Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformare curent din 12V in 6V

ady000

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ady000

8

• validae

3

• Marian

2

• leoncris

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inseriaza acumulatorul cu un bec auto 12V/21W de exemplu, sau cu ce bec gasesti astfel incat curentul de incarcare sa fie de maximum 400mA. Supravegheaza incarcarea acumulatorului, spre sfarsitul incarcarii, becul va lumina mai slab.Cand ai 7,2-7,5V la bornele acumulatorului, opresti incarcarea. Asta e o varianta simplificata pentru cazul tau, recomandat ar fi sa construiesti o sursa de curent constant pentru valoarea de 400mA (1/10 din capacitatea acumulatorului) . Daca te incumeti sa construiesti una, pot sa-ti dau o schema.

Link spre comentariu

Inseriaza acumulatorul cu un bec auto 12V/21W de exemplu, sau cu ce bec gasesti astfel incat curentul de incarcare sa fie de maximum 400mA. Supravegheaza incarcarea acumulatorului, spre sfarsitul incarcarii, becul va lumina mai slab.Cand ai 7,2-7,5V la bornele acumulatorului, opresti incarcarea. Asta e o varianta simplificata pentru cazul tau, recomandat ar fi sa construiesti o sursa de curent constant pentru valoarea de 400mA (1/10 din capacitatea acumulatorului) . Daca te incumeti sa construiesti una, pot sa-ti dau o schema.

nu sunt electronist am pus cu bec dar nu se aprinde deloc e mort cu totul acumulatorul
Link spre comentariu

Daca acumulatorul a fost stocat in stare descarcata mult timp, s-a sulfatat si nu mai ai ce-i face.Scoate-i dopurile de la celule si cu seringa, injecteaza-i cate 5mL de apa distilata in fiecare celula.Pune-l la incarcat si poate ai noroc sa-si revina dar sansele sunt minime.

Link spre comentariu

Daca acumulatorul a fost stocat in stare descarcata mult timp, s-a sulfatat si nu mai ai ce-i face.Scoate-i dopurile de la celule si cu seringa, injecteaza-i cate 5mL de apa distilata in fiecare celula.Pune-l la incarcat si poate ai noroc sa-si revina dar sansele sunt minime.

ok maine sa fac rost de apa distilata.....
Link spre comentariu

Exista o solutie destul de simpla pentru un circuit de incarcare stabilizat la tensiunea potrivita si cu limitare de curent, si nu necesita expertiza prea mare in electronica pentru punerea in practica:post-15007-139829557101_thumb.pngtotul se invarte in jurul LM317, un regulator ajustabil de tensiune care se gaseste foarte usor si ieftin, nu este nevoie nici de placa, pur si simplu fixezi LM317 pe un mic radiator si legi componentele din jurul sau de pinii sai ( mai putin puntea redresoare si condul de 1000u care le poti lega direct la iesirea trafului daca nu ai placa pentru ele ), Q1 si R3 transforma regulatorul intr-un generator de curent constant limitat la aproximativ 450mA, R2 este un potentiometru/semireglabil ( orizontal sau multitura, nu conteste ) de 10K, din el reglezi tensiunea de iesire in gol ( fara sarcina pe iesire ) la aproximativ 7-7,5V apoi poti conecta iesirea pe acumulator, initial tensiunea va scadea la regulatorul de fata, este efectul limitarii de curent, dupa ce acumulatorul se va fi incarcat tensiunea va urca pana la valoarea normala.

Link spre comentariu

Exista o solutie destul de simpla pentru un circuit de incarcare stabilizat la tensiunea potrivita si cu limitare de curent, si nu necesita expertiza prea mare in electronica pentru punerea in practica:[attachment=0]Schema.png[/attachment]totul se invarte in jurul LM317, un regulator ajustabil de tensiune care se gaseste foarte usor si ieftin, nu este nevoie nici de placa, pur si simplu fixezi LM317 pe un mic radiator si legi componentele din jurul sau de pinii sai ( mai putin puntea redresoare si condul de 1000u care le poti lega direct la iesirea trafului daca nu ai placa pentru ele ), Q1 si R3 transforma regulatorul intr-un generator de curent constant limitat la aproximativ 450mA, R2 este un potentiometru/semireglabil ( orizontal sau multitura, nu conteste ) de 10K, din el reglezi tensiunea de iesire in gol ( fara sarcina pe iesire ) la aproximativ 7-7,5V apoi poti conecta iesirea pe acumulator, initial tensiunea va scadea la regulatorul de fata, este efectul limitarii de curent, dupa ce acumulatorul se va fi incarcat tensiunea va urca pana la valoarea normala.

Ms @Marian nu le am cu schemele deloc nici macar nu stiu cum se masoara o rezistenta :ras:
Link spre comentariu

Atunci n-ai decat 2 alternative:

1.-Pui mana pe carte, vorba lui 'Iantu, nu urzica;

2.-Te astamperi, irosesti componente si/sau acumulatori inutil;

PS: Nu mai cita fiecare mesaj, in afara de citeaza mai ai jos in stanga si raspunde, chestia asta n-are legatura cu electronica asadar n-ai motiv.

Link spre comentariu

ok acumulatorul e al unui prieten eu am incercat sa il ajut ...probabil pana acum si-a luat deja altul.Am vazut ca lanterna se incarca cu un incarcator de 12V 500 Ma si pe + are o rezistenta .Nu mai sunt la varsta la care sa ma apuc de electronica ,nu mai am rabdare .Fac asta din lipsa de ocupatie ca nu lucrez...ma pasioneaza electronica dar e prea tarziu pentru mine....

Link spre comentariu

Daca are doape , scoti electrolitul , umpli cu apa distilata si pui la incarcat.Descarci apoi pe bec ,golesti apa , pui electrolit nou , format la 1,24 si incarci din nou .Poate'ti ... iese.

Link spre comentariu

are 3 doape..:) ...doar ca nu am gasit apa distilata ...apa daca o fierb nu se face apa distilata?Am inseriat ceva rezistente pe borna+ a incarcatorului si am reusit sa reduc voltajul la 9,5V ....dupa cum am zis si mai sus pe + la mufa de incarcare in lanterna era o rezistenta asa ca am incercat si eu doar ca nu stiu valoarea care sa o pun nu am gasit exact cu aceleasi culori 2negre 2 rosii si una aurie parca erau culorile...si era mai babana rezistenta.L.E E uscat acumulatorul nu mai are electrolit deloc:(

Link spre comentariu

"E uscat acumulatorul nu mai are electrolit deloc" - hai ca asta'i super tare !"apa daca o fierb nu se face apa distilata" - nu aia'i apa ... fiarta , distlata se face prin condensarea aburului .Gasesti apa distilata la orice PECO . 1L e suficient.Zi ce scrie pe eticheta - brand , tip , ...

Link spre comentariu

Tipul asta e cu gel, dar gelul ala se usuca inevitabil dupa un timp. Uneori, prin adaugarea unei mici cantitati de apa distilata, nu fiarta , se poate recupera.Sansele sunt oricum foarte reduse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări