Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelucrat, perforat tabla....

nickrvl

Postări Recomandate

Aici: viewtopic.php?f=14&t=136840 printre picaturi incerc sa fac mai multe lucruri odata, incerc sa invat cit de cit CATIA, incerc sa fac o carcasa si acum incerc sa fac (deocamdata teoretic) o "scula" pentru perforat tabala. Trecind peste ce inseamna intreg ansamblu vreau sfaturi in cea ce priveste ansamblu "pastila/dorn", pentru a face/stanta o gaura in tabla (in link-ul de mai sus in ultimul meu post se vad gaurile din peretii laterali) . As dori sa fac cumva un dorn si o pastila. Dornul ma gindeam eu ca-l pot "inventa" dintr-un burghiu mai de calitate avind cred o duritate acceptabila in regim de amator, o alta varianta ar fi otelul rapid care vad ca "exista" si in varianda rotunda etc etc, dar pastila din ce sa o inventez? Am schitat ceva mai jos:post-9441-139829557891_thumb.jpgpost-9441-139829557893_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

4

• viopa

1

• Big

1

• radu cnc

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am vazut subiectul si pun cateva probleme si intrebari. Daca este nevoie pot sa dau si cateva sfaturi.Gaura trebuie sa fie rotunda ? Daca da, se pune intrebarea , cum centrezi poansonul pe gaura atunci cand vrei sa dai gaura? Efectuarea gaurilor prin metoda poanson - placa de taiere[cutit de taiere] se face prin montarea acestora intr-o matrita ce are coloane de ghidare si poansonul este centrat perfect, neexistand riscul ruperii /spargerii sculelor taietoare. Placa unde este gaura taietoare poate fi facuta din otel special, sa zic C 120.Un material cam greu de gasit in zilele de astazi.

Link spre comentariu

Am vazut subiectul si pun cateva probleme si intrebari. Daca este nevoie pot sa dau si cateva sfaturi.Gaura trebuie sa fie rotunda ? Daca da, se pune intrebarea , cum centrezi poansonul pe gaura atunci cand vrei sa dai gaura? Efectuarea gaurilor prin metoda poanson - placa de taiere[cutit de taiere] se face prin montarea acestora intr-o matrita ce are coloane de ghidare si poansonul este centrat perfect, neexistand riscul ruperii /spargerii sculelor taietoare. Placa unde este gaura taietoare poate fi facuta din otel special, sa zic C 120.Un material cam greu de gasit in zilele de astazi.

"Gaura" rotunda e doar un exemplu, formele pot fi diverse, insa aceasta "forma" teoretic ar fi cel mai usor de realizat. Bineinteles ca se poate realiza din "otel de scule" la un atelier specializat insa eu nu am gasit nici unul capabil sa realizeze asa ceva in regim de unicat, prelucrarea mecanica se poate face fara probleme dar tratamentul termic e o problema...., de acea ma gindeam la "alte" materiale profilate si tratate deja dar daca un poanson il fac din "ceva" matrita este deja o problema "majora". In afara de asta mai exista bineinteles si problema "batiului" cu coloane, sistem de ghidaj si actionare, posibile idei:
Link spre comentariu

Dornul se poate face dintr-un stift de centrare caci este calit si direct pe cote, depinde cat este Ø-ul.Bucsa unde intra dornul ar trebui realizata din C120 iar gaura nu se lasa pe toata lungimea la acelasi diametru, se lasa ca si muchie de taiere 2mm iar din spate gaura sa fie mai mare cu 0.5mm, sa nu se gripeze materialul decupat.Burghiele sunt moi in zona cozii.

Link spre comentariu

Dornul se poate face dintr-un stift de centrare caci este calit si direct pe cote, depinde cat este Ø-ul.Bucsa unde intra dornul ar trebui realizata din C120 iar gaura nu se lasa pe toata lungimea la acelasi diametru, se lasa ca si muchie de taiere 2mm iar din spate gaura sa fie mai mare cu 0.5mm, sa nu se gripeze materialul decupat.Burghiele sunt moi in zona cozii.

Partea cea mai grea este cu pastila/matrita, cum am mai spus, tot incerc sa gasesc pe cineva care sa le poata execita de la "a la z", cred ca pina la urma poate arinjez totusi cu cineva la fosta fabrica unde lucram cu multi ani in urma... Si da stiu cum trebuie prelucrata pastila, in plus gaura nu trebuie sa fie fest pe dorn, trebuie sa fie mai mare cu cit tabla este mai groasa etc etc Ideal ar fi sa gasesc "ceva" care sa tina loc de dorn si de pastila dar nu o sa fie lucru ca lumea, tot prelucrata trebuie.
Link spre comentariu

cred ca cel mai simplu este sa cumperi una gata facuta, ca cele din vidoclip. odata ce ai utilajul se pot adapta diverse cutite pt diverse forme. am vazut ca vinde cineva pe siteul de licitatii la un pret nu tocmai mare, depinde si cat de des va fi folosita scula.ps. poti incerca sa vorbesti cu cei de la atelierele de tamplarie aluminiu, sigur au cateva care stau aruncate/uitate intr-un colt.

Link spre comentariu

cred ca cel mai simplu este sa cumperi una gata facuta, ca cele din vidoclip. odata ce ai utilajul se pot adapta diverse cutite pt diverse forme. am vazut ca vinde cineva pe siteul de licitatii la un pret nu tocmai mare, depinde si cat de des va fi folosita scula.ps. poti incerca sa vorbesti cu cei de la atelierele de tamplarie aluminiu, sigur au cateva care stau aruncate/uitate intr-un colt.

Pentru ce trebuie intr-o astfel de operatie trebuie ceva mult mai "solid" decit ce am aratat mai sus, acelea sint "pure" exemple, este necesar cel putin o masa pe care sa asez tabla pe care se pun "rigle" de ghidare si un spatiu de lucru macar de 50 cm in zona piciorului "batiului".
Link spre comentariu

Pentru ce trebuie intr-o astfel de operatie trebuie ceva mult mai "solid" decit ce am aratat mai sus, acelea sint "pure" exemple, este necesar cel putin o masa pe care sa asez tabla pe care se pun "rigle" de ghidare si un spatiu de lucru macar de 50 cm in zona piciorului "batiului".

Cred ca ti-ar trebui mai degraba "manualul matriterului" care descrie in amanunt cum se face o scula asa cum doresti tu. Daca il are cineva ti-ai rezolva toate necunoscutele. Din nefericire nu stiu unde l-am ratacit pe al meu, dar mai cauta. :nas:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări