Vizitator Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 Iti scanez capitolul din cartea in care am citit, si mai departe, cu autorii, nu cu mine... Explicatiile sunt destul de clare, dar nu vreau sa reproduc din memorie. Imi pare rau ca nu-mi amintesc in ce topic am mai discutat despre asta, sa fi vazut cati mi-au sarit in cap de pe forum, cand am sugerat cuiva legatura serie... era vb. acolo de un 7294 punte, alimentat in +35, unde recomandarea era pt. 16 ohm. Mai mult decat atat, am dat un exemplu foarte cunoscut de legatura serie, si mi-a raspuns nu stiu cine: "Eee, pai vezi tu, la ala merge, ca nu stiu ce... Oricum, te rog sa dezvolti, imi dai o veste buna, daca spui ca exista argumente solide pt. legatura serie... am stat si eu in cumpana destul de mult... Link spre comentariu
cata_124 Postat Ianuarie 11, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 La asta ma refeream si eu ,sa fac cu 2 de 4 ohm inseriate pe 2 cai si filtrele si tweterul pe 8 ohm.Dar problema este ce difuzoare de mid-bas sa aleg sa redea ambele frecvente cat de cat bine. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 Iti scanez capitolul din cartea in care am citit, si mai departe, cu autorii, nu cu mine... Explicatiile sunt destul de clare, dar nu vreau sa reproduc din memorie. Imi pare rau ca nu-mi amintesc in ce topic am mai discutat despre asta, sa fi vazut cati mi-au sarit in cap de pe forum, cand am sugerat cuiva legatura serie... era vb. acolo de un 7294 punte, alimentat in +35, unde recomandarea era pt. 16 ohm. Mai mult decat atat, am dat un exemplu foarte cunoscut de legatura serie, si mi-a raspuns nu stiu cine: "Eee, pai vezi tu, la ala merge, ca nu stiu ce... Oricum, te rog sa dezvolti, imi dai o veste buna, daca spui ca exista argumente solide pt. legatura serie... am stat si eu in cumpana destul de mult... Asa cum spus cel mai mare atu este ca acelasi curent va trece prin ambele difuzoare. La legarea in paralel curentul prin fiecare difuzor va diferi in functie de toleranta difuzoarelor. Acest lucru nu se intampla la legarea in serie. Am intalnit legarea serie la multe sisteme, inclusiv sisteme pe 16 ohmi cu difuri de 8 legate in serie si in principal la sisteme horn atat pe bass cat si pe hornuri de medii inalte cu adaptoare Y. Bineinteles acest lucru duce la o anumita valoare a impedantei finale si trebuie tinut cont de ea la conectarea la amplificator. In functie de acesta si in special de tensiunea de alimentare ptr SS si secundarul trafo iesile la TS se alege varianta cea mai buna. Oricum daca spui ca ai un material unde se argumenteaza ca modul paralel este mai bun sunt interesat sa-l citesc la fel cum sunt interesat si de parerea celor care sustin acest lucru cu argumente tehnice. Link spre comentariu
cata_124 Postat Ianuarie 11, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 Pai la toate boxele care sunt pe 2-3 cai cu cate 2 difuzoare pe bas alea toate sunt 2 difuri de 4 inseriate sa faca 8 ohm, deci si fabricantii folosesc metoda asta, nu vad unde este problema daca se obtine 8 ohm din 2 difuzoare pentru a ajunge la impedanta dorita, este logic ca daca vrei s afaci cu 2 basi trebuie sa fie de 4 ohm ca sa poti face 8 ohm altfel nu vad cum ai lega 2 difuzoare de bas cum sunt la multe modele din comert. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2013 Partajează Postat Ianuarie 11, 2013 MOdificare; Pana ofer scan-ul, uite o opinie de pe un forum din afara... "The generic problem with wiring speakers in series is that it puts the inductive and capacitative reactance of the first speaker in series with the second one... " Link spre comentariu
Yoshiro Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Nu stiu de ce e o problema. La frecventa la care un difuzor se comporta inductiv sau capacitiv celalalt se comporta exact la fel si astfel tot ansamblul serie se va comporta inductiv sau capacitiv cu reactanta totala calculata pentru conexiunea serie. Nu e ca si cum al doilea difuzor e pur rezistiv si va fi afectat de o reactanta in serie. Uite impedanta simulata a unui model pe care il am deja facut ptr un mid-bass: un singur difuzor: 2 in serie: Aici suprapuse: zoom: Am facut si masuratori la 2 midrangeuri care le-am avut la indemana in modul serie, un singur difuzor si paralel: Dupa cum vezi impedanta nu reflecta nici o problema este dubla pe intreg spectrul. La fel faza este identica. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Interesant... O sa scriu si randurile despre care povesteam; "... Nu este recomandata legarea serie a doua sau mai multe difuzoare, chiar daca sunt de acelasi tip. Sa presupunem ca avem doua difuzoare legate in serie. Datorita micilor diferente intre parametrii acestora, inevitabil vor rezulta deosebiri intre comportarile lor mecanice. Acest lucru va duce la aparitia unei tensiuni electromotoare induse prin intermediul legaturii serie, care va da nastere unor distorsiuni datorate modularii intre cele doua difuzoare. Acest fenomen se poate pune in evidenta cu ajutorul urmatorului experiment. Se conecteaza patru difuzoare in serie, si se scurtcircuiteaza capetele conexiunii serie. Daca se apasa membrana unuia dintre difuzoare, bobina sa miscandu-se in campul magnetic produs de miez, in ea se va induce o tensiune electromotoare care se va transmite celorlalte difuzoare, determinand membranele acestora sa se deplaseze in sensul opus directiei in care a fost apasata prima membrana. Acest lucru arata importanta deosebita pe care o prezinta impedanta nominala a difuzoarelor, mai ales in cazul in care puterea electrica este mai mare decat cea la care rezista un singur difuzor, si se folosesc mai multe difuzoare conectate in paralel..." Este o carte de prin 2000... evit sa dau titlu si autori. Link spre comentariu
ari_panterra Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Cine a scris aberatia aceea?!Te rog sa postezi lucrarea si autorul.Daca la 4 difuzoare legate in serie sunt scurcircuitate intrarea cu iesirea ,rezulta 4 difuzoare legate doua cate doua inserie si totul in paralel ,grupate 2 cu 2 in antifaza.Experiment irelevant si care arata ceea ce multi care s-au jucat cu difuzoare stiu:ansamblu motor(bobina+magnet) al unui difuzor se comporta ca un generator la miscarea bobinei prin campul magneti(apasarea membranei).Mai puneti mana pe materiale si mai experimentati,lasati cultura de net si software-urile gratis,ca o sa ajungeti sa ascultati la paie de orez!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2013 Partajează Postat Ianuarie 12, 2013 Articolul este preluat dintr-o carte, care are in spate 3 autori. Ma feresc sa dau detalii, pur si simplu. Autorii sunt cunoscuti in breasla, cu studii serioase in spate. Daca cineva se prinde despre ce carte e vorba, si simte nevoia sa faca public, n-are decat... sa trecem peste... Am postat articolul, voi judecati. In alta ordine de idei, repet, au fost scandaluri mari in alt post mai vechi, intre colegi ai nostri, seriosi (nu dau nume), care au sustinut acelasi lucru. NU legaturii serie!!! Si eu am trecut peste articolul asta, si m-am batut atunci cu ei, cu argumente... incepe sa mi se cam ia de balamuc, si de oameni despre care chiar credeam ca au habar ce-i aia apa plata. P.S. Chiar sunt interesat de argumentele voastre. Pana acum, suna interesant... Ce as vrea sa intreb, poate fi o referire la situatia in care avem legatura serie a doua woofere, care au incinta comuna? Ma gandesc ca, daca vorbim de doua mid, sau tw, nu cred ca este chiar aceiasi situatie, ca influenta acustica ma refer... intreb doar... Link spre comentariu
Yoshiro Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Am intuit ca se va ajunge la aceste afirmatii, BEMF & damping, de aia am pus si masuratorile care arata destul de clar ca aceasta conceptie, cum ca forta electromotoare va afecta difurile in serie, este falsa.Daca vrei sa numesti autorii/cartea sau nu, nu e important (eu stiu oricum), cat despre colegii de pe forum, daca doresc sa-si sustina punctul de vedere prin studiile facute ii invit sa participe la discutie ca doar e un subiect mai interesant decat cearta unora.Revenind, daca afirmatia ar fi corecta acest lucru s-ar observa in graficul de faza. Daca tensiunea electromotoare ar influenta ansamblul serie, si ar face ca miscarea bobinei sa fie diferita atunci faza dintre curent si tensiune va fi diferita ca in cazul unui singur difuzor. Dupa cum se vede in masuratoare aceasta este identica. Ma intreb daca autorii respectivi nu au avut curiozitatea sa faca aceasta masuratoare simpla.Ai putea zice ca fiind medii dampingul mecanic va stapani BEMF-ul. Difurile au un Cms destul de mare, au Fs-ul peste 100Hz pentru ca sunt de 4". Un difuzor generic. Acelasi lucru se petrece si la woofere cu fs-ul mai jos.Intr-adevar sa discutat destul de mult pe forumuri despre problema asta si cum scade dampingul pentru ca difurile sunt in serie. Intuitiv pare un fenomen real insa nu cred ca e parerea unor oameni cum spui cu studii in domeniu. Experimentul descris, asa cum spune si ari_panterra, este irelevant pe langa faptul ca e ridicol de evident. Lasam la o parte faptul ca ar trebui sa misti conul ala la frecventa de rezonanta a difului ca sa ai un efect cat de cat vizibil, adica la un fs de 40hz miscat conul sus jos de vreo 40 de ori pe secunda. In regim de functionare normala ambele difuzoare vor genera BEMF cu aceeasi polaritate si astfel se va insuma. Asta ce inseamna? Ca nu se pierde din damping! Chiar daca rezistenta se dubleaza si BEMF-ul se dubleaza.Din masuratoarea de impedanta se pot determina Q-urile, Qms, Qes. Daca diful meu are Qms = 3.1 si Qes = 0.3 ansamblul serie are Qms = 3.1 si Qes = 0.3. BEMF-ul nu va influenta un difuzor pe celelalt pentru ca in regim normal de functionare ambele vor fi generatoare.Pentru cineva care a studiat problema ar trebui sa fie evident fie si din formulele parametrilor T/SQes care va domina Qts (si oricum BEMF-ul nu are nici un parametru in Qms) are formula: 2*pi*Fs*Mms*Re/(BL)^2. La doua difuri in serie Re va creste de 2 ori, Mms la fel si L la fel. L fiind la puterea a doua aceste contributii se vor simplifica.Simplu.Proprietati acustice? Ti-am mai spus, la serie trece acelasi curent prin bobinele difuzoarelor si forta care aplica conului este BL*i. La paralel daca este o diferenta in Re fortele nu vor mai fi egale. Cum 90% din difuzoare sunt overhung L-ul are o toleranta mult mai mica ca Re-ul. Asa cum am spus invit la discutie pe oricine are alta parere si o poate sustine. Link spre comentariu
cata_124 Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Hei!!! nu trebuie sa ne certam pentru niste opinii,uni poate stiu ceva altii alceva si fiecare trebuie sa avem o opinie, fie ea buna sau mai putin buna si care trebuie respectata din partea fiecaruia.Eu atat vreau sa va intreb: boxele de sunt pe piata in momentul actual pe cate 2 sau 3 cai cu cate 2 wofere pe bas fie ele de 6" ,8" sau 10" si sunt pe 8 ohm nu sunt cate 2 de 4 ohm inseriate ca sa rezulte 8 ohm? Link spre comentariu
Yoshiro Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 nu se cearta nimeni aici Link spre comentariu
adrian lucian Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Din experienta proprie, greu decelabile dezavantaje la legare serie sau paralel numai si numai daca difuzoarele nu impart acelasi volum. Daca da, la legarea serie, in acelasi volum, cu ajutorul unui stroboscop , am surprins miscari complet anapoda, nesincrone, ale difuzoarelor. Cum am separat volumele cum acestea au disparut. Link spre comentariu
cata_124 Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Din experienta proprie, greu decelabile dezavantaje la legare serie sau paralel numai si numai daca difuzoarele nu impart acelasi volum. Daca da, la legarea serie, in acelasi volum, cu ajutorul unui stroboscop , am surprins miscari complet anapoda, nesincrone, ale difuzoarelor. Cum am separat volumele cum acestea au disparut.Pai majoritatea incintelor cu 2 basi inseriati sunt compartimentati intre ei si lasata o gaura in compartimentul respectiv daca incinta este br. pentru a putea circula aerul si a iesi pe port si de la celalalt difuzor, eu unu asa am vazut la o pereche pe care am avuto. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Din experienta proprie, greu decelabile dezavantaje la legare serie sau paralel numai si numai daca difuzoarele nu impart acelasi volum. Daca da, la legarea serie, in acelasi volum, cu ajutorul unui stroboscop , am surprins miscari complet anapoda, nesincrone, ale difuzoarelor. Cum am separat volumele cum acestea au disparut.Sunt multe de spus despre acest lucru. Poate dai mai multe detalii despre experiment pentru acest fenomen nu depinde de legarea in serie. Anul trecut a fost un topic pe diyaudio despre aceast lucru intitulat Woofer distortion, in care fenomenul era prezentat ptr 2 woofere ce impart acelasi volum indiferent de cum erau legate. Din cate imi aduc aminte insa nu prea a avut o explicatie convingatoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum