Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Românii au făcut o obsesie ptr ESR în ultimul timp. Acum vreo 5 ani se împanicau ptr ''skin effect'' la conductori, apoi au făcut pasiuni ptr snubber-e... şi tot aşa. Încep să cred că e doar o expresie sau cuvînt la modă, din moment ce cond care indică excelent pe esr-metru au rez de izolaţie slabă (pierderile în dielectric mari). O nouă strategie de a vinde şi piesele defecte. Fa o sursa in comutatie mai teapana si-o sa intelegi importanta snubbere-lor,a ESR-ului.Apropo de ultimul,recent am testat o sursa in comutatie,de 14V/30A pe iesire.Am pus trei conzi de 1000micro/35V,LOW ESR;ei bine,dupa un timp frigeau.Morala,trebuiesc conzi cu ESR mai mic,pe care momentan nu-i am.De nevoie am pus in locul lor unul de 2700micro/400V,care sta rece;asta poate si din cauza dimensiunilor,are vreo 500 grame,borne cu surub.La acesta insa s-a topit initial izolatia firelor ce-l conectau la sursa.Asta ca idee de curentul vehiculat prin condensator.Sincer,pana la aceasta patanie si eu credeam ca ESR-ul e mai mult un moft. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 1. Nu folosesc surse în comutaţie, nu am la ce, amplifurile de stadion şi cele auto ptr bumţi-bumţi nu intră în pasiunile mele.2. Snubber-e pe alimentările preurilor audio, a amplifurilor ''de casă'' şi pe ieşirile lor, ptr ''adaptare cu boxele'', în general acolo unde nu e locul lor. Căutaţi pe forum să găsiţi tot felul de mituri şi legende ale românilor.Mă întreb, cum naiba au făcut montaje strămoşii electronişti, cînd nu existau toate astea? Mai şi funcţionau corect.Cond LOW-ESR sînt folosiţi în tehnica de calcul, în rest, e doar o altă formă de audiofilie...............Alt subiect care încet - încet ne părăseşte sînt cond bombă ptr auto, ăia cu capacităţi de 1...10F şi voltmetru digital, altă pasiune trecătoare..................Dacă cond ăia fierbeau, ori erau făcături, ori reclamă mincinoasă ce scria pe ei. Doar erau folosiţi ptr filtraj, nu ca cond de trecere. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 1. Nu folosesc surse în comutaţie, nu am la ce, amplifurile de stadion şi cele auto ptr bumţi-bumţi nu intră în pasiunile mele.Dacă cond ăia fierbeau, ori erau făcături, ori reclamă mincinoasă ce scria pe ei. Doar erau folosiţi ptr filtraj, nu ca cond de trecere.Din pacate,sau din fericire, sursele in comutatie sunt omniprezente,de la incarcatorul de telefon pana la invertorul de sudura.Avantajul net al comutatiei,e greutatea.Conzii nu erau facaturi;erau Rubycon,luati dintr-o sursa nou-nouta de 15V/15A,de pe filtraj iesire;acolo mergeau reci.Faptul ca am spus ca s-a topit izolatia firelor de legatura,spune ceva in ce priveste curentul.Foarte probabil sa fi depasit si curentul maxim admis de condurile respective.Una peste alta, LOW ESR-ul cred ca e important doar in comutatie. Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Daca ai repara TVuri ai zice cu totul altceva.Inclusiv la vechiturile cele cu surse cu tranzistoare condul ala de 47uF era neaparat sa fie bun altfel buuuuuuum.Nu caut niciodata low esr dar conzi buni caut.Pe vremuri orice cond era bun pentruca era facut cu simt de raspundere si nu de chinezi ca acum.Asta e diferenta dintre anii trecuti(cu 20 inainte) si zilele noastre. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Nici tv-uri nu repar în prezent, dar legat de calitatea cond electrolitice, că aste e de fapt problema, într-adevăr pe vremuri se muncea cu simţ de răspundere, mai ales în epoca de glorie, anii 70-80.Am şi acum cond de atunci care se încarcă singuri, din atmosferă. Nici unul dintre cei cumpăraţi acum, nu e capabil de aşa ceva, ba mai se încarcă şi invers unii, după ce-i încarci corect, par să-şi schimbe polaritatea şi nici cu formatare severă nu se corectează total fenomenul. Asta spune ceva despre rez de izolaţie (pierderile), care mi se pare mai importantă decît nou venita ESR.Cei mai bine făcuţi erau cei desemnaţi ''computer grade'' sau cu destinaţie militară. Link spre comentariu
miriffic78 Postat Ianuarie 15, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Nici tv-uri nu repar în prezent, dar legat de calitatea cond electrolitice, că aste e de fapt problema, într-adevăr pe vremuri se muncea cu simţ de răspundere, mai ales în epoca de glorie, anii 70-80. Am şi acum cond de atunci care se încarcă singuri, din atmosferă. Nici unul dintre cei cumpăraţi acum, nu e capabil de aşa ceva, ba mai se încarcă şi invers unii, după ce-i încarci corect, par să-şi schimbe polaritatea şi nici cu formatare severă nu se corectează total fenomenul. Asta spune ceva despre rez de izolaţie (pierderile), care mi se pare mai importantă decît nou venita ESR. Cei mai bine făcuţi erau cei desemnaţi ''computer grade'' sau cu destinaţie militară. Dupa cat am inteles eu ESR-ul este ca o "rezistenta inseriata" cu condesatorul.Sunt montaje care depind de aceasta rezistenta in functionare.Cand aceasta rezistenta isi mareste valoarea, montajul nu mai functioneaza corect sau chiar deloc (surse TV de ex.).Concluzia este ca valoarea ESR este esentiala in functionarea unui condesator in regim de comutatie.Toate cele bune! Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Cond montaţi în paralel cu sursa şi sarcina, sau în serie? ''Din dilema aceasta nu putem ieşi.''..............Să nu uităm de temperatură, care condiţionează capacitatea şi pierderile unui cond electrolitic. Link spre comentariu
miriffic78 Postat Ianuarie 15, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Eu nu intelegeam cand demontam un condesator si il verificam pe capacimetru arata OK capacitatea...insa in montaj nu functiona.La schimbarea lui,montajul functiona...si asa am inteles ca ESR-ul e ceva real in functionare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 Am intrat la TME pentru prima data, am cautat SAMWHA RZ, si nu am gasit.Am gasit doar WL.Am gresit cautarea sau nu au pe stoc? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 15, 2013 Partajează Postat Ianuarie 15, 2013 miriffic78, verifică cond de capacităţi pînă la 10000uF cu un ohmmetru cu ac, ceva mai pricopsit, să zicem pe scala de 1M (îi poţi încărca pe o scală mai mică şi verifici pe cea mai mare). Toţi cei care nu lasă acul să se ducă la infinit se înlocuiesc, indiferent ce arată capacimetrul. Ai să descoperi multe fenomene legate de cond electrolitici. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 17, 2013 Partajează Postat Ianuarie 17, 2013 Un lucru e sigur in zilele noastre. Fara un ESR-metru pe masa nu mai poti repara tehnica moderna fiindca se tinde sa se inlocuiasca complet alimentatoarele cu transformator la care factorul ESR nu prea conta. Cine nu are ESR-metru se vede obligat sa inlocuiasca din start toti electroliticii din filtrajele surselor si nu numai. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum