cu aceste alezoare nu se poate aschia decat cateva sutimi la o trecere, si se fac treceri pana la diametrul dorit.In timp ce scriam ai primit raspuns.

Link spre comentariu

Mersi de raspunsuri acum am inceput sa inteleg cum lucreaza cele 2 piulite.Daca le desfac sa le spal putin ca sant pline de murdarie credeti ca trebuie sa tin cont in ce canal se afla fiecare lama si sa respect la montare?(sa nu inversez lamele intre ele in canale).

Link spre comentariu

Din cate stiu, lamele erau consumabile si se schimbau la set.Toate canelurile sunt identice, nu e ca la falcile de universal.E adevarat ca ele ar trebui sa fie dintr-un singur set, dar pe de alta parte tipul asta de alezoare nu e oricum cel mai precis lucru.Deci in fuctie de tolerantele necesare, poate sa "mearga si asa" - sau nu.Si acum am fugit pana nu ma vad cei care au lucrat la piese cu tolerante in sutimi :ciuda:

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Cu mare greutate am reusit sa-mi completez un set de alezoare reglabile de la 9,7...24mm. Ultimul dupa care am cautat foarte mult a fost 15,5-18. Pina sa-l cumpar si pe acesta, nu avusem probleme cu restul, dar la ultimul, lamelele sint indoite de-alungul muchiei taietoare, taman pe la mijloc. Mai mult, dupa curatare, am observat si un oarecare joc al lamelelor in lacas (lamelele par a fi mai subtiri) motiv pentru care este inutilizabil. Ati reusit sa reparati un astfel de alezor sau nu merita efortul? FSR facea scule chiar asa de proaste sau acesta a fost deteriorat in timp. Alezorul nu prezinta urme de uzura care sa ma faca sa cred ca s-ar fi lucrat prea mult cu el, posibil insa ca lamele sa fie manufacturate ulterior, desi foarte putin probabil. Pun mare importanta, pentru ca pretul in magazin este prohibitiv, iar cine vinde SH, deobicei cunoaste acest lucru.

Link spre comentariu

Ati reusit sa reparati un astfel de alezor sau nu merita efortul? FSR facea scule chiar asa de proaste sau acesta a fost deteriorat in timp.

Da le-am desfacut ,spalat si am trecut la masurat lamele cu micrometrul si am constatat ca sant identice,asa ca acum am un alezor functional.Cat despre alezoarele reglabile de dinainte nu stiu ca sa spun ca nu prea am lucrat cu ele decat sporadic si atunci in mase plastice gen poliamida.Am lucrat in schimb cu cele fixe conice(in tabla de 1-2,5mm) si pot spune ca am avut un set care a lucrat mult ,au stat prin tot felu de sertare si amestecate cu pile,ciocane etc dar si-au pastrat ascutisul.
Link spre comentariu

Am lucrat in schimb cu cele fixe conice(in tabla de 1-2,5mm) si pot spune ca am avut un set care a lucrat mult ,au stat prin tot felu de sertare si amestecate cu pile,ciocane etc dar si-au pastrat ascutisul.

Asta este o problema pe care eu am intalnit-o frecvent, si la meseriasi cat si la cei ce vand scule, scule de foarte buna calitate puse de-a valma : pile, freze , burghie, cutite de strung ...etc.; de multe ori sculele deterioradu-se din cauza pastrarii improprii decat din cauza folosirii efective.
Link spre comentariu

Asta este o problema pe care eu am intalnit-o frecvent, si la meseriasi cat si la cei ce vand scule, scule de foarte buna calitate puse de-a valma : pile, freze , burghie, cutite de strung ...etc.; de multe ori sculele deterioradu-se din cauza pastrarii improprii decat din cauza folosirii efective.

In perioada respectiva era magazie de scule in unitate (duceai una stricata si luai una noua)si plus de asta era greu cand lucrezi in echipa sa pastrezi sculele asa cum trebuie.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări