Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung SN 320 freza FUS 22 si ministrung

pasbogdan

Postări Recomandate

Am mai avut ceteva interventii pe acest forum insa nu am prezentat niciodata utilajele mele.Ii salut pe pasionati,le multumesc profesionistilor pt rabdare,si ii felicit pe incepatori pt o pasiune diferita de facebook si alte indeletniciri virtuale.Ambele echipeaza atelierul auto si prima a fost freza.A fost cumparata fara scule si dispozitive.Avea in dotare doar o masa orbitala pe langa cea fixa.Am fost cadorisit de tatal meu cu cateva repere vitale(cap divizor,conuri,dornuri,cateva pensete,freze de toate modelele,freze modul)iar alte repere le-am mai achizitionat pe parcurs(mengina freza,cap de alezat reglabil,pensete).Apoi a urmat strungul.Chin mare pentru alinierea batiului in raport cu axa universalului.Inca nu este ok,la strunjire longitudinala imi amintesc ca pe o distanta de 15mm strunjeste conic,diferenta de aprox 4 sutimi.Am reglat sania transversala(nu caruciorul)astfel incat sa pot strunji pe toata cursa ei fara abatere.Despre lucrari efectuete ce sa zic...Chin mare mai ales ca nu am avut ocazia sa stau sa urmaresc un meserias sa observ cateva detalii(tatal meu locuieste in alta localitate si pot primi sfaturi doar telefonic).Cunoscatorii stiu despre ce vorbesc(sau nu stiu fiindca involuntar trec peste aceste aspecte).Prinzi pe masa frezei o piesa in cleme,te apuci de lucru si constati ca trebuie sa mai urci masa un rand de gauri,sau sa o cobori fiindca nu nu iti incape piatra de rectificat prinsa in dorn...Centrezi iar..Tot felul de chestii..La fel si la strung:desfaci piesa si realizizezi ca mai era o operatie de relizat din aceeasi prindere etcDar incet mai realizez cate un reper.Unele nu isi merita munca,unele sunt vitale si nu ar putea fi inlocuite cu achizitionare unui alt reper nou.Mai avem in dotare si un ministrung,nu imi amintesc cum se numeste.Are prindere cu pensete si am adaptat si un universal mic la el.

Link spre comentariu

Pregatire dorn si pinion pentru danturat.Bormasina in sine nu stiu daca merita toata aceasta munca,insa a fost prima mea danturare si am insistat sa repar bormasina care costa noua pana in 200 ron.Eu am lucrat aproape jumatate de zi pt strunjire pinion,dorn,danturare inclusiv pt centrarea dornului in universalul de pe capul divizor.Inca nu aveam pensetele care m-ar fi ajutat enorm al prinderea dornului in capul divizor..Data viitoare voi fi mai rapid :rade:

post-67579-139829557731_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tot cu capul divizor pregateam un hexagon pt dispozitivul de masurat compresia.Banuiesc ca piesa in sine ar fi trebuit prelucrata direct din bara xexagon,dar de unde....Am facut un mic stoc doar de rotund la 1m de diferite diametre.

post-67579-139829557743_thumb.jpg

Link spre comentariu

Strungul junior urcat pe freza,centrat paralel cu masa si folosit ca o maina de rectificat supape.Doamne cat iubesc eu freza asta...am si strunjit pe ea,insa cutitul nu prea statea in menghina :ras:

post-67579-139829557749_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe langa multele roluri ale Frezei Universale de Scularie aceasta poate fi folosita si pentru comprimarea arcurilor de supape si mentinerea loc comprimate pt montajul micilor si incapatanatelor sigurante.La prima chiuloasa de 20 de valve am vrut sa o cer in casatorie,asa mult mi-a usurat munca...

post-67579-139829557756_thumb.jpg

Link spre comentariu

Refacere caneluri fulie arbore cotit.O fulie noua costa 150 ron.Sa zicem ca nu e un mare business..Dar tubulatura este custom si trebuia confectionata :daIn rest maruntisuri...Maine am de facut primul filet la interior cu cutit facut de mana mea.Sa vedem ce reusesc..

post-67579-139829557763_thumb.jpg

post-67579-139829557769_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mutat aici topicul deschis de tine la Masini Unelte si Scule. Sfatul meu, este sa il redenumesti - spre exemplu "Atelierul lui Bogdan". Daca esti de acord, atunci am sa rezolv eu problema. Altminteri, pentru probleme de discutie apropos de SN320, sau FUS22, exista la sectiunea Masini Unelte si Scule subiecte consacrate. Pentru ministrungul tau (probabil de banc) poti, daca vrei, sa deschizi un topic separat la sectiunea amintita.

Link spre comentariu

Nu este un atelier,este o parte dintr-un service auto aflat la inceput de drum.Avand intentia de a face si altceva pe langa mecanica uzuala am achizitionat si aceste utilaje.Nu pentru a scoate profit ci pentru intretinere,confectionare dispozitive pt atelier.Ma ajuta,dar nu le folosesc tot timpul.Cum sa se numeasca?"Divizia prototipuri" daca e sa aleg o denumire.Asa se numea atelierul in care a lucrat tatal meu mai mult de 40 de ani.Si aveau cam aceeasi gama de scule.Freze doar din gama fus,cateva strunguri,niste ministrunguri,cred ca am vazut si pe acest forum un model similar,un pantograf(care e la tatal meu acasa).Proiectau si trimiteau in alte hale dispozitivele pt realizare in serie.Folosim zona utilajelor doar cand nu avem incotro.Stie toata lumea ca multe componente nu merita timp si efort pt confectionare,fiind foarte ieftine in comert.Insa unele lucruri nu se gasesc in comert in forma dorita si atunci ne "mananca" pasiunea. Am finalizat astazi dispozitivul de masurat compresia.Primul meu filet interior pe strung a iesit rezonabil.Desi tatal meu vazuse o poza cu cutitul confectionat si ma atentionase ca nu e destul de "detalonat" mie mi s-a parut ca incape in piesa si atinge doar varful pt filetare.Am observat la prima trecere ca o parte a cutitului atingea intr-un punct si strunjea ce filetasem.Noroc ca a fost prima trecere si aprox 5 sutimi.Nu am desfacut cutitul pentru a nu fi nevoit sa ma aliniez iar in filet(gaura era destul de mica si fara vizibilitate).Am iesit mult din piesa de filetat(200mm) din ambreaj in sens invers si am ajustat cu flexul.Pt a insemna capatul gaurii am folosit acea brida de plastic pe post de limitator.Ce folositi de obicei?Va salut!!

post-67579-139829558121_thumb.jpg

Link spre comentariu

O poza cu "mentorul" meu,care vrea la schimb informatii despre microsoft office,despre imprimanta, :ras: El evolueaza iar eu nu.Poza pentru ziarul comunist din acele vremuri.Il intreb:ce divizai acolo?Zice:Nimic,eu lucram pe "32"la o matrita dar nu le-a placut ca erau span si nu arata bine.

post-67579-139829558143_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trecuta in patrimoniul meu,cadou zice de la"un inginer foarte destept,nu trantorii care erau de obicei pe acolo...Dar era si securist 100% caci pleca in fiecare an in Canada"Sa revenim la ale noastre.Curand o sa am de prelucrat un bloc motor,de adaugat niste locase de senzori.Mai postez imagini/mai cer sfaturi.Va salut!!

post-67579-139829558149_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok! Am inteles ca nu poate fi schimbat numele. Topicul, va ramane insa aici, avand in vedere ca se va pune accentul in mod deosebit pe ceea ce se poate produce cu acele masini unelte. Pentru chestiuni legate direct de constructia, utilarea, sau dotarea cu diferite accesorii, vom folosi topicurile individuale dedicate unei anumite masini unelte, sau unor anumite categorii de scule si/sau accesorii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări