Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune stabilizata, reglabila 0-30V 40A

Vizitator sebaco26

Postări Recomandate

Vizitator sebaco26

Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu o schema pt o sursa de tensiune stabilizata, reglabila 0-30V de pana la 40A? Imi trebuie ca sa incarc niste acumulatori auto de 240A. Traful si redresarea le am, dar vreau ca sa fac cv automat ca sa nu stau la fiecare 30 de min sa reglez curentul de incarcare. Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• almarghi

27

• Dr.L

12

• Marian

3

• wally_gatter

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu prea am inteles niciodata de ce se prefera reglarea tensiunii de la 0V, dupa parerea mea nu prea ai ce sa faci cu tensiuni sub 1,2-1,5V, si oricum la curentul asta ma indoiesc ca poti obtine reglaj bun sub 1V la iesire, mai ales ca spui ca preferi liniar... in fine, presupunand o minima de 1,5V si folosirea infasurarii de 29Vca necesare pentru maxima de 30V, asta presupune o alimentare de aproximativ 38Vcc si o cadere de cam 36V pe regulatorul serie la minima iesire specificata de mine, si pentru 40A inseamna o putere disipata de elementul regulator imensa, peste 1,4KW... ar cam fi necesar un compromis.. :nas:

Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Ai dreptate, nu am nevoie de tensiuni mici, plaja de tensiuni pe care o sa lucreze este 10-15V cand o sa incarc un singur acumulator si 20-30V cand o sa incarc 2 in serie. Dar daca stau mai bine sa ma gandesc nu este chiar ceea ce doresc eu pt ca tot o sa trebuiasca sa stau pe langa el si sa mai ridic tensiunea de incarcare din cand in cand... Aveti vreo idee cum as putea sa rezolv problema asta? Sa am un curent constant atunci cand tensiunea variaza?

Link spre comentariu

Sa vad eu cum functioneaza limitarea de curent, in special la scurtcircuit, daca sursa nu poate cobori sub 1,5V.Asta ar fi principala problema,dupa mineIn rest,asa e, f rar ai nevoie de tensiuni asa mici de la o sursa de putere!

Link spre comentariu

Pai la un asemenea curent cumulat cu o maxima de alimentare asa mare ma indoiesc ca se poate vorbi despre o protectie foarte eficienta la scurt in varianta stabilizatorului liniar, puterea disipata la scurt ar fi mult prea mare ca sa poata fi suportata de elementul regulator, ar trebui radiatoare masive si multe perechi de tranzistori, cred ca un compromis in genul protectiei SOA la amplificatoarele audio este mai indicat, adica limitarea curentului la cei 40A, dimensionarea cat mai buna pentru functionare ok in cele mai dezavantajoase conditii de lucru si acceptul ca scurtcircuitul nu poate fi decat accidental si pe perioade foarte scurte.@sebaco26 limitarea curentului la o anumita valoare sugereaza transformarea sursei in generator de curent constant, adica se realizeaza sursa reglabila in tensiune si cu un curent limitat la 40A ( exemplu cerut ), asta inseamna ca indiferent ce tensiune setezi, curentul va fi intotdeauna de maxim 40A.

Link spre comentariu

Pai daca e sursa reglabila, cu sau fara limitare de curent, tot trebuie sa aiba o galeata de tranzistoare si radiatoare pe masura pt specificatiile din titlu.In cazul asta, limitarea curentului de scurt n-ar pune probleme si tranzistorii sigur nu s-ar arde.Evident, radiatoarele vor fi MARI si racite activ

Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

De regula la redresoarele pentru incarcarea acumulatorilor,se foloseste pentru reglarea curentului un tiristor comandat de oscilator cu TUJ.O schema pentru 12V si 10A,care cu ceva modificari cred ca ar merge si la 24V/40A.http://www.emil.matei.ro/redbat.php

Din ce am citit acolo este cam ce imi trebuie mie, dar problema este ca la un moment dar imi trebuie ca sa imi limiteze si tensiunea de incarcare, sa se opreasca la o anumita valoare maxima si apoi sa scada curentul. Cum a zis Marian, la fix ar fi o sursa de tensiune cu limitare de curent, la care sa pot regla limitarea de curent.
Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Pai la un asemenea curent cumulat cu o maxima de alimentare asa mare ma indoiesc ca se poate vorbi despre o protectie foarte eficienta la scurt in varianta stabilizatorului liniar, puterea disipata la scurt ar fi mult prea mare ca sa poata fi suportata de elementul regulator, ar trebui radiatoare masive si multe perechi de tranzistori, cred ca un compromis in genul protectiei SOA la amplificatoarele audio este mai indicat, adica limitarea curentului la cei 40A, dimensionarea cat mai buna pentru functionare ok in cele mai dezavantajoase conditii de lucru si acceptul ca scurtcircuitul nu poate fi decat accidental si pe perioade foarte scurte.@sebaco26 limitarea curentului la o anumita valoare sugereaza transformarea sursei in generator de curent constant, adica se realizeaza sursa reglabila in tensiune si cu un curent limitat la 40A ( exemplu cerut ), asta inseamna ca indiferent ce tensiune setezi, curentul va fi intotdeauna de maxim 40A.

Da marian, in concluzie o sa imi trebuiasca o sursa de tensiune reglabila cu limitare de curent, la care sa pot regla curentul la care sa imi limiteze. Am cautat ceva scheme, dar nu am gasit nimic sa ma satisfaca. Aveti ceva idei de scheme?
Link spre comentariu
Vizitator sebaco26

Pai daca e sursa reglabila, cu sau fara limitare de curent, tot trebuie sa aiba o galeata de tranzistoare si radiatoare pe masura pt specificatiile din titlu.In cazul asta, limitarea curentului de scurt n-ar pune probleme si tranzistorii sigur nu s-ar arde.Evident, radiatoarele vor fi MARI si racite activ

Cand am spus 40 de A mi-am luat o marja de siguranta, robotul meu o sa mearga pe maxim 25A, dar vreau sa stau linistit ca rezista in timp, nu vreu sa il fac, sa mearga 2-3 zile continuu si apoi gata. Am experiente cu punte redresoare de 50A, prin care treceam 20 de A si dupa 2 zile gata. Si am incercat toate variantele, cu radiator, apoi cu racire fortata, pana nu am cunparat frumos niste diode sanatoase de 50 de A fiecare, nu am facut nici o treaba.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu zic sa uiti de varianta liniara;exista solutii consacrate in ce priveste incarcarea acumulatorilor,o sursa in comutatie,pe care ti-as recomanda-o,sau varianta cu tiristor.Cu ambele poti limita curentul de incarcare,sau daca vrei poti incarca sub tensiune constanta.

Link spre comentariu

@pisica matache -Poate incarcare in curent constant urmata de incarcare in tensiune constanta! (adica atat tensiunea cat si curentul sunt stabilite electronic).Daca e limitata doar tensiunea de incarcare, ori acumualtorul se incarca f incet, in cazul unei surse care nu poate debita constructiv un curent prea mare, ori se distruge acumulatorul, in caz ca sursa poate debita constructiv un curent mai mare.Prin constructiv = limitarea curentului direct de rezistenta interna a trafuluiApoi, daca initiatorul subiectului pune asemenea intrebari, cum crezi c-o sa poata sa faca o sursa in comutatie? :nas:

Ma gandesc sa fac un circuit care sa imi regleze prima data tensiunea, si apoi sa o trec printr-un limitator de curent. Ceva pareri?

N-are nici un sens. Vezi orice schema de sursa de laborator, pt principiile functionarii
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări