Vizitator smilex Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Inspiratie: Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Cum merge in comutatie,nu l-am testat decat in cc,pana la 60A?Oricum sunt foarte multumit,am scapat de sunturi,caderi de tensiuni, etc.Merge foarte bine! Eu am folosit o rezitenta de 10ohm de precizie (0.05%) astfel ca tensiunea rezultata sa fie 10mV/A. Osciloscopul meu stie sa scaleze intrarile astfel ca indicatia sa fie direct in curent. Diferenta intre intrarea cu shunt si cea cu senzor (pus pe acelasi circuit) pana la 240 - 250 kHz nu e sesizabila. Am incarcat un condensator mare si l-am scurtcircuitat cu o bobina pe un tor cu cateva spire de sarma de 2mm in serie cu un sunt de 0.01ohm. Un canal de la osciloscop era pe shunt iar celalalt pe senzor. Imaginile (ca si masuratoarea digitala) erau aproape identice. Varful de curent al oscilatiei a ajuns pe la 100- 120A. Doar atat pentru ca probabil am fost limitat de fire. Din pacate nu mai am imaginile, ca erau pe un calculator al carui hard s-a stricat irecuperabil. :cry: Nu am mai avut rabdare sa refac toata instalatia... Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Inspiratie:[attachment=0]Fig96.gif[/attachment]Cam asa ceva am avut si eu , dar cu reactie in baza. E mai stabil decat fara... Problema era ca nu stabiliza tensiunea de iesire foarte bine in functie de sarcina. A trebuit sa fac stabilizare cu element serie dupa aia, ca pana la urma a iesit ditamai sursa si am renuntat si am trecut la clasic... - fara zgomote, fara pretentii. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Merge foarte bine! Eu am folosit o rezitenta de 10ohm de precizie (0.05%) astfel ca tensiunea rezultata sa fie 10mV/A.Tot 10 ohmi am folosit,din acelasi motiv.N-am avut de precizie,am selectionat cu multimetru niste RPM-uri.Ca o curiozitate,senzorul merge folosit si ca gauss-metru;asta daca ar fi etalonat.Am avut de testat niste magneti neodynium,apropiind unul de senzor,de o laterala,se comporta ca si cum ar masura curent.Treaba trebuie facuta cu atentie,apropiind prea mult magnetul,pe 10 ohmi,deja aveam peste un volt.Pana la urma,e si firesc sa se intample asa,doar contine un senzor Hall,liniar.Nu-mi place schema sugerata de smilex,cred ca randamentul e mic,plus ca nu poti stabiliza tensiunea de iesire.O sa caut un mc34063,sa vad cum se comporta cu un li-ion,daca nu uc3843 alimentat dintr-un acumulator de 9V-6F22. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Am facut un boost cu mc34063;merge de la cca 2,5V.Am obtinut la iesire 15V/150mA.Cred ca o sa folosesc inca o bucata,pentru obtinerea tensiunii negative de 15V.N-am masurat randamentul,dar daca pot folosi un li-ion de 2600mAh,deja nu mai conteaza. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Ar fi mai bine sa folosesti un traf cu intrefier (cat mai multe spire) si daca doresti sa folosesti numai un MC poti incerca cu doua bobine identice pe traf (poate fi traf driver sursa pc sau bec economic). A doua bobina copiaza tensiunile celeilalte. Poti incerca un cuplaj mai bun daca imparti fiecare bobina in doua sectiuni, iar cele patru sectiuni le alternezi la bobinare. Daca faci cu doua MC poti folosi doua trafuri identice (cu intrefier) din bec economic, care de fapt sunt niste inductante simple, nu necesita modificari. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Ar fi mai bine sa folosesti un traf cu intrefier (cat mai multe spire) si daca doresti sa folosesti numai un MC poti incerca cu doua bobine identice pe traf (poate fi traf driver sursa pc sau bec economic).M-am gandit la varianta asta,dar mi-e teama sa nu cedeze integratul;deja cu o singura tensiune de 15V,la 150mA,trage dintr-un li-ion cca 1A. Cu ambele tensiuni,ar trage peste 2A;intuiesc ca in varianta cu doua integrate,randamentul va fi mai bun si stresul mai mic. Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 A doua bobina copiaza tensiunile celeilalte.Nu stiu daca e chiar asa. Asta e valabil daca masori AC de la cativa herti in sus. Problema mare e la DC, cand consumul e dintr-o singura sursa. Senzorul da la iesire 1/1000 din curentul masurat, respectand si sensul. Daca "trage" din infasurarea stabilizata e OK, dar daca e invers, atunci nu mai e bine. Echilibrarea surselor e destul de importanta. Mie mi-a mers acceptabil doar cu traf cu priza mediana si in primar si in secundar. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Asa este,nu prea merge cu doua bobine;am incercat,tensiunea negativa e mai mica si in gol,scade si in sarcina.Daca nu merge cu doua,am zis sa incerc cu trei.Peste infasurarea originala am bobinat doua identice,cate un capat la masa.Pe celelalte capete,redresare-filtrare.Am monitorizat tensiunea pozitiva,cea negativa se pastreaza si in gol si in sarcina.Asta pana a crapat integratul.Pusesem 200 ohmi intre cele doua tensiuni de 15V,la o alimentare de peste 5V.Sub aceasta tensiune,aveam pe iesiri vreo 12V,cu sarcina.Raman la parerea ca obtinerea separata a tensiunilor,cu doua integrate,e mai sigura. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Da, integratul tinde sa se arda usor la anumite faze Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Cele doua bobine nu se copiaza din cauza cuplajului. Inductanta de scapari mare face ca pe primar tensiunea inversa sa fie mai mare.Daca bine-mi amintesc, prin MC este admisibil un varf de 1,5A dar asta e teorie. Practic cred ca la 1,5A e nevoie de o comanda exagerata sau o conexiune darlington, ambele neplacute privind randamentul.Poti incerca un flyback cu un MOS cu deschidere si capacitati mici, si un BC gen 327 pentru a obtine contratimpul necesar alaturi de MC. Calculezi umplerea la max. 0,5.Sau mergi cu doua boost, dar randamentul celui cu colector comun va fi mai rau. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum