Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Am un senzor de curent hall,care are nevoie de doua tensiuni simetrice de 12-15V http://www.lem.com/docs/products/la%201 ... 13%20e.pdf Desi initial l-am cumparat pentru monitorizarea curentului intr-o sursa in comutatie,vreau sa-l folosesc alimentat din baterii,ca adaptor pentru multimetru sau osciloscop,pentru curenti de pana la 150A. M-am gandit initial la un boost cu UC3843,dar acesta are nevoie de vreo 9V. Ce alt integrat as putea folosi,alimentat la maxim 5V,in ideea folosirii unui acumulator li-ion,sau 3-4 ni-mh? Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Un astabil cu tranzistoare , un tranzistor BD cu transformator in colector , apoi redresare etc . ... e numai o idee , trebuie experimentat ... poate nu consuma asa mult ... +/- 15 V si 100 mA inseamna vreo 3W utili , cam 1A dintr-un LI-ION ... inseamna folosire de scurta durata ... la 25 mA ar fi absolut acceptabil ... randamentul nu e foarte stralucit , dar e o solutie simpla si relativ rapida . Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Si eu mi-am batut capul o vreme cu exact acelasi senzor. Astabilul lui gauss pare a fi singura solutie, dar cu 2 tranzistoare si cu primar simetric. Nu mi-a mers cu un singur tranzistor. Nu dadea suficient curent pe sursa negativa, decat cu un randament foarte foarte prost. Eu am renuntat cu vremea la baterii si acum am o sursa clasica intr-o cutie de alimentator vechi de priza. Am constatat ca nu ajunge curentul elvetianului din foaia de catalog. I-ar trebui un 10-15% rezerva, altfel la mine se "cocoseaza" un pic forma la curent mare. Poate asa o fi numai la al meu. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Consuma 100mA,daca masori 100A,altfel consumul in gol e vreo 10mA.Probabil n-o sa masor prea des 100A...Mi-am amintit acum de MC34063,care conform producatorului ar functiona de la 3V.Nu stiu insa daca singur poate asigura 100mA/15V...probabil trebuie sa comande un mosfet.Ar mai fi varianta acumulator 9v,plus UC3843.Cred ca acesta ar putea comanda chiar fara mosfet un traf,pentru un maxim 3W pe iesire.Acum nu stiu cat ar tine acumulatorul,de aia preferam li-ion. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 am folosit cu succes mc34063 alimentat la 3.6v. merge si cu mosfet traxx avea o schema in topicul de la diy dc-dc converter http://elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=97189 Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 La ce tensiune ai ridicat cei 3,6V?Ce curent?Cu mosfetul e o problema la tensiuni asa mici,nu merge orice mosfet. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Atunci ii pui un mos corespunzator.Dar integratul are deja un bipolar suficient de puternic integrat... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 AT2005B, se gaseste pe la ATX-urile vechi pe post de controller si functioneaza la 5V, iar comutator de putere as sugera bipolar neaparat, mosfetii fac figuri la tensiuni asa mici, ce-i drepot exista si mosi cu Vth mai mic, dar eu tot bipolar as alege, e mai sigur, poti astfel realiza un boost, cred ca s-ar putea si un forward daca se foloseste un bipolar cu saturatie cat mai mica.. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Sa inteleg ca un intregrat cu 8 pini, o bobina,2 conzi si vre-o 3-4 rezistente e o schema prea simpla, de tre s-o complicam cu mos-feti si integrate din surse chinezesti? :nas:Pt tensiuni simetrice,se pune un traf (flyback) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 5V e cam mult,un li-ion are cca 3,7V;o sa incerc un mc34063.Daca am noroc,poate merge fara tranzistor suplimentar. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Sa inteleg ca un intregrat cu 8 pini, o bobina,2 conzi si vre-o 3-4 rezistente e o schema prea simpla, de tre s-o complicam cu mos-feti si integrate din surse chinezesti? :nas:Pt tensiuni simetrice,se pune un traf (flyback)Boss, @matache a intrebat despre un eventual controller PWM care sa se poata alimenta la 5V si asta mi-a sarit in ochi pe moment, ce-i drept este de pe la chinezarii dar pana la urma tot PWM este. In alta ordine de idei se poate tensiuni simetrice si cu forward, spre exemplu forward cu 1 tranzistor...sunt doar niste idei, oricum deja s-a decis calea de mers Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 @pisica matache -Nu trebuie sa ai noroc, trebuie doar sa-l implementezi asa Apoi, inca o idee (nu stiu daca se poate aplica insa): faci doar o tensiune de 24-30V cu buck si pui un divizor cu operational :2, care sa-ti creeze masa simetrica. Asa, scapi de calcularea si bobinarea trafului @marian -tot el a mai spus si ca nu cunoaste integrate ce merg la o tensiune asa mica, iar scopul e o scula portabila . Apoi, nu cred ca exista sursa in comutatie care nu foloseste PWM, ca altfel am avea doar cc, nu cc pulsatoriu! Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 5V e cam mult,un li-ion are cca 3,7V;o sa incerc un mc34063.Daca am noroc,poate merge fara tranzistor suplimentar.Poate merge. Curentul de iesire al lui LA100 e de fapt 1/1000 din curentul masurat. De cate ori masori pentru mult timp 100A? Eu l-am luat pe al meu pentru vizualizare pe osc, ca are banda mare... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Eu l-am luat pe al meu pentru vizualizare pe osc, ca are banda mare...Cum merge in comutatie,nu l-am testat decat in cc,pana la 60A?Oricum sunt foarte multumit,am scapat de sunturi,caderi de tensiuni, etc. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 La ce tensiune ai ridicat cei 3,6V?Ce curent?Cu mosfetul e o problema la tensiuni asa mici,nu merge orice mosfet.la 6v, 400mA. si nu aveam probleme cu regimul termic. era pentru un telefon mobil.si referitor la chestia cu simetric, maine o sa incerc o idee, o sa fac redresare cu punte la un boost cu uc3843 oare nu iese simetric? fata de masa... poate merge si aici implementat, dar randamentul ar putea scade cu 5-10% Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum