Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Cand orizontul unei persoane se ingusteaza pana la un punct, persoana exclama: Iata punctul meu de vedere!12K5 e o lampa cu o functionare deosebita de lampile normale.Faptul ca grila 1 functioneaza ca un accelerator (mod space charge) si ca grila consuma de fapt cel mai mare curent din sursa, poate duce la un punct de functionare diferit.In practica am descoperit ca randamentul SE e sub 25% din puterea anodica si in general transformatoarele audio au max 85% randament.Deci la 0,6W pe anod rezulta aprox. 130mW. Aceasta valoare e oricum exceptionala pentru un tub alimentat la 12-14V.Felicitari @Cristian pentru experiment.Totusi sunt curios ai si o oscilograma?Mersi mila pentru aprecieri, nu am o oscilograma.Mie in general imi place sa experimentez nu sa argumentez documentatii si sa calculez la nivel de microni.Sigur ma folosesc de cataloage si imi extrag informatiile tehnice necesare dar studiez tot ce pot sau info la care am acces si pastrez ce este bun, ce-mi place, ce pot sa-mi permit, si in fine sa ma bucur de experimentele respective. Crezi ca intereseaza asa mult ca ampliful meu are 0,5W, tu daca ai cumpara tuburi 12K5 si l-ai construi nu te-ai bucura de el...(si eu iti garantez ca se aude de 0,5W, masuratorile facute pe primul tub >> Arata o putere de 150-200mW, nu am tuburi NOS... )Ampliful asta chiar este o realizare de referinta pentru mine. Pot sa trec mai departe sa vedem un Push Pull la 12V? Link spre comentariu
Den Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Lampile se gasesc pe ebay la un pret acceptabil,mai trebuie convinsi americanii sa trimita la noi Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Ampliful asta chiar este o realizare de referinta pentru mine. Pot sa trec mai departe sa vedem un Push Pull la 12V?Da . In clasa B sau AB poti obtine max 4X din puterea obtinuta in SE , iar in A2 se poate obtine o putere 6X . Pentru un maxim de randament recomand negativare fixa , sub nicio forma negativare automata !Nu prea conteaza in acest caz fidelitatea , deoarece discutam de o lampa finala audio destinata RR cu modulatie doar AM , mai importanta este puterea utila...Este important si SPL-ul difuzorului folosit , un model de diametru cat mai mare ( peste 16 cm diametru ) de banda larga , cu magnet ALNICO ar fi de preferat . Acest gen de difuzoare au in general SPL peste 94 dB / 1 W / 1 m , excelente in asemenea aplicatii Low Power . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Lampile se gasesc pe ebay la un pret acceptabil,mai trebuie convinsi americanii sa trimita la noi Transportul e enorm de scump.Daca s-ar strange mai multi useri sa comande mai multe tuburi si ar suporta fiecare o cota parte din transport ar fi mai rentabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Ampliful asta chiar este o realizare de referinta pentru mine. Pot sa trec mai departe sa vedem un Push Pull la 12V?Da . In clasa B sau AB poti obtine max 4X din puterea obtinuta in SE , iar in A2 se poate obtine o putere 6X . Pentru un maxim de randament recomand negativare fixa , sub nicio forma negativare automata !Nu prea conteaza in acest caz fidelitatea , deoarece discutam de o lampa finala audio destinata RR cu modulatie doar AM , mai importanta este puterea utila...Este important si SPL-ul difuzorului folosit , un model de diametru cat mai mare ( peste 16 cm diametru ) de banda larga , cu magnet ALNICO ar fi de preferat . Acest gen de difuzoare au in general SPL peste 94 dB / 1 W / 1 m , excelente in asemenea aplicatii Low Power .Da am observat ca folosind boxa (dif cu diametru mare) se schimba situatia in foarte bine.De fapt initial am folosit un difuzor miniatura de 0,5W maxim si se auzea exact ca un radioreceptor obisnuit dar dupa ce i-am cuplat boxa s-a schimbat total situatia. Auditie puternica, banda de frecvente OK, specifica unui amplif SE. Dar socant pentru ca alimentarea este la 12V. Merge foarte bine si pe iesirea audio a calculatorului.Legat de schema cum ti se pare urmatoarea/http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ggt-NE.gif Link spre comentariu
ALVIN Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 De curiozitate, cit ati da (maxim) pentru un 12K5? Si ce inseamna transport "enorm de scump"? Link spre comentariu
mila Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Eu as folosi si transformator defazor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 De curiozitate, cit ati da (maxim) pentru un 12K5? Si ce inseamna transport "enorm de scump"?Pai cu ebay e scump (in jur de 30 euro numai transport), eu am tuburi 12K5 (nu am NOS) si mai pot face rost din astea folosite pentru uzul propriu (deja ma exclud), daca e cineva interesat puteti da un anunt la vanzari cu pretul pe care il doriti pe tub trebuie sa tineti cont si de piata romaneasca, sunt alte preturi mai mici. Banuiesc ca nu aveti tuburi NOS deci sigur nu veti obtine cei 150lei cat am spus eu prin mesaje, dar nu sunt nici de dat sub 100lei.Deci succes! Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 h**p://www.tube-town.net/ttstore/product_info.php/info/p2109_12K5-NOS.html sunt in DE si transportul pana in RO e 16euro pt pachete pana in 2kg, avantajul e ca sunt in UE si nu mai percep alte taxe, vama etc.Iar aici h**p://www.thetubestore.com/12K5 au transportul cam pe la 18$ varianta ieftina si de lunga durata, evident se mai adauga taxele de import. Link spre comentariu
ALVIN Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Nu era intentia mea sa fac comert cu acest tip de componente. Am intrebat pentru ca vroiam sa comand un set de lampi pentru un Zenith 8G005YT care mi-a cazut in mina de curind si unde merg 6-7 tuburi mai incap inca 2-3 fara probleme si fara sa urce pretul transportului. Ma gindeam sa donez cuiva o lampa NOS sa vedem ce si cum. Sau daca cineva doreste vreo lampa rara poate o gasim in USA. De transportul Spania-Romania ma ocup eu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Nu era intentia mea sa fac comert cu acest tip de componente. Am intrebat pentru ca vroiam sa comand un set de lampi pentru un Zenith 8G005YT care mi-a cazut in mina de curind si unde merg 6-7 tuburi mai incap inca 2-3 fara probleme si fara sa urce pretul transportului. Ma gindeam sa donez cuiva o lampa NOS sa vedem ce si cum. Sau daca cineva doreste vreo lampa rara poate o gasim in USA. De transportul Spania-Romania ma ocup eu.Asa cum spuneam am posibilitatea sa fac rost de orice tip de lampa americana sau de alt tip (din anumite surse) pentru uz propriu pentru experimente, inclusiv pot recurge si la situatia de a le imprumuta doar pentru experiment; dar pana in prezent nu am comercializat lampi.(poate candva pretul lor va creste si atunci plictisit de experimente si apatic de electronica fara nici o remuscare le voi scoate la vanzare, sanatosi sa fim. )Am inteles ca doriti sa va asociati cu cineva intr-o comanda pentru Zenith si sa aduceti in plus cateva tuburi americane. Daca cineva de pe forum doreste tubul 12K5(posibil NOS) sa ia legatura cu dvs. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Aşadar dacă admitem pentru 12k5 Pa=max0,5w în clasa-A SE puterea utilă maximă în sarcina dispusă la anod poate fi 250mW dar datorită randamentului OT în sarcina dispusă în secundar OT puterea utilă poate fi maxim 200mW şi deocamdată numai teoretic.Si deci dl "expert in lampi" are 200mW?Mai e ceva?Cred ca e minunat, nu ? 200mW la 12-15V super tub, nu?Asta vreau sa aud...Cred ca nu ai auzit bine, 200mW nu reprezinta ceva de lauda iar tubul acesta a fost facut sa lucreze la citiva zeci de volti deci nu este un super tub decit daca doresti sa-l promovezi cu orice pretRepet intrebarea dintr-o interventie anterioara,ce mare lucru este sa pui o oscilograma a tensiunii din secundar pe o sarcina rezistiva insa totodata pot de acord ca un asemenea amplificator de aprox 150-200 mW poate suna ca un SS de 0,5W si de acea este suficienta parerea nu si masurarea, probabil nici nu merita fiindca nu toate aparatele de masura au rezolutie pt puteri asa de mici... Link spre comentariu
ALVIN Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Daca cineva de pe forum doreste tubul 12K5(posibil NOS) sa ia legatura cu dvs. Da, cam asta era ideea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 7, 2013 Partajează Postat Martie 7, 2013 Aşadar dacă admitem pentru 12k5 Pa=max0,5w în clasa-A SE puterea utilă maximă în sarcina dispusă la anod poate fi 250mW dar datorită randamentului OT în sarcina dispusă în secundar OT puterea utilă poate fi maxim 200mW şi deocamdată numai teoretic. Si deci dl "expert in lampi" are 200mW? Mai e ceva? Cred ca e minunat, nu ? 200mW la 12-15V super tub, nu? Asta vreau sa aud... Cred ca nu ai auzit bine, 200mW nu reprezinta ceva de lauda iar tubul acesta a fost facut sa lucreze la citiva zeci de volti deci nu este un super tub decit daca doresti sa-l promovezi cu orice pret Repet intrebarea dintr-o interventie anterioara,ce mare lucru este sa pui o oscilograma a tensiunii din secundar pe o sarcina rezistiva insa totodata pot de acord ca un asemenea amplificator de aprox 150-200 mW poate suna ca un SS de 0,5W si de acea este suficienta parerea nu si masurarea, probabil nici nu merita fiindca nu toate aparatele de masura au rezolutie pt puteri asa de mici... Ok,Dupa sute de experimente timp de ani de zile (din copilarie daca vrei ), am gasit tubul acesta 12K5, si? Nu are nici o importanta pt dvs. cei 200mW >> perceputi ca 0,5W audio Pentru mine are, este un super tub pentru ca nu am gasit un alt tub cu asemenea performante la 12V, repet dupa sute de experimente cu diverse tuburi timp de ani de zile. Mai sunt si alti useri care fac eforturi sustinute si experimenteaza diverse tuburi uzuale cum se comporta la tensiuni anodice reduse, suntem mai multi. Dar ce-i cu chestia asta? Nu-i nimic pentru cine nu are acest spirit! E doar dedicare, pasiune si bucuria neânţeleasă de unii, dar cautata de altii; Esti satisfacut de raspuns? icon_jook Cristian PS:In Romania nu am gasit pana in prezent o carte publicata cu astfel de aplicatii cu tuburi la tensiune anodica redusa asa cum se gasesc in reviste renumite gen elektor sau publicatiile lui B. Kainka.(Daca ai citi o carte de-a lui sigur te-ai imbolnavi de acest "microb") De aceea si reticenta majoritatii legata de folosirea tuburilor la tensiune mica, nu ne-a "educat" nimeni in domeniul acesta Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 10, 2013 Partajează Postat Martie 10, 2013 ... aici http://oldradiobuilder.com/12vsuperhet.html se poate trage concluzia cum ca aceste tuburi cu sarcina spatiala au fost dezvoltate in anii '50... Practic au fost reinventate special pentru automobile... Una din firmele vechi implicata in dezvoltarea lampilor bigrile (cu sarcina spatiala) a fost VATEA care, in a doua parte a anilor '20 a dezvoltat aceste tuburi obtinand factor de amplificare 1000! Drept pentru care a venit Philips si a cumparat fabrica, mai mult pentru piata, cred, prin 1927... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum