albasete Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 De-asta am intrebat, am vazut ca are U si I reglabile. Pe forum inca nu am dat de schema aceasta si pare simplut de realizat. Multisim este free sau... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Schema postata are limitare dar este la fel de confuza ca multe altele, notiunea de "I" reglabil din acea schema este relativa si oarecum riscanta, sa ma explic. LM723 este in sine un AO, o referinta compensata termic, un tranzistor serie si unul de limitare, toate intr-o capsula. Limitarea se face la CS si CL, primul din ei este conectat la emitorul unui NPN cu care se face limitarea, si celalalt la baza aceluiasi npn, cu alte cuvinte shuntul inseriat pe iesire genereaza o tensiune in functie de curent si valoarea sa de ~0,65V necesara deschiderii acelui tranzistor de limitare, care la randul sau limiteaza ( fura ) curentul din baza tranzistorului de iesire al LM, adicatelea comportamentul normal al unui GCC banal cu 2 tranzistori bipolari. Acuma divizand tensiunea care se preia de pe shuntul de la iesire nu faci decat sa o reduci deci sa ridici nivelul de curent la care limitarea intervine, cu alte cuvinte daca un shunt de 220m Ohm limiteaza curentul la cam 3A, punand un divizor pe el automat maresti limitarea la mai multi A, sau in schema de fata 0,47 Ohm care singura limiteaza curentul la cam 1,4A, acuma nu stiu cine a gandit acel divizor asa cum este dar daca am presupune ca cursorul potentiometrului este la maxim spre R11, adica 330 Ohm intre CS si CL, pe ea ar trebui 0,65V ca tranzistorul de limitare sa se deschida, acuma te las pe tine sa afli ce curent ar fi necesar pentru asta prin R11 si deci ce tensiune in partea de sus a divizorului format de 10k+1k... PS: Schema este desenata chiar cu multisim, dara fara sa se si faca o simulare. LE:Iata confirmarea celor spuse cu o simulare rapida a partii de limitare. R1 este shuntul de 0,47, R3 este rezistenta de sarcina, XMM1 masoara curentul prin shunt ( deci implicit cel limitat de acesta ), XMM2 masoara tensiunea de pe shunt, iar XMM3 masoara tensiunea pe care jonctiunea baza-emitor al npn-ului intern de limitare al LM723 ar vedea-o. Intai simularea doar cu shuntul conectat si asa cum am spus cam 1,4A necesari pentru 0,65V cadere pe el: Acum divizorul conectat in circuit, si cu potentiometrul la minim: Potentiometru la maxim: Si acum curentul necesar prin shunt ( deci implicit cel limitat, adica curentul maxim admis de limitare ) cu potentiometrul la maxim: N=are sens sa simulez si varianta cu potentiometrul la minim... si cu asta cred ca s-a inteles ideea, si totodata motivul pentru care nu se poate obtine limitare ajustabila de la LM723 doar cu potentiometru pe shunt! Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 26, 2013 Partajează Postat Iulie 26, 2013 Multumesc. Excelenta abordare a subiectului. Acum sunt lamurit. Ca de obicei, Marian un veritabil profesor ! Link spre comentariu
florinmarinoiu Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 Tocmai de aceasta schema am fugit de la aparitia ei pe forum.atunci trebuie sa mai cauti, sau fa sursa conex cnx145. depinde cat de mult vrei sa te complici. eu am mai multe surse facute dupa o schema Rhode&Schwarz, dar e destul de complicata.Are cineva cablajul acestei surse? Link spre comentariu
almarghi Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 ...n-o da conex?... Link spre comentariu
florinmarinoiu Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 ...n-o da conex?...Nu stiu daca o da.Nu am gasit.Eu vreau un pdf sa pot printa pe o imprimanta laser si apoi sa "calc" cablajul. Link spre comentariu
pannovy Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Sursa din tehnium cnx 145 are și o varianta de cablaj se găsește în colecția revistei postata pe forum. Din cablaj lipseste un singur traseu de la cele 3 tranzistoare. Schema e funcționala și cablajul e la scara. Dacă piesele sunt selectate cu atenție (toleranță) veți fi mulțumiți de rezultate. Radiatorul trebuie sa fie generos şi atenţie la scurturi; tranzistorii de proasta calitate se prăjesc instantaneu.Are ieșire și pt voltampermetru. Sunt mulţumit de ea. Domeniul de tensiune 0-36v depinde de traf si cele 2 integrate. Recomand sa folosiți lm 723 de la Tesla cel în capsulă metalică rotundă. Link spre comentariu
florinmarinoiu Postat Iulie 30, 2013 Partajează Postat Iulie 30, 2013 Sursa din tehnium cnx 145 are și o varianta de cablaj se găsește în colecția revistei postata pe forum. Din cablaj lipseste un singur traseu de la cele 3 tranzistoare.....Chiar am cautat-o dar nu am reusit sa o gasesc. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 31, 2013 Partajează Postat Iulie 31, 2013 Cauta "Arhiva revistei Tehnium" si gasesti toata colectia de la aparitie pana la sfarsit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum