Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Esr-metru

K1nderu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• K1nderu

12

• pinky

8

• validae

7

• SirRoger

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Excelenta, am unul identic.Cauta un instrument cu scala cat mai larga, deschidere 120* pe cat posibil, ca sa ai primele diviziuni mai rare, acolo unde e scala utila 1-10 ohmi. Diodele de pe instrument sa le pui cu germaniu sau preferabil tip Schottky, cu cădere mică de tensiune.Tranzistorul sa fie cu factor cat mai mare de amplificare. Succes !

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator ALEXANDRU 1959

am construit acest aparat acum 10-11 ani si l-am alimentat de la un incarcator de telefon panasonic de5,8v- functioneaza fara repros chiar pe cond fixe

Link spre comentariu

Vezi prin incercari ... teoretic ar trebui sa mearga , doar sa nu fie instrumentul tau de sensibilitate foarte mica ... mA ! ... respecta ce s-a scris mai sus , diode cu germaniu sau schottky , eventual un tranzistor mai puternic , un darlington ( Q1 ) , modificat condensatorul de cuplaj ( C3 ) , etc. , schema este destul de permisiva ...

Link spre comentariu

Nu e nevoie de controlere si PIC-uri ca sa faci un ESR-metru decent. Cel mai fiabil si robust ramane cel cu schema mai sus amintita.Sub 0,1 ohmi deja masuratoarea e influentata de rezistenta de contact si de cabluri. Trebuie sa calibrezi mereu aparatul sa scada rezistenta parazita, ne complicam aiurea.Vedeti pe net ca americanii vand aparate analogice asemanatoare cu sute de dolari.Vezi mai jos.Din cele vazute pe net, cea mai tare schema mi s-a parut asta:http://koti.mbnet.fi/hsahko/elek/kv/esr/index.en.shtml. Poate fi folosita si cu un multimetru digital si cu instrument analogic, cel mai important e ca are indicatie liniara.

post-21106-139829572704_thumb.jpg

Link spre comentariu

Corect. Cel mai bun aparat este cel cu care stii sa lucrezi.ESR-metrul cu PIC are avantajul ca iti masoara ESR-ul si capacitatea condensatorilor din montaj. Nu mai esti nevoit sa scoti condensatorul din montaj pentru a vedea cati uF au mai ramas intr-un condensator. Iti masoara intre 0,001 ohmi si 12,000 ohmi cu o rezolutie de 0,002 ohmi, il calibrezi odata si gata. Eu l-am calibrat pe al meu in urma cu 12 luni. Dar cum spuneam: "Cel mai bun aparat este cel cu care stii sa lucrezi."In site-ul pe care l-am dat mai sus sunt atat scheme analogice cat si cu microcontrolere. E o colectie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

De ce ai vrea un aparat alimentat la 15 V ? Daca tot vrei un ESR-metru analogic, fa-ti unul care se alimenteaza la o tensiune mai mica, pentru a-l putea alimenta la o baterie. Schema de care intrebi nu cred ca stie sa masoare condensatorii in circuit. Daca tot faci un aparat, fa-l sa te ajute, nu sa te complice si mai tare. Sunt scheme care au, pe testere, 2 diode puse in antiparalel. Alea sigur iti masoara ESR-ul in circuit, ca sa nu mai trebuiasca sa scoti condensatorul din montaj. Totusi zic sa te gandesti bine de tot, poate te hotarasti sa-ti faci montajul cu PIC, care iti afiseaza si valoarea condensatorului din circuit.Spor la cugetat.

Link spre comentariu

Cred ca problema este la factorul de amplificare al tranzistorului. In schema este trecut BC547C.

Classification hFE

A 110 ~ 220

B 200 ~ 450

C 420 ~ 800

Din cate am mai citit eu despre asemenea aparate, indicatorul trebuie sa fie unul de 50 micro amperi. Ce zice in descrierea aparatului? Ai dat doar poza. Pune link-ul de unde ai luat schema ca sa vedem ce cerinte are schema.

Incearca o schema mai simpla de aici:

http://kripton2035.free.fr/Resources/e9ef8f17e075.gif

Link spre comentariu

Vedeti ca autorul mentioneaza la sfarsit ca a omis un rezistor pe cablajul imprimat in cazul ca ati facut cablajul dat de el pe site. Citez : Printed circuit board. Operational amplifier is TSH22. ACHTUNG! PCB is missing pulldown resistor. Add to IC2B pin 7. About 100 Ω likely works, I used 22Ω one. Or use CMOS op-amp Eagle-files + CAM-data

Schema e remarcabila prin faptul ca are indicatie liniara pe instrumentul analogic si in plus se poate folosi impreuna cu un multimetru digital obisnuit.Dezavantajul ar fi tensiunea mare de alimentare, dar e totusi un aparat de laborator nu repari zilnic surse in comutatie pe camp :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări