titel90 Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 buna ziua!se da schema cu lm723 uploadata.as vrea daca este posibil sa introduc un potentiometru in circuit (conectat ca rezistenta variabila,inseriat unde este X-ul) cu ajutorul caruia sa limitez si sa reglez curentul de iesire al sursei. Este corect ce zic?Si cer niste pareri personale despre aceasta schema, daca isi face treaba cum trebuie.Pe de alta parte as mai avea si varianta cu lm317 si cu tranzistor extern.Pe care dintre cele doua imi recomandati sa o realizez?multumesc. numai bine Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 nu poti sa pui potentiometru acolo doar ca rezistenta variabil, pt. ca acolo e o baza de tranzistor (pin2). O rez. in serie cu ea nu regleaza curentul. Potentiometrul trebuie pus ca divizor. 723 are o referinta de foarte buna calitate. Am impresia ca e mai stabila termic ca la LM117. Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Daca pui un potentiometru de 1 kOhm in paralel peste R1 si cursorul il legi la pinul 2 la 723 poti regla curentul intre 0 si 2 A Link spre comentariu
titel90 Postat Ianuarie 12, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 multumesc pentru raspunsuri.Relav mi-a lamurit si corectat ideea. mi-ar placea sa mai aud totusi pareri/recomandari cu privire la aceste doua surse.multumesc. numai bine. Link spre comentariu
Vizitator dxdata Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 doar o vizionare pentru LM 731 ,,, mie mi s-a parut destul de ok,, o sa il realizez personal cand o sa pot. Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Daca pui un potentiometru de 1 kOhm in paralel peste R1 si cursorul il legi la pinul 2 la 723 poti regla curentul intre 0 si 2 A Nu e adevarat.Doar cu un potentiometru simplu nu poti regla curentul de la zero.Tranzistorul intern intra in conductie cand tensiunea pe rezistenta ajunge la Vbe. Daca cursorul e la dreapta (adica spre baza tranz intern) atunci curentul e intr-adevar Isc=Vbe/R = 0.65/0.33 = 2A.Daca cursorul e la capatul celalat, atunci Isc tinde la infinit. Sursa o sa-ti dea tot ce e capabil transformatorul si/sau elementul serie. Link spre comentariu
XAN77 Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Dupa cum bine ti-a zis colegu almarghi nu se poate ce vrei tu. Observi in schema rezistenta serie de 0,33, conform legii lui ohm tensiunea pe acea rezistenta =R*I. Ea este de 0,33 pentru ca la 2 amperi sa fie pe ea o cadere de 0,66V, iar la aproximativ 0,65 se va deschide tranzistorul care are baza la pinul 2. Deci este o protectie la scurt, o limitare la 2A, nu este posibil ce vrei tu. Limitarea la curenti mici se face cu altfel de scheme care implica de obicei un AO care sa amplifice caderea foarte mica de pe rezistenta serie la curenti foarte mici. In schema ta, solutia teoretica ar fi sa ai variabila rezistenta serie, aceea de 0,33 sa fie reglabila. De exemplu la 65 ohmi ai avea 0,65V pe ea cand este parcursa de un curent de 10mA. Dar e nepractica aceasta solutie, pentru ca la curenti mari rezistenta trebuie sa fie de wattaj mai mare. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Doar prin folosirea de elemente pasive ( rezistoare sau semireglabil ) nu se poate reduce curentul de sarcina sub limita impusa de R1 deoarece asta ar presupune ca cei ~0,65V necesari pe pinul 2 pentru a comanda tranzistorul de limitare, ar trebui sa fie atinsi mai repede/pe sarcini mai mici, cu alte cuvinte ar trebui marita tensiunea din pinul 2 fata de cat da R1 pentru o limita mai mica, ori prin semireglabil divizezi acea tensiune, adica nu poti decat sa o reduci. Solutia ar putea fi un AO interpus pe traseul marcat cu "x", inversoarea la referinta deja existenta a regulatorului printr-un semireglabil, si neinversoarea la emitorul T1, iar iesirea Ao la pinul 2, R1 in functie de curentul de care este parcursa genereaza o cadere de tensiune care sa comande neinversoarea AO, modificand referinta de pe inversoare se poate alege o limita de curent dorita la iesire. Link spre comentariu
Vizitator dxdata Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 in legatura cu LM317, am facut montajul,, iese scrum din potentiometru.... Link spre comentariu
almarghi Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Potentiometrul nu are legatura cu curentul de iesire. Ai gresit la montaj sau ai componente defecte. Schema aia merge intotdeauna. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Semireglabil pus pe iesire in loc de adj, o eroare tare la moda din cate am observat in ultimul timp, multi uita sau nu pricep ca dispunerea pinilor in schema grafica e total diferita de cea a capsulei unde ordinea de la stanga spre dreapta este: Adj, Vout, Vin. Link spre comentariu
titel90 Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Multumesc,in primul rand pentru interventii.tare treaba asta cu parlitul potentiometrului.nu avea cum sa fie o greseala atat de majora tocmai in datasheetul circuitului respectiv.despre lm317 am o parere destul de buna,insa am vrut sa studiez putin si lm723,cu care nu prea am avut de-a face.Referitor la limitarea de curent,mai exista o schema,pe care am si uploadat-o care contine si limitare de curent. de aici si ideea cu adaugatul acestei facilitati la prima schema.Ce parere aveti de aceasta,exceptand artificiul pentru a ajunge cu reglajul tensiunii la zero volti?Multumesc.numai bine Link spre comentariu
briobit Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 vezi ca am in semnatura o sursa de laborator facuta cu 723 poate te ajuta ( sau AICI ) Link spre comentariu
albasete Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Va rog frumos, o parere despre schema de aici: Multumesc. http://pcb.tennoio.de/index.php?topic=1554.0 Link spre comentariu
almarghi Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Va rog frumos, o parere despre schema de aici: Multumesc.http://pcb.tennoio.de/index.php?topic=1554.0daca asta e toata schema, n-are reglaj ca lumea de curent:1) curentul de iesire e de la un minim la infinit (nu are limitare DE LOC cand cursorul lui TR1 este la capatul dinspre instrumente)2) pe portiunea activa, reglajul de curent nu e liniar Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum