Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune stabilizata, reglabila 0-30V 40A

Vizitator sebaco26

Postări Recomandate

• Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• almarghi

27

• Dr.L

12

• Marian

3

• wally_gatter

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu acumulatorul destul de incarcat, sigur nu!De fapt, la un curent asa de mare fata de capacitatea acumulatorului, sigur nu va fi stabil (acumulatorul se va incarca doar la 'suprafata').Ar trebui folosita o sarcina artificiala (multe becuri auto)

Link spre comentariu

Q3 se incalzeste pentru ca trece curent prea mare prin el. Tu masori eronat cu digitalul. Ai masurat 60mA cu 10 ohm. Daca faci o socoteala mica, presupunand ca Q3 se satureaza de la inceputul semialternantei (baterie descarcata), atunci ai (Vcc - Vcesat - Vgt - Vz)/R15 = aprox 6V/10ohm= 0.6A, si nu 60mA cat ai masurat tu. Eu am pus 22ohm la R15, pt ca am un tiristor vechi si insensibil. Incepi si tu de la 100 ohm, apoi scade-o daca nu ti se amorseaza ferm. Nu cobora sub 22ohm ca nu cred ca e nevoie. Incalzesti doar tranzistorul degeaba. Masoara cu un analogic pe R15 si calculeaza curentul de poarta. Tine cont ca analogicul iti face media, deci la varf e de aprox. 1.4 ori mai mare. Problema ta cea mai grava este faptul ca ai 4A fara baterie. Daca ai facut totul bine,NU STIU DE UNDE E. Astia 4A i-ai masurat cu numericul, sau cu un analogic pe shunt? Oricum nu masura pe shunt cu digital, decat daca stie RMS. Strapeaza R8, si vezi daca se regleaza curentul din R7. Masurarea se face cu o baterie puternic descarcata. Din R7 se regleaza curentul maxim. Te-am mai intrebat ce fel de shunt ai ca sa refacem calculul, dar nu mi-ai raspuns.Mai incerca sa pui peste R2 o rezistenta mai mica (de ex. 4K7), pune o baterie incarcata si regleaza tensiunea in felul urmator: Da-i cursorul lui R3 spre (BATT-), conecteaza bateria spoi da-l in sus spre R2//4K7. Tensiunea trebuie sa creasca. Daca nu ajunge unde trebuie, mareste rezistenta de 4K7.

Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Poti sustine curentul in baterie pentru a face masuratori? Daca da, masoara fata de masa cele doua intrari ale U1B cu reglajul cursorului R7 spre masa.

440mV pe ambele, cu 14A debitati pe sarcina, masurati cu digital
Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Q3 se incalzeste pentru ca trece curent prea mare prin el. Tu masori eronat cu digitalul. Ai masurat 60mA cu 10 ohm. Daca faci o socoteala mica, presupunand ca Q3 se satureaza de la inceputul semialternantei (baterie descarcata), atunci ai (Vcc - Vcesat - Vgt - Vz)/R15 = aprox 6V/10ohm= 0.6A, si nu 60mA cat ai masurat tu. Eu am pus 22ohm la R15, pt ca am un tiristor vechi si insensibil. Incepi si tu de la 100 ohm, apoi scade-o daca nu ti se amorseaza ferm. Nu cobora sub 22ohm ca nu cred ca e nevoie. Incalzesti doar tranzistorul degeaba. Masoara cu un analogic pe R15 si calculeaza curentul de poarta. Tine cont ca analogicul iti face media, deci la varf e de aprox. 1.4 ori mai mare. Problema ta cea mai grava este faptul ca ai 4A fara baterie. Daca ai facut totul bine,NU STIU DE UNDE E. Astia 4A i-ai masurat cu numericul, sau cu un analogic pe shunt? Oricum nu masura pe shunt cu digital, decat daca stie RMS. Strapeaza R8, si vezi daca se regleaza curentul din R7. Masurarea se face cu o baterie puternic descarcata. Din R7 se regleaza curentul maxim. Te-am mai intrebat ce fel de shunt ai ca sa refacem calculul, dar nu mi-ai raspuns.Mai incerca sa pui peste R2 o rezistenta mai mica (de ex. 4K7), pune o baterie incarcata si regleaza tensiunea in felul urmator: Da-i cursorul lui R3 spre (BATT-), conecteaza bateria spoi da-l in sus spre R2//4K7. Tensiunea trebuie sa creasca. Daca nu ajunge unde trebuie, mareste rezistenta de 4K7.

Problema cu 4A fara bateria am rezolvat-o, nu stransesem bine shuntul. Ampermetrul de pe shunt este analogic. Pe shunt scrie "50A 75mV 0,5". Am sa fac toate testele de mai sus si revin cu rezultatele.
Link spre comentariu

AAAA!!!75mV pe shunt e ALTCEVA. Asta inseamna ca pe intrarile operationalulul B trebuie sa ai 75mV la 50A. Nu o sa ai asta niciodata cu valorile din schema.=> R8 trebuie strapat de tot. Trebuie inlocuit R6 a.i. R6=24xR7 = 120K. Atunci cu cursorul la R6 o sa ai curentul maxim de vreo 65A (cand cursorul e spre R6). Pentru finete, R7 ar trebui sa fie multitura.La tensiune ramane cum am zis mai inainte.

Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

AAAA!!!75mV pe shunt e ALTCEVA. Asta inseamna ca pe intrarile operationalulul B trebuie sa ai 75mV la 50A. Nu o sa ai asta niciodata cu valorile din schema.=> R8 trebuie strapat de tot. Trebuie inlocuit R6 a.i. R6=24xR7 = 120K. Atunci cu cursorul la R6 o sa ai curentul maxim de vreo 65A (cand cursorul e spre R6). Pentru finete, R7 ar trebui sa fie multitura.La tensiune ramane cum am zis mai inainte.

Am inlocuit totul cum ati spus. Curentul se regleaza dar pana la maxim 6A pe orice sarcina. Problema cred ca este la tensiune. Cand rotesc potentiometrul R3 de la 0 spre R2 (R7 este la maxim spre R6), pe ampermetrul analogic se intampla urmatorul lucru, acul sare pt o fractiune de secunda la o valoare mare, dupa care revine la 6A. Daca rotesc R7, curentul de regleaza de la 0 la 6A cam intre 0-45% din cursor. R15 l-am scazut de la 100 de ohmi pana mi s-a amorsat, cam la 50de ohmi. in locul lui R2 am pus un potentiometru de 50K, temporar, ca sa vad valoarea buna pt R2, dar cum am spus mai sus, sare tensiunea decat pt o fractiune de secunda.
Link spre comentariu

Am inlocuit totul cum ati spus. Curentul se regleaza dar pana la maxim 6A pe orice sarcina. Problema cred ca este la tensiune. Cand rotesc potentiometrul R3 de la 0 spre R2 (R7 este la maxim spre R6), pe ampermetrul analogic se intampla urmatorul lucru, acul sare pt o fractiune de secunda la o valoare mare, dupa care revine la 6A. Daca rotesc R7, curentul de regleaza de la 0 la 6A cam intre 0-45% din cursor. R15 l-am scazut de la 100 de ohmi pana mi s-a amorsat, cam la 50de ohmi. in locul lui R2 am pus un potentiometru de 50K, temporar, ca sa vad valoarea buna pt R2, dar cum am spus mai sus, sare tensiunea decat pt o fractiune de secunda.

Daca nu se regleaza curentul, atunci ai probleme cu firele prea subtiri. Gandeste-te ca shuntul tau are 75mV/50A=1.5miliohm ceea ce e comparabil cu un fir gros. Conteaza unde faci citirea curentului. J4, J5 trebuie sa se duca direct la shunt, altfel inglobezi in bucla de curent si rezistenta firului, care poate fi chiar mai mare decat a shuntului.Ce inseamna valoare mare la curent? cat? Sau e atat de rapid ca nu poti sa-ti daii seama? Daca e doar pentru o fractiune de secunda, atunci constanta R9C4 e prea mare. Strapeaza R9 cu una de 22K si vezi ce se intampla
Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Inreadevar, nu erau legate direct pe shunt J4 si J5. Le-am legat cum trebuie si acum curentul urca mai mult, pana la 15A, dar scade repede. Ma gandesc ca alimentarea de 15V nu este suficienta, daca scad caderea de tensiune de pe tiristor si de pe fire, scade sub 14. Am marit alimentarea la 22V si a iesit fum din rezistenta R5.

Da-i cursorul lui R3 spre (BATT-), conecteaza bateria spoi da-l in sus spre R2//4K7. Tensiunea trebuie sa creasca. Daca nu ajunge unde trebuie, mareste rezistenta de 4K7.

Tensiunea creste invers, cand R3 este spre R2 tensiunea este 0 si cand rotesc spre BATT- creste. R2 este de 4K3.
Link spre comentariu

Masoara tensiunea pe pin8/U1 in gol si in sarcina. Daca e prea mica, trebuie marita tensiunea de alimentare si va trebui legata tensiunea de 22V. nu mai incerca asta pana nu limitezi tensiunea la U1, ca il arzi.

Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Masoara tensiunea pe pin8/U1 in gol si in sarcina. Daca e prea mica, trebuie marita tensiunea de alimentare si va trebui legata tensiunea de 22V. nu mai incerca asta pana nu limitezi tensiunea la U1, ca il arzi.

Daca ii pun o dioda zener 7V5 in serie pe alimentarea lui U1, e ok? ma gandesc ca maximul care il am de 29V*1,4=40 minus caderea de 7,5 de pe zener ar fi 32,5V
Link spre comentariu

Dar tu ce folosesti ca sarcina, pt a vedea curentul maxim de iesire?

Buna intrebare

Nu merge cu zener inseriat . Daca cobori tensiunea de alimentare cu 7.5V, poti risca sa ai pe intrarile lui U1A tensiune mai mare ca alimentarea. Nu e permis.

Salut.

Schema prezentata aici viewtopic.php?f=41&t=137660&p=1200443&hilit=redresor+automat#p1200443 nu ar fi buna, eventual cu mici modificari?

E foarte buna schema, am facut-o demult si mergea OK. Nu-ti permite reglaje intr-o plaja foarte larga, din lipsa de amplificare, dar odata reglata e foarte buna la acumulatori de un singur fel sau apropiati.
Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Dar tu ce folosesti ca sarcina, pt a vedea curentul maxim de iesire?

Am folosit o baterie care are 11V, deci e cam descarcata, reusesc sa debitez in ea cam 15A dar scade repede, mai am una incarcata(13,2V) prin care imi trec maxim 5A
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări